Και εγένετο (σχεδόν…) Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή που μας πέρασε ψηφίστηκε ομόφωνα (και έχει αυτό τη σημασία του εντέλει…) το σχέδιο αρχών λειτουργίας της οργάνωσης, προκειμένου να αποδειχθεί προς τα έξω ότι οι δυνάμεις των νέων του ΣΥΡΙΖΑ ομονοούν. Η πολιτική διακήρυξη της οργάνωσης όμως, η οποία ήταν εγκεκριμένη από το συντονιστικό που συγκροτήθηκε για την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης από τις συνιστώσες, εγκρίθηκε όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία, επιβεβαιώνοντας τις διαφορετικές γραμμές και απόψεις. Πέρα από τα κείμενα, η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία των συνέδρων για το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης, το οποίο θα απαρτίζεται από 71 μέλη. Τα 67 από αυτά είναι εκλεγμένα και 4 αριστίνδην, προερχόμενα από συνιστώσες που δεν θα μπορούσαν (μάλλον) να εκλεγούν. Μετά την ψηφοφορία 504 συνέδρων της Συνδιάσκεψης, τα αποτελέσματα των εκλογών για το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης, στις οποίες μετείχαν τέσσερις λίστες υποψηφίων, είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτη σε ψήφους ήρθε η «προεδρική» Ιδρυτική Διακήρυξη – Ανασύνθεση με 231 ψήφους και 32 μέλη στο Κεντρικό Συμβούλιο, δηλαδή ποσοστό επί των μελών στο ΚΣ 47,43%. Δεύτερη κατετάγη η «περίπου, αλλά όχι ακριβώς, προεδρική» Αριστερή Κίνηση με 171 ψήφους, 24 μέλη και ποσοστό 35,11% των μελών του ΚΣ. Ακολούθησε, τρίτη, η «λαφαζανική» Αριστερή Πλατφόρμα Νεολαίας, με 74 ψήφους και 10 μέλη στο ΚΣ (ποσοστό 15,2%). Τέλος, τέταρτη ήρθε η Κομμουνιστική Πλατφόρμα, με 11 ψήφους και 1 μέλος στο ΚΣ (ποσοστό 2,26%). Στην κάλπη βρέθηκαν και 16 λευκά (χωρίς σταυρό προτίμησης σε κάποια λίστα δηλαδή) και ένα άκυρο, τα οποία προήλθαν από συνέδρους άλλων συνιστωσών (εκτός λίστας) αλλά και κάποιους συνέδρους με σοβαρές διαφωνίες.

Όπως συνηθίζεται στις διαδικασίες της Αριστεράς, ο διάλογος ήταν αναλυτικός και έντονος πολλές φορές, καθόλη τη διάρκεια του τετραημέρου. Οι τόνοι ανέβηκαν και η ουσία ήρθε στο προσκήνιο το πρωί της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της ψήφισης των κειμένων και των τροπολογιών επί του εισηγητικού κειμένου για την πολιτική διακήρυξη. Κατά τη διαδικασία αυτή η ιδρυτική διακήρυξη υπερψηφίστηκε από την Ιδρυτική Διακήρυξη – Ανασύνθεση, η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε κατά, ενώ λευκό ψήφισε η Αριστερή Κίνηση. Η Αριστερή Κίνηση υποστήριξε πως το εισηγητικό κείμενο δεν δίνει σαφή κατεύθυνση για την οργάνωση της παρέμβασης της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εισηγήθηκε ξεχωριστή τροπολογία με τίτλο «Χάρτα Δικαιωμάτων για τη Νεολαία», η οποία απορρίφθηκε κατόπιν ψηφοφορίας των συνέδρων. Από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα υποστήριξε πως το κείμενο δεν διαθέτει σαφές πολιτικό στίγμα, ενώ πρόσθεσε (για μία ακόμη φορά…) ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα πρέπει να δεχτεί κανέναν συμβιβασμό με τους δανειστές. Η πλειοψηφούσα Ιδρυτική Διακήρυξη – Ανασύνθεση τόνισε ότι το κείμενο αναλύει τη συγκυρία της κρίσης αναφορικά με τα προβλήματα που βιώνουν οι νέες και οι νέοι και προσδιορίζει τους στόχους και τα μέτωπα πάλης σε επίπεδο νεολαίας, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώστε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα μπορεί να έχει μικρή, συγκριτικά, δύναμη, όμως αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της εκλογής γραμματέα. Εάν και εφόσον φυσικά δεν επιλέξει άλλη οδό, όπως του λευκού ή της αποχής. Καθότι οι ψήφοι που έχει στο υπηρεσιακό ΚΣ εκλέγουν γραμματέα, είτε συνταχθούν με τους μεν είτε συνταχθούν με τους δε. Ρόλο παίζουν φυσικά και οι λίγες ψήφοι των υπολοίπων συνιστωσών (των τεσσάρων αριστίνδην μελών και του ενός της …). Στη συνδιάσκεψη, πέρα από τις επιμέρους τοποθετήσεις (σας γράφαμε την περασμένη εβδομάδα…), όλοι πρόσεχαν όσα έλεγε και έκανε τόσο ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ Ηλίας Χρονόπουλος όσο και ο Δημήτρης Καραμάνης (που ήταν και συνυποψήφιός του στη Νεολαία ΣΥΝ). Κρατήστε τα ονόματα – θα τα ξαναδείτε σύντομα! Η πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης θα διεξαχθεί στις 5 Ιανουαρίου, οπότε και θα εκλεγεί ο γραμματέας της και θα αποτυπωθούν εκ νέου οι συσχετισμοί μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο της Νεολαίας το οποίο θα γίνει προφανώς μετά τις εκλογές.

****

Επίσκεψη νέων της TA στις Βρυξέλλες

Με θέμα την ανεργία των νέων αλλά και τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, 12 νέοι σε ηλικία αιρετοί της αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες και συναντήθηκαν με ευρωβουλευτές και στελέχη των ευρωπαϊκών οργάνων για να προωθήσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους. Στις συναντήσεις συμμετείχαν οι Αλεξάνδρα Καλεντζίδου (δημοτική σύμβουλος Ορεστιάδας), Μαρία Τσέλιου (δημοτική σύμβουλος Μοσχάτου – Ταύρου), Οδυσσέας Κορακίδης (δημοτικός σύμβουλος Αλίμου), Γιάννης Γεωργαντάς (δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων), Δημήτρης Αλεβίζος (δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας), Γιάννης Εμιρζάς (δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας), Μιχάλης Βρεττός (αντιδήμαρχος Αχαρνών), Άγγελος Δημητρόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης), Μιχάλης Καλογιαννάκης (αντιδήμαρχος Ζωγράφου), Ανδρέας Στέριου (αντιδήμαρχος Ζωγράφου), Στάθης Αναλυτής (δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας), Αποστόλης Καψάλης (δημοτικός σύμβουλος Τανάγρας). Κατά την πρώτη ημέρα των συναντήσεων, η αντιπροσωπεία των νέων αυτοδιοικητικών συνεδρίασε με στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου για τα τρέχοντα διαρθρωτικά προγράμματα. Η συνάντηση ήταν μια από τις σπάνιες φορές που στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου είχαν τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης και συζήτησης για τα διαρθρωτικά προγράμματα με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και μάλιστα νέους σε ηλικία. Η αντιπροσωπεία των νέων αυτοδιοικητικών κατέθεσε κείμενο με θέσεις – προτάσεις ενώ σε όλες τις συναντήσεις υπήρξε εκτενής ενημέρωση για τη σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Απορία

Γιατί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα επέλεξαν να ανακοινώσουν έτσι, με διαρροή στην «Αυγή», τα αποτελέσματα της ιδρυτικής συνδιάσκεψης; Γιατί επέλεξαν να μη δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των εκλεγέντων στο ΚΣ αλλά και των αριστίδην, παρότι οι εκλογές έγιναν με λίστες; Άσχημα ξεκινήσαμε, σύντροφοι…

Κουβάλημα

Το πιο ωραίο παραπολιτικό των τελευταίων ημερών ήταν η «συγκέντρωση» των στελεχών της ΟΝΝΕΔ! Πού νομίζετε ότι έγινε; Στην Πλατεία Κουμουνδούρου! Όχι, δεν πήγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Βρέθηκαν όμως όλα τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, μεγάλα και μεσαία, δύο τετράγωνα πιο κάτω! Στις αποθήκες της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, όπου παρέδωσαν τα (πολλές χιλιάδες) είδη που συγκεντρώθηκαν από την πανελλαδική δράση «Χριστουγεννιάτικα χαμόγελα 2013». Να βλέπατε Ιωαννίδη, Μητσόπουλο, Τσώκο και λοιπούς να κουβαλάνε (αλυσίδα…) κιβώτια, και τι στον κόσμο…

Κόκκινα κάλαντα Ι

Το ότι τα παιδιά της ΚΝΕ εκδράμουν χρονιάρες ημέρες σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και δημόσια κτίρια είναι γνωστό σε όσους τους παρακολουθούν. Ως γνωστόν όμως δεν ψάλλουν ποτέ τα καθιερωμένα κάλαντα, αλλά άλλα, κομμουνιστικά, με στίχους γραμμένους από το κόμμα (συνήθως). Έτσι και φέτος, οπότε κυκλοφόρησε ευρέως η επίσκεψη στον υπουργό ΜΑ-ΘΡΑ Θόδωρο Καράογλου.

Κόκκινα κάλαντα ΙΙ

Τα παιδιά της ΚΝΕ, συνοδεία μουσικών οργάνων, είπαν τα κάλαντα στον υπουργό με τους στίχους προσαρμοσμένους στην πολιτική τους άποψη για τους πλούσιους και τους κεφαλαιοκράτες. Αυτό όμως που έκλεψε την παράσταση (και ευχαρίστησε τον υπουργό…) ήταν το χωρίο που αναφερόταν στην πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! «Με αριστερή κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ απάτη, θέλουν να στηρίξουνε τον κεφαλαιοκράτη, γιʼ αυτό φοβούνται τον λαό, μη γράψει ιστορία, να μας λυγίσουν προσπαθούν, με την τρομοκρατία», τραγούδαγαν οι ΚΝίτες! Τα καλύτερα έρχονται με τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς – το προανήγγειλε και ο «Ριζοσπάστης»!

Ασυνήθιστο

Σπανίως η ΟΝΝΕΔ (και η ΝΔ…) ανοίγει τις πόρτες της για τα παιδιά. Αυτή τη φορά το έκανε η γαλάζια νεολαία (στα πλαίσια της εορταστικής δράσης «Χριστουγεννιάτικα χαμόγελα 2013») στην οδό Μεσογείων όπου βρέθηκαν παιδιά από την οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου» που δραστηριοποιείται στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης. Στην εκδήλωση οι γαλάζιοι προσέφεραν δώρα και παιχνίδια και ακολούθησε ειδική γιορτή για τα παιδιά! Είχαν τρελά κέφια, ειδικά τα γαλάζια κορίτσια και διασκέδασαν όλοι, οικοδέσποτες και επισκέπτες, με την καρδιά τους!

Θεσμός

Από την άλλη πλευρά το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα παιδιά είναι πλέον θεσμός! Καθιερωμένες πολυήμερες εκδηλώσεις στον Περισσό, με πολλά εργαστήρια, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, βιβλιοπωλείο και εορταστικά δρώμενα, γέμισαν για μία ακόμη φορά με χαρούμενο πνεύμα τις εορταστικές ημέρες νεαρών ζευγαριών και παιδιών που ανταποκρίνονται στα καλέσματα του κόμματος και της ΚΝΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που επισκέφθηκε το φεστιβάλ, αναγνώρισε τον ιδιαίτερο και συνεπή ρόλο της ΚΝΕ για την ενίσχυση των νεαρών ζευγαριών και των νέων μητέρων.


Σχολιάστε εδώ