Κάζο στη Γενεύη για τους «Δυτικοθρακιώτες»

Η «επένδυση» της Γενεύης, στο φόρουμ για τα θρησκευτικά δικαιώματα, όχι μόνο δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα, αλλά θεωρήθηκε (και ήταν) μέγα κάζο για την Τουρκία και τους πράκτορές της στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι στην αποστολή δεν συμμετείχαν μόνο οι «γνωστοί άγνωστοι» αλλά και… προσωπικότητες, όπως ο διευθυντής της ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα» Willy Fautre (είχε φιλοξενηθεί και στη Θράκη από τους εγκάθετους, με το αζημίωτο φυσικά) αλλά και ο γνωστός σε όλους μας «ελληνοφάγος», Π. Δημητράς.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, το ελληνικό ΥΠΕΞ έστειλε στο φόρουμ μια πολύ γερή ομάδα, όπως ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής, ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και ο εκπρόσωπος του νέου Συλλόγου Ιεροδιδασκάλων, Χουσέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τζεμαλή κατεγράφη επισήμως από τον ΟΗΕ με τον τίτλο που του αναγνωρίζει η χώρα μας, ήταν πειστικότατος και μίλησε στα αραβικά, όπως και ο ιμάμης Χουσέ, γεγονός που έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.

Οι παρουσίες του ιμάμη και του μουφτή με το σαρίκι πίσω από την επιγραφή GREECE, οι ομιλίες τους στα αραβικά, η επιχειρηματολογία τους αλλά και η διανομή του βιβλίου με τις φωτογραφίες των τεμενών της Θράκης (διανεμήθηκε από τη δραστήρια Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας σχεδόν σε όλες τις αντιπροσωπείες των μουσουλμανικών και αραβικών χωρών αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Το «γλυκό έδεσε» με τον πάντα πολύ καλά ενημερωμένο και δυναμικό Γιώργο Καλαντζή, ο οποίος με την ομιλία του έκανε τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας να μην ξέρει τι να κάνει…

Το πόσο η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου φάνηκε από το γεγονός ότι χωρίς να τηρήσουν κανένα πρόσχημα -ακόμα και μπροστά στους εκπροσώπους του ελληνικού ΥΠΕΞ- άρχισαν να δίνουν προφορικά οδηγίες στην Περβίν Χαϊρουλάχ (η οποία τυπικά εκπροσωπεί τον «Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και ατύπως, φυσικά, την «Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης», αλωνίζοντας τα διεθνή φόρουμ και κατασυκοφαντώντας τη χώρα μας). Ακολούθησε κάποιος Μουσταφά Καϊμακτσή από τη Σμύρνη ο οποίος έχει, λέει, καταγωγή από τη Ρόδο και είπε τα γνωστά. Ωστόσο, το θέμα είχε ήδη κλείσει για την Τουρκία…

Η νίλα της Τουρκίας καταγράφηκε και στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο περιθώριο του φόρουμ η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της. Η προσέλευση ήταν σχεδόν μηδενική.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί η «εμπλοκή» του… κατά τα άλλα αμερόπληπτου Fautre, ο οποίος «κυνηγούσε» τον ιμάμη Χουσέ στους διαδρόμους, σε μια προσπάθεια να τον αποτρέψει, λέγοντάς του διάφορα τρομοκρατικά, από το να μιλήσει στο φόρουμ. Μάταια…


Σχολιάστε εδώ