Οι Τούρκοι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο…

Έτσι λοιπόν, προπαραμονή Χριστουγέννων, σχηματισμός έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από τέσσερα F-4 και δύο F-16, εισήλθε στις 15:14 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ Σάμου και Χίου και στις 15:29 τα τέσσερα F-4 πραγματοποίησαν υπέρπτηση (για πολλοστή φορά φέτος) πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων και σε ύψος 850 μέτρων.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν μεν, αλλά το «μήνυμα» το πέρασαν δε… Οι προκλήσεις όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Τι κι αν υπάρχουν σε ισχύ Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τι κι αν κάθε λίγο και λιγάκι «τραπεζώνουμε» τουρκικές αντιπροσωπείες που μας επισκέπτονται στο πλαίσιο των ΜΟΕ, τι κι αν οι ίδιοι οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων συναντούν τόσους τούρκους αξιωματούχους κάθε τρείς και λίγο, τι κι αν όλοι επικαλούνται τη Συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ, το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά οι γείτονες «τα γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους».

Έτσι, ανήμερα Χριστουγέννων, η Άγκυρα έστειλε κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235 στην περιοχή του Καστελλόριζου παραβιάζοντας τρεις φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ). Τυχαίο; Δεν νομίζουμε. Ενώ τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σημειώθηκαν 12(!) παραβιάσεις του ΕΕΧ από άλλο αεροσκάφος CN-235 το οποίο περιπολούσε στις περιοχές Σάμου, Ιμίων και Καστελλόριζου. Αρκετοί αναλυτές συνδύασαν τις προκλήσεις με την έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, με έναν Ερντογάν «στριμωγμένο» που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και που -κατά την προσφιλή τουρκική τακτική- ίσως βρει «σωσίβιο» στα ελληνοτουρκικά. Όπως και να’ χει, το ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί στενά την τουρκική δραστηριότητα και κρατά «χαμηλούς τόνους». Έλληνες επιτελείς πάντως σχολίαζαν με σκωπτικό τρόπο τη Χριστουγεννιάτικη τουρκική πρόκληση λέγοντας ότι οι γείτονες «δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο…». Για να δούμε τώρα, θα ξαναδεχτούν στα γραφεία τους οι Αρχηγοί τουρκικές αντιπροσωπείες ΜΟΕ;


Σχολιάστε εδώ