Τους χορεύει στο ταψί ο Στουρνάρας

Τουλάχιστον δύο φορές δημόσια -ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας- ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε αποφάσεις για τις οποίες δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση ο πρωθυπουργός ή ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις εντολές που είχε δώσει και βρέθηκε να μη γνωρίζει τίποτε.

Και τώρα με τον σάλο που προκλήθηκε από το νέφος του θανάτου που έχει πνίξει όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, με τον κόσμο να προσπαθεί να καίει ξύλα για να μην ξεπαγιάσει, ο κ. Στουρνάρας αρνείται να μειώσει τον φόρο κατανάλωσης, απειλώντας με παραίτηση. Και η κυβέρνηση τρεις βδομάδες τώρα πελαγοδρομεί και δεν τολμάει να πάρει μια απόφαση για να προστατεύσει την υγεία του ελληνικού λαού που κινδυνεύει από τα σωματίδια.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη μεγάλη κόντρα με τον πρωθυπουργό ήταν η δημόσια διαφωνία του με τα εξωφρενικά πρόστιμα (30%) για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έβαζε με άρθρο που είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων που συζητιόταν στη Βουλή την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Τη ρύθμιση αυτή ο κ. Σαμαράς την πληροφορήθηκε από δημοσιογράφους ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Και έγινε έξαλλος, έδωσε αμέσως εντολή να αποσυρθεί, όπως μετέδωσαν απεσταλμένοι των ελληνικών εφημερίδων.

Επρόκειτο για μια δημόσια σύγκρουση, η πρώτη που με τέτοια ένταση καταγραφόταν.

Δεν πρόλαβε, όμως, να στεγνώσει το μελάνι και παραμονή Χριστουγέννων νέα κόντρα ήρθε να χαλάσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο ανδρών, με… πρωτοβουλία και πάλι του Στουρνάρα, θέτοντας σε αμφισβήτηση αυτό που πριν από λίγες εβδομάδες είχε πει σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή, ότι με τον Σαμαρά έχουν μια πολύ καλή χημεία και συνεργάζεται άριστα μαζί του.

Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να μειώσει τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, τον οποίο είχε εξισώσει με τον φόρο για το πετρέλαιο κίνησης, στη λογική ότι έτσι θα μειωθεί το λαθρεμπόριο, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου και ο κόσμος που δεν του περισσεύουν λεφτά να καταφύγει στις ξυλόσομπες και στα τζάκια για να ζεσταθεί. Και αυτόματα οι πόλεις, με πρώτες την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μεταβλήθηκαν σε θαλάμους αερίων από τη συσσωρευμένη αιθαλομίχλη και πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα να τρέχουν στα νοσοκομεία.

Για δεύτερη φορά ο Στουρνάρας ενήργησε αντίθετα με τη γραμμή του πρωθυπουργού για μείωση του φόρου κατανάλωσης, θέση που είχε από μήνες προσωπικά καταστήσει σαφή στον υπουργό Οικονομικών -κάποιες πληροφορίες μιλούν για σημείωμα που του είχε δώσει- εκθέτοντάς τον στην κοινή γνώμη, ότι άλλα υπόσχεται και άλλα γίνονται.

Δεν πειθάρχησε, όμως, ο κ. Στουρνάρας και στην προγραμματική συμφωνία των δύο αρχηγών Σαμαρά – Βενιζέλου της 23ης του περασμένου Οκτωβρίου, όπου ρητά στο άρθρο 23 αναφέρονται τα εξής:

«Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει, με τη βοήθεια της αγοράς, να αποδώσει τα ανάλογα δημοσιονομικά αποτελέσματα προκειμένου να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Και όχι μόνο δεν υλοποίησε ο υπουργός Οικονομικών τις εντολές του πρωθυπουργού αλλά και τη συμφωνία των δύο αρχηγών, αλλά άφησε και βαρύτατες αιχμές εναντίον τους, ότι με τη θέση τους υποβοηθούν το λαθρεμπόριο πετρελαίου!

Γιατί τι άλλο εννοεί ο κ. Στουρνάρας με τη δήλωση που έκαμε στις 22 Δεκεμβρίου, όταν είπε ότι: «Με τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ανοίγουμε (!) παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων»!

Όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου η θέση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει μια λελογισμένη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και στο ερώτημα πώς την εννοούν τη λελογισμένη μείωση, η εξήγηση είναι ότι από 60 ευρώ που ήταν η επιβάρυνση ανά χιλιόλιτρο και πήγε στα 330 ευρώ, να μειωθεί κατά 50 ευρώ σε πρώτη φάση. Και υποστηρίζουν ότι με τη μείωση αυτή συν τη διεύρυνση των κριτηρίων που θα αυξήσει τους δικαιούχους, θα αυξηθεί η κατανάλωση και η μείωση θα φέρει περισσότερα έσοδα. Και σε απλή γλώσσα τονίζουν: Δεχόμαστε να χάσουμε λίγο από το λαθρεμπόριο για να αυξηθεί η κατανάλωση, να περιοριστεί η αιθαλομίχλη, να ζεσταθεί ο κόσμος χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Αντίθετος και ο Σταϊκούρας

Από όλη αυτή την εξέλιξη προκύπτει και ένα άλλο μεγάλο θέμα. Ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει ενιαία γραμμή πλεύσης σε όλα τα κύρια και καυτά για την κοινωνία θέματα. Και η απόδειξη είναι οι συχνές δημόσιες διαφοροποιήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με πρόσφατη τη δήλωσή του ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης στις αρχές Δεκεμβρίου με δηλώσεις του ο Σταϊκούρας τόνισε ότι οι φορολογικοί συντελεστές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι μεγαλύτεροι από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ ο Στουρνάρας υποστήριζε το εντελώς αντίθετο.

Απείλησε με παραίτηση

Το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου, που στη Βουλή συζητιόταν το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων, έσκασε και η βόμβα με τη δήλωση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες ότι δεν είχε ιδέα για την επιβολή του εξωφρενικού προστίμου 30% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ξαφνικά συμπεριέλαβε ο Στουρνάρας στο νομοσχέδιο.

Η δήλωση αυτή άδειαζε τον υπουργό Οικονομικών, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ άρχισαν να θέτουν θέμα απόσυρσης της σχετικής διάταξης και να έρθει μετά τις διακοπές των εορτών στη Βουλή σε άλλο νομοσχέδιο και αφού προηγουμένως υπάρξει συζήτηση και κατάθεση προτάσεων.

Ο κ. Στουρνάρας, μπροστά σε αυτό το εκρηκτικό για αυτόν κλίμα απείλησε να παραιτηθεί, κατ’ άλλες πληροφορίες έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, τελικά όμως ύστερα από διαμεσολαβητικές παρεμβάσεις το κλίμα εκτονώθηκε και έτσι αποφεύχθηκε η κρίση. Όμως, όπως επισημαίνουν έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές το ποτήρι έχει ραγίσει… Και μια γεύση για το ότι κάτι συμβαίνει είναι οι διαρροές πως στις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι η διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών στα δύο, όπου το ένα θα είναι το εισπρακτικό (το… αντιλαϊκό) και θα το αναλάβει ο Στουρνάρας και το άλλο το στρατηγικό, το οποίο θα καθορίζει τις πολιτικές και θα δίνει τις κατευθύνσεις και θα το αναλάβει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, έμπιστος από χρόνια σύμβουλος του Σαμαρά και ο οποίος σήμερα είναι μεν βουλευτής Επικρατείας, όμως είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Μαξίμου, όπου έχει αποφασιστικό ρόλο. Και μπορεί το σενάριο αυτό να διαψεύστηκε, ο σπόρος όμως δεν έπεσε τυχαία. Το αν θα φυτρώσει, ο καιρός θα το δείξει…


Σχολιάστε εδώ