Στο… μικροσκόπιο του Μαξίμου εννέα βουλευτές

Άλλωστε η «ανταρσία» του Β. Πολύδωρα ήρθε να διαψεύσει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο όσους ισχυρίζονταν ότι κανείς βουλευτής δεν θα θελήσει να δημιουργήσει πρόβλημα και να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας. Τέτοιου είδους βεβαιότητες αποτελούν παρελθόν.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους βουλευτές που είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν σε μια από τις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. «Τσεκάρουν» τις δηλώσεις τους στα Μέσα Ενημέρωσης, τι ακριβώς λένε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις τους.

Στον κατάλογο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνονται οκτώ με εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και άλλοι τρεις από το ΠΑΣΟΚ. Κοινό χαρακτηριστικό τους ότι τους τελευταίους μήνες έχουν διαφωνήσει κατ’ επανάληψη με βασικές επιλογές της κυβέρνησης ή έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε πρωτοβουλίες για αλλαγή πολιτικής σε κρίσιμα ζητήματα. Αρκετοί από αυτούς, εξάλλου, σκέπτονται κι ενεργούν με γνώμονα τις επόμενες εθνικές εκλογές, όπου αν η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα περισσότεροι από 60 βουλευτές δεν πρόκειται να επανεκλεγούν. Στον κατάλογο των «υπόπτων» βρίσκονται οι Κ. Κουκοδήμος (Πιερίας), Γ. Καρασμάνης (Πέλλας) Μιχ. Ταμήλος (Τρικάλων) Θ. Λεονταρίδης (Σερρών), Λαζ. Τσαβδαρίδης (Ημαθίας). Αθ. Νταβλούρος (Αχαϊας), Ι. Τζαμτζής (Πέλλας), Γ. Βλάχος (Αττικής) και Α. Κουτσούμπας (Βοιωτίας). Από το ΠΑΣΟΚ, στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχουν μπει οι: Μιχ. Κασσής (Ιωαννίνων), Γ. Κουτσούκος (Ηλείας) και Ν. Σηφουνάκης (Λέσβου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, «απεσταλμένοι» του πρωθυπουργού έχουν ανοίξει «δίαυλο επικοινωνίας» με τους περισσότερους από τους παραπάνω και προσπαθούν να τους αποτρέψουν από το… απονενοημένο! Σε όλους επισημαίνουν την κρισιμότητα της περιόδου που βρίσκεται η χώρα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση ανατροπής της κυβέρνησης. Σε ορισμένους αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθούν στον επόμενο ανασχηματισμό, αν και στις σημερινές συνθήκες μια τέτοια υπόσχεση ελάχιστα ελκυστική δείχνει. Οι κ. Βλάχος και Κουτσούμπας αποτελούν ειδική περίπτωση για το πρωθυπουργικό επιτελείο αφού αμφότεροι διατηρούν στενή πολιτική φιλία με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση εκτός επίσημης γραμμής αν δεν έχουν από εκείνον το «πράσινο φως». Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί, καθώς ο κ. Καραμανλής έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους βουλευτές που τον επισκέπτονται στο γραφείο του ότι πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο ο Αντ. Σαμαράς και η κυβέρνηση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ