Πρωταπριλιά θυμίζουν οι διαβεβαιώσεις ότι όλα πάνε καλά…

// Συνεργάζεστε με τον Τόλη Βοσκόπουλο μέσα στις γιορτές. Εσείς στο πιάνο, εκείνος στο μικρόφωνο.
Τι σας ενώνει με τον Τόλη; Τι είναι ο Τόλης Βοσκόπουλος για το ελληνικό πεντάγραμμο;

Ο Τόλης είναι αναμφισβήτητα ένας αληθινός τροβαδούρος. Με ό,τι καταπιάστηκε κατάφερε να το απογειώσει.

// Ποιο είναι το πρόγραμμα στο «Baraonda»; Είναι ένα μελωδικό ταξίδι πάνω στις δικές σας επιτυχίες και του Τόλη ή κάτι παραπάνω;

Σίγουρα κάτι παραπάνω. Από τις δικές μας επιτυχίες, που είναι πάνω από 20, διαλέξαμε μόνο τις 10 και φαίνεται ότι είχαμε δίκιο γιατί μέχρι τώρα το κοινό, και ιδιαίτερα το νέο, μας αποθεώνει. Ο Τόλης όμως δεν σταματάει εκεί. Συνεχίζει με τα δικά του τραγούδια και προχωράει με θάρρος μέχρι σήμερα. Είναι απόλαυση να τον ακούς να τραγουδάει μαζί με μια υπέροχη χορωδία, που αποτελείται από όσους χωράει όρθιους το «Baraonda» και αντηχεί μέχρι τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω από το μαγαζί.

// Με το νέο έτος θα κάνετε ένα νοητό άλμα και θα «βρεθείτε» στο «Παλλάς» με τον Τόλη Βοσκόπουλο της εποχής μας, τον ερωτικό Γιάννη Πλούταρχο.
Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Να σας διορθώσω. Με τον Γιάννη Πουλόπουλο της εποχής μας. Γιατί ως τέτοιο βλέπω τον ταλαντούχο νεαρό Γιάννη Πλούταρχο.

// Τι σας έδωσε το ερέθισμα να συνεργαστείτε με τον Γιάννη Πλούταρχο; Τι βλέπετε σε εκείνον;

Έχει φωνή, συναίσθημα; Ποιο είναι το μουσικό οδοιπορικό που θα δούμε στο «Παλλάς»;
H μέχρι τώρα επιτυχημένη καριέρα του το αποδεικνύει. Στ’ αλήθεια ένα οδοιπορικό μέσα από τις πολυάριθμες επιτυχίες που έχουμε με τον Γιάννη Πουλόπουλο, ιδωμένες με έναν σύγχρονο τρόπο και υποστηριγμένες από μια συγκλονιστική ορχήστρα και τους σολίστες μου. Ο μαέστρος μου, ο Νάσσος Σωπύλης, θα με βοηθήσει να αναδείξω τη σπουδαία φωνή της Fide Koksal, με την οποία συνεργαζόμαστε εξαιρετικά τα τελευταία δύο χρόνια.

// Πόσα χρόνια κλείνετε στη σύνθεση; Τι είναι αυτό που σας δίνει τόση ζωντάνια και είστε τόσο ακμαίος πάνω στη σκηνή;

Το γεγονός ότι πρέπει πάντα να κάνω περισσότερα από αυτά που έχω κάνει, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο όταν ο πήχης είναι τόσο ψηλά.

// Διανύουμε δύσκολες ημέρες. Πιστεύετε ότι ο πολιτισμός, η τέχνη, είναι το αντίβαρο, το αντίδοτο, στην εθνική μας κατάθλιψη, σε όσα περνάμε; Η μουσική είναι μια αληθινή αξία που μπορεί να κρατηθεί κανείς πάνω της όταν γύρω του όλα καταρρέουν;

Έχω ζήσει δύσκολες μέρες και βέβαια πιστεύω ότι το αντίδοτο στην εθνική μας κατάθλιψη είναι η εθνική μας περηφάνια. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά που προσπαθήσαμε εμείς οι παλιότεροι να αφήσουμε ως κληρονομιά -η μουσική και ο πολιτισμός γενικότερα- θα εμπνεύσουν τους νέους Έλληνες.

// Ζήσατε την όμορφη Ελλάδα της αθωότητας, της γειτονιάς, των λαμπερών σταρ. Αυτή η Ελλάδα σιγά σιγά χάνεται;

Όχι μόνο δεν χάνεται, αλλά φωλιάζει στο DNA των παιδιών, των εγγονών και των δισέγγονών μας. Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω όταν ακούω στις συναυλίες μου νέα παιδιά να τραγουδάνε τα τραγούδια και να τα ξέρουν καλύτερα από τους παππούδες τους.

// Έχετε μια κόρη στην εφηβεία. Αγχώνεστε για το μέλλον της; Αυτό που ζούμε σήμερα είναι πιο δύσκολο από τη γερμανική Κατοχή; Ζούμε μια δεύτερη Κατοχή;

Δεύτερη Κατοχή ζούνε μόνο οι βολεμένοι και οι παραιτημένοι. Πιστεύω ειλικρινά ότι αν όλα αυτά στα οποία εμείς πιστέψαμε επέζησαν, πολύ σύντομα θα ζήσουμε μια καινούργια Ανάσταση.

// Οικογένειες δεν έχουν φως, γονείς δεν έχουν να πληρώσουν τα εμβόλια των παιδιών τους, συνταξιούχοι δεν έχουν να δώσουν 25 ευρώ για να μπούνε στο νοσοκομείο, πλειστηριασμοί σπιτιών, λαμπρά μυαλά με πτυχία μεταναστεύουν στο εξωτερικό, «χαράτσια», φόροι, 60% ανεργία. Αλήθεια, για αυτήν την Ελλάδα πάλεψε η γενιά σας;

Αυτή την ερώτηση κάντε τη σε όσους θεωρούν την Πρωταπριλιά τη μεγαλύτερή τους γιορτή.

// Γιατί φτάσαμε εδώ; Ποιος ορέγεται τη χώρα μας; Ποιος θέλει να κάνει φτωχό τον Έλληνα; Ήταν παιχνίδι των αγορών;

Υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη μας που να μην ορέγεται τη χώρα μας ή μήπως εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι αυτοί που τη λατρεύουν είναι πάντοτε ανιδιοτελείς; Το θέμα είναι ποιοι «κιοτήδες» από εμάς είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν αυτό που μας ανήκει, αυτό για το οποίο παλέψαμε μέχρι τώρα να το παραδώσουν αμαχητί. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό θα το κάνει η νέα γενιά.

// Υπάρχουν σήμερα ηγέτες με όραμα;
Πολιτικοί πατριώτες που θα δουλέψουν για τη χώρα και τον λαό της πέρα από την προσωπική τους φιλοδοξία;

Μια και σας βλέπω τόσο μαχητική, βοηθήστε και μένα και γράψτε μου μια λίστα. Σας υπόσχομαι να την τυπώσω και να τη μοιράσω, φτάνει αυτούς που θα γράψετε να πιστεύετε ειλικρινά ότι είναι άξιοι να μπουν σε έναν τέτοιο κατάλογο.

// Στον πολιτισμό τι γίνεται; Υπάρχει ένας Πλέσσας σήμερα; Ένας Σπανός; Ένας Θεοδωράκης; Ένας Θάνος Μικρούτσικος; Μήπως το έργο σας και η πορεία σας ήταν γέννημα της εποχής σας;

Η κάθε εποχή είναι φυσικό να γεννάει τους εκφραστές της και ο γερο-χρόνος είναι αυτός που κάθε τόσο, σε μια καινούργια γυροβολιά του, κουρεύει τα ψεύτικα μπόλια. Σίγουρα υπάρχουν αυτοί που μπορούν να «αγγίξουν» τον Έλληνα σήμερα.

// Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τι ρόλο παίζουν στη διαμόρφωση κουλτούρας, ταυτότητας, ελληνικότητας;
Πώς κρίνετε την πορεία της Δημόσιας Τηλεόρασης μέχρι σήμερα αλλά και το λουκέτο που επιβλήθηκε;

Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, να μη δεχόμαστε τις κουκουλωμένες από ιδιαίτερα συμφέροντα προπαγάνδες. Ευτυχώς υπάρχει μια πολυφωνία. Εμείς έχουμε την ευθύνη της επιλογής. Το λουκέτο της ΕΡΤ ήταν το λιγότερο άκομψο. Χθες βέβαια άκουσα τα καλά νέα, ότι είναι δηλαδή έτοιμη να ξανανοίξει.

// Έχετε ζήσει δύσκολα χρόνια. Μου είχατε πει για τα μολύβια φάμπερ, που επιθυμούσατε για να γράψετε μελωδίες, αλλά δεν είχατε λεφτά να τα αποκτήσετε, σε προηγούμενη συνέντευξη που είχα έρθει στο φιλόξενο σπίτι σας στην Καλλιτεχνούπολη.
Πιστεύετε ότι η ζωή έχει τη δική της δυναμική πέρα από οικονομικές κρίσεις, πολέμους, πολιτικές; Δηλαδή, το νόημα της ζωής πού βρίσκεται;

Αν ήξερα επακριβώς το νόημα της ζωής, θα ήμουν πολύ πιο σίγουρος για τις απαντήσεις που σας δίνω. Έχω επανειλημμένα δηλώσει πως είμαι έτοιμος με παρρησία να αναθεωρήσω τα πιστεύω μου, όταν η επιστήμη, η τέχνη και η τεχνολογία της εποχής μας μου επιβάλλουν να είμαι αναθεωρητής.

// Έχετε σοφία, παιδεία, ευαισθησία, ταλέντο, τιμές και αγάπη. Ένας γεμάτος άνθρωπος.
Πλούσιος και ευτυχισμένος ποιος είναι στη ζωή;

Είναι αυτός που τολμάει και είναι έτοιμος να υπηρετήσει την αιώνια ερωμένη του, στη δική μου περίπτωση τη μουσική, με όποιον τρόπο μπορεί όπως και πολλά από τα πεπραγμένα του.

// Κάνοντας ένα φλας μπακ στη ζωή σας, ποιες στιγμές θα θέλατε να ζήσετε ξανά;

Το πρώτο μου Άριστα στο πανεπιστήμιο, τη γνωριμία μου με τον λέκτορά μου Albert Einstein και τη στιγμή που η κόρη μου θα θυμηθεί πόσο αγαπούσε το ρεπερτόριο που τραγουδούσε όταν ήταν μικρή. Σ’ ευχαριστώ και για τις ερωτήσεις και για την υπομονή σου.


Σχολιάστε εδώ