Προσπάθεια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος «βλέπει» το ΚΚΕ

Όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, η αστική τάξη με διάφορα μέσα και από διάφορα «κανάλια» εκφράζει την ανησυχία της για τη σταθερότητα της συγκυβέρνησης και τη δυσκολία να εξασφαλιστούν εναλλακτικές λύσεις στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τους απασχολεί, λένε, το πώς οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό και στα κόμματα της διαχείρισης θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση ισχυρών κυβερνήσεων συνεργασίας, που θα υλοποιούν απαρέγκλιτα τη στρατηγική του κεφαλαίου για έξοδο από την κρίση και ταυτόχρονα θα έχουν διευρυμένη στήριξη ή ανοχή από τον λαό.

Κατά το ΚΚΕ η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού έχει για κίνητρο και σκοπό τη χειραγώγηση της δυσαρέσκειας του λαού και ως εκ τούτου τα στελέχη του τονίζουν ότι αυτό πρέπει να καθορίσει και το πολιτικό κριτήριο των εργαζομένων.

Είναι ξεκάθαρο, αναφέρουν, ότι όλες οι προσπάθειές του κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, που δεν είναι άλλη από την αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού συστήματος το οποίο «είναι σάπιο και ξεπερασμένο γιατί υπερασπίζεται το καπιταλιστικό σύστημα, γιατί είναι τμήμα της εξουσίας των μονοπωλίων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για νέα πολιτικά σχήματα ή νέα πρόσωπα».

Κατά την εκτίμηση του ΚΚΕ μπροστά στις αυτοδοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές οι διεργασίες θα πυκνώσουν και στις διεργασίες αυτές επιδρούν οι αντιθέσεις στους κόλπους της αστικής τάξης για το μείγμα της διαχείρισης του συστήματος, καθώς και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η «βεντάλια», λένε, έχει ανοίξει και εκτιμούν ότι η συγκρότηση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς δείχνει να έχει δυσκολίες, αφού τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη μορφή, την αναγκαιότητα και το ρόλο της. Τα δύο κόμματα, εκτιμούν, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς ενώ επιπλέον δυσκολίες προκαλεί και η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να αναδειχθεί ως βασικός πυλώνας και διάδοχος του σοσιαλδημοκρατικού χώρου ο οποίος περνάει δύσκολες ώρες με τη εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, αναφέρουν, γίνονται προσπάθειες να αναμορφωθεί και ο χώρος που εκφράζεται εκλογικά από τη Χρυσή Αυγή ακόμα και με τη συγκρότηση νέου κόμματος που θα καλύπτει τον χώρο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Περισσού, οι κραδασμοί στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μεταδίδονται και στη συγκυβέρνηση όπως έδειξε η διαγραφή του Β. Πολύδωρα και η εσωκομματική διαμάχη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του διεκδικεί να αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχυρές μερίδες της ντόπιας πλουτοκρατίας ως ο καταλληλότερος να ασκήσει τη διαχείριση του συστήματος. Εκτιμούν δε, ότι υπάρχει προβληματισμός και για τη δυσκολία να ανανεωθεί ηλικιακά το πολιτικό προσωπικό προκειμένου να συμβάλει και με αυτόν τον τρόπο στη χειραγώγηση του λαού.

Οι διαχωριστικές γραμμές, λένε, ανάμεσα στις δυνάμεις που συμμετέχουν στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού δεν έχουν να κάνουν με διαφωνίες στη στρατηγική αφού συμβαίνει το αντίθετο: Η συμφωνία τους στον μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης είναι αυτή που βάζει αυτές τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι από το λαϊκό συμφέρον το οποίο καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει στο έδαφος του καπιταλισμού και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Με βάση τα παραπάνω, στο ΚΚΕ τονίζουν ότι ο λαός μπορεί να σφραγίσει τις εξελίξεις προς όφελός του μόνο «αν αναδειχθεί ο ίδιος σε μαχητική αντιπολίτευση και προϋπόθεση για αυτό είναι να δυναμώσει παντού το ΚΚΕ».


Σχολιάστε εδώ