Προσφυγή του ΤΕΕ στην Κομισιόν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

Εν ολίγοις το ΤΕΕ δεν αναγνωρίζει στο «Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων» του υπουργείου Παιδείας το δικαίωμα να κρίνει την επαγγελματική ισοτιμία των μηχανικών, αλλά ζητά να κρίνει το ίδιο το Επιμελητήριο ποιος εγγράφεται ως μέλος στο ΤΕΕ και άρα ποιος μπορεί να θεωρείται μηχανικός.

Η συγκεκριμένη προσφυγή αποτελεί το νέο επεισόδιο στην 20ετή διαμάχη για τα επαγγελματικά δικαιώματα και το ΤΕΕ ελπίζει (βάσιμα ή όχι, θα φανεί…) ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα θελήσει να υπερασπιστεί σθεναρά τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Ο άγνωστος Χ στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής, καθώς η ρύθμιση που έκανε το ΤΕΕ ως ένα μέλος του Συμβουλίου σαν όλα τα άλλα και έφερε την ενιαία αντιμετώπιση όλων των επαγγελμάτων από το ίδιο όργανο αποτελεί πρόταση (απαίτηση…) της «τρόικας»… Στη δεύτερη προσφυγή το ΤΕΕ αντιπαρατίθεται, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την Ιταλία! Το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι η Ιταλία δεν επιβλέπει ουσιαστικά την ποιότητα σπουδών των αρχιτεκτόνων μηχανικών στο έδαφός της και άρα παραβιάζει τους όρους της οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το ερώτημα είναι αν θα ευδοκιμήσει η προσφυγή, καθώς αναφέρεται σε θέματα εκπαίδευσης που δεν έχει ρόλο και λόγο η Επιτροπή. Να σημειώσουμε ότι το ΤΕΕ έχει από δεκαετίες χιλιάδες μέλη με πτυχίο από τη γειτονική χώρα και δικαιολογημένο είναι το ερώτημα γιατί τόσα χρόνια δεν είχε προσφύγει όπως κάνει τώρα. Ίσως τώρα που πολλοί από τους αρχιτέκτονες της παλιάς φρουράς συνταξιοδοτούνται, να μειώνεται ο αριθμός των προερχόμενων από την Ιταλία μελών του ΤΕΕ. Η τρίτη προσφυγή στρέφεται κατά του Ηνωμένου Βασιλείου! Εδώ πρόκειται για την κλασική κόντρα του ΤΕΕ (αλλά και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος) με τους σχολάρχες των κολεγίων. Οι τελευταίοι, με την εφαρμογή της οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα, βρήκαν τον τρόπο να αρχίσουν σιγά σιγά να παρέχουν πιστοποιημένη εκπαίδευση μηχανικών και στην Ελλάδα. Απλώς χρησιμοποιούν τη συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο, το οποίο χορηγεί τους τίτλους σπουδών, παίρνουν πιστοποίηση του επαγγέλματος στη Βρετανία και ακολούθως οι επαγγελματίες μεταναστεύουν στην Ελλάδα, χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση, αλλά με επαγγελματική πιστοποίηση ισοτιμίας. Τυπικά μεταναστεύουν, διότι πρακτικά δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου από τη χώρα.

Το ΤΕΕ βρήκε ένα νομικό επιχείρημα να προσβάλει και αυτό τον νέο δρόμο που ακολουθούν τα κολέγια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έχει εξαντλήσει τις νομικές δυνατότητες στην Ελλάδα με το ΣτΕ και τα θέματα εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη προσφυγή θα έχει πολύ ενδιαφέρον για την εξέλιξή της και αφορά χιλιάδες παιδιά που έχουν επιλέξει βρετανικά ιδρύματα, σε συνεργασία με ελληνικά κολέγια, για σπουδές μηχανικού, στα οποία οι σχολάρχες υπόσχονται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα μας…

****

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ;

Από καιρό γράφαμε (και ήμασταν οι μόνοι…) και ρωτάγαμε κατά πόσον είναι νόμιμο και ηθικό να διεκδικεί τον σταυρό των μηχανικών ο πρόεδρος της τράπεζας που χρηματοδοτεί τους ίδιους τους μηχανικούς και τις εταιρείες τους… Φαίνεται ότι ίδιες απορίες τις έχουν και άλλοι. Και μάλιστα το θέμα συζητήθηκε πολύ ψηλά. Ίσως λόγω του ότι το σώμα των διακοσίων εκπροσώπων του ΤΕΕ «ελέγχεται» πιο εύκολα απʼ ό,τι το σύνολο των μηχανικών, καθώς κυκλοφορούν ένα σωρό φήμες, που βέβαια είναι άγνωστο αν έχουν βάση. Η είδηση πάντως υπάρχει: Το θέμα συζητήθηκε στα υψηλότερα (δεν έχει παραπάνω…) κυβερνητικά κλιμάκια. Οπότε αν δεν ηρεμήσει η κατάσταση (ή αν γίνει κάποια «στραβή») προβλέπονται δράματα…


Σχολιάστε εδώ