Υπεύθυνο το Δημόσιο για τα μπάζα στους δρόμους…

Συγκεκριμένα το ΣτΕ δικαίωσε πατέρα που έχασε το παιδί του γιατί ο ιδιώτης εργολάβος είχε εγκαταλείψει μπάζα στο οδόστρωμα. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε εφετειακή απόφαση σε βάρος της οποίας είχε προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης για αποκατάσταση ηθικής βλάβης σε έναν πατέρα που έχασε το παιδί του όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε προσέκρουσε σε μπάζα που είχε εγκαταλείψει εργολάβος πάνω στο οδόστρωμα.

Τα ποινικά δικαστήρια καταδίκασαν τον εργολάβο και τα αστικά δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση, αλλά το Δημόσιο άσκησε προσφυγή ζητώντας να θεωρηθεί ο εργολάβος αποκλειστικά υπεύθυνος. Όμως το ΣτΕ έκρινε ότι το Δημόσιο είναι υπεύθυνο για τις ζημιές που προκαλούνται σε τρίτους εξαιτίας της εκτέλεσης δημόσιων έργων, έστω κι αν η εκτέλεση έχει ανατεθεί με σύμβαση σε ιδιώτη ανάδοχο.

Στο σκεπτικό μάλιστα της απόφασης του ΣτΕ, που αποτελεί πλέον νομολογία, αναφέρεται επιπλέον ότι «η ευθύνη του Δημοσίου είναι αυτοτελής και δεν επηρεάζεται από πιθανές άλλες ευθύνες του αναδόχου του έργου».

Αυτή ακριβώς η απόφαση αλλάζει τους όρους των δημοσίων έργων στη χώρα και ανοίγει μεγάλη συζήτηση για τις ανάγκες αστικής ασφάλισης τόσο του Δημοσίου όσο και των εργολάβων, με συνεπακόλουθο φυσικά την αύξηση του κόστους των έργων, ιδίως για τις μικρές εργολαβίες (τις οποίες κυνηγούν όσες από τις μικρές τεχνικές εταιρείες έχουν απομείνει στην αγορά) που μπορεί να έχουν δυσανάλογα μεγέθη αποζημιώσεων, σε περίπτωση ατυχήματος, συγκριτικά με το κόστος του έργου.

Πολλές ευχές σε όλους τους αναγνώστες της στήλης και της εφημερίδας, το νέο έτος να φέρει πολλά έργα για όλους, σε κάθε τομέα, και ημέρες χαράς και αγάπης. Αν για τον καθένα μας αυτό γίνει πραγματικότητα, θα καταφέρουμε όλοι κάτι καλύτερο απʼ ό,τι τον χρόνο που φεύγει…


Σχολιάστε εδώ