Εγκαταλείπουν τη γη τους στα Κατεχόμενα

Καθυστερημένα τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να αποτρέψει και άλλους ιδιοκτήτες γης στα Κατεχόμενα να ξεπουλήσουν στους Τούρκους την περιουσία τους, αλλά η οικονομική κρίση από τη μία και η απαισιοδοξία για την επίτευξη λύσης που θα έχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για το περιουσιακό από την άλλη, οδηγούν τους Ελληνοκύπριους σε προσφυγές στην επιτροπή του ψευδοκράτους.

Η συνέχιση, όμως, αυτής της κατάστασης απλά θα αποδυναμώσει κάθε κίνητρο των Ελληνοκυπρίων, κυρίως εκείνων που είναι πρόσφυγες ή έχουν περιουσίες στα Κατεχόμενα, να υποστηρίξουν λύση του Κυπριακού. Η εμπειρία του Σχεδίου Ανάν, που επέστρεφε μικρό αριθμό εδαφών και περιουσιών ενώ αντιθέτως συνέδεε την επιτήρηση περιουσιών υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ήταν εντελώς αρνητική. Ίσως υπό αυτό το πρίσμα να μην είναι εντελώς αδικαιολόγητοι όσοι πρόσφυγες ή κληρονόμοι τους σπεύδουν να εξασφαλίσουν έστω και πολύ μικρότερα ποσά από εκείνα που πραγματικά αξίζουν οι περιουσίες τους, προβλέποντας ότι πολύ δύσκολα μία συμφωνία για το Κυπριακό θα τους προσφέρει μία πιο συμφέρουσα λύση… Το ζήτημα όμως είναι -και γι’ αυτό υπάρχει η μομφή- ότι με ένα μαζικό ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών τελικά αποδυναμώνεται και η διαπραγματευτική θέση της Λευκωσίας καθώς διαμορφώνεται ντε φάκτο μία δυσμενής για τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς λύση και του εδαφικού…

****

Όχι ζητιάνοι…

Έίδαμε να δημοσιεύεται μια φωτογραφία πραγματικά θλιβερή στην οποία περιστοίχιζαν τον Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, οι δύο ψευδομουφτήδες, ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων κ.ά.

Είναι θλιβερή η εικόνα γιατί -με απολύτως καλή πρόθεση- οι κ. Ουζούνογλου και Ασανάκης ματαιοπονούν ελπίζοντας ότι θα καλοπιαστεί ο Νταβούτογλου ή ο Ερντογάν και θα αποκαταστήσουν τους Ρωμιούς και τους Έλληνες που εκδιώχτηκαν από την Πόλη. Δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη ότι η αποκατάσταση αυτή δεν πρόκειται και δεν έχει νόημα να γίνει τμηματικά και «ρουσφετολογικά». Να επιστρέφεται η τουρκική υπηκοότητα για έναν πρόεδρο συλλόγου, να επιστρέφεται ένα ακίνητο σε ένα βακούφι κ.λπ.

— Και ήταν πραγματικά δυσάρεστο να ακούς το «γλείψιμο» εκπροσώπων συλλόγων Ρωμιών και Ελλήνων που εκδιώχτηκαν εν μία νυκτί από την Τουρκία, προς τον εκπρόσωπο του τουρκικού κράτους που ήταν υπεύθυνος για όσα έγιναν.
Και τελικά, εάν ο κ. Νταβούτογλου αισθάνεται τόσο φίλος με τους Ιμβρίους και τους Κωνσταντινουπολίτες, πριν έρθει να μείνει στο Φάληρο που τόσο του αρέσει κατά δήλωσή του (πιθανόν με όσα συμβαίνουν στην Τουρκία δεν θα προλάβει ούτε στο Ιμραλί να φθάσει), ας ανακοινώσει μια γενική και άνευ όρων αποκατάσταση κληρονομικών δικαιωμάτων σε απογόνους των εκδιωχθέντων και σε πλήρη αποζημίωση ή επιστροφή των περιουσιών όσων οδηγήθηκαν σε βίαιο εκτοπισμό…

— Αλλά ακόμη και με όλα αυτά, οι εκπρόσωποι των Κωνσταντινουπολιτών και των Ιμβρίων δεν είχαν κανέναν λόγο να ποζάρουν μαζί με τους ψευδομουφτήδες παίζοντας άθελά τους το παιγνίδι της Άγκυρας. Γιατί αυτή η φωτογραφία τι συμβολίζει, αν όχι την εξομοίωση της ακμάζουσας μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη με τη συρρικνωμένη ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου; Και η φωτογραφία αυτή ουσιαστικά νομιμοποιεί την απαράδεκτη προσπάθεια επιβολής της αμοιβαιότητας μεταξύ Θράκης και Κωνσταντινούπολης. Με τη διαφορά ότι κάθε κίνηση που ενισχύει την τουρκική διείσδυση στη Θράκη, τελικά εξισορροπείται με κινήσεις που έχουν εντελώς συμβολικό χαρακτήρα στην Κωνσταντινούπολη και στην Ίμβρο…

— Συνέχεια ενημέρωσης από το Υπηρεσιακό που προαγωγές είχαμε και για Εμπειρογνώμονες Πρεσβευτές Συμβούλους Α’. Προήχθησαν οι: Ίφη Σιαφλά, Περικλής Σιγάλας, Δέσποινα Τουρατζώφ, Βασίλης Τσέλιος, Κουζηνία Κατραμάδου και Μαριαλένα Γρίβα, ενώ από τους ΟΕΥ προήχθησαν οι: Παρασκευή Τασάκου, Κώστας Μακρύγιαννης, Θανάσης Καραπέτσας, Χρήστος Λελεμψής και Χρήστος Ντοκομές.

— Στο Υπηρεσιακό κόπηκε από τις προαγωγές σε πληρεξούσιους υπουργούς Β’ ο Δημήτρης Ιωάννου που είχε εμπλακεί και στα δύο τελευταία πόστα του σε σφοδρότατη σύγκρουση και με τους δύο προϊσταμένους του πρέσβεις.

— Το τελευταίο επεισόδιο στη Βιέννη και η σύγκρουσή του με τον ΜΑ ΟΑΣΕ Στάθη Λώζο έπαιξε ρόλο, όπως φαίνεται, στην απόφαση του Υπηρεσιακού καθώς ακόμη κι αν είχε δίκιο στο θέμα του ύψους του ενοικίου που πλήρωνε η ΜΕΑ ΟΑΣΕ, ο τρόπος που έγινε ο χειρισμός του θέματος αμέσως μετά ήταν απαράδεκτος, καθώς υπήρξαν διαρροές για υπηρεσιακά θέματα, για προσωπικά ζητήματα κ.λπ., που κάθε άλλο παρά τιμούν τη Διπλωματική Υπηρεσία.

— Παρ’ όλα αυτά ίσως θα πρέπει να γίνει ένας σοβαρός προγραμματισμός και μία αξιόπιστη και έγκυρη αξιολόγηση των μελών της Διπλωματικής Υπηρεσίας, όπου τα φύλλα αξιολόγησης από τους προϊσταμένους πρέσβεις δεν θα έχουν και τόσο σημασία, αλλά οι κρινόμενοι θα ελέγχονται για τα πραγματικά και ουσιαστικά προσόντα τους.

— Από περιέργεια και μόνο θέτουμε το ερώτημα: Ποιος έκανε τα έξοδα στα σχεδόν σαράντα άτομα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» για τη μετάβαση, παραμονή και περιήγηση στην Άγκυρα το τριήμερο των Χριστουγέννων; Πάντως, είδαμε ότι έτυχαν υψηλού επιπέδου υποδοχής από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μποζντάγ και τον υπουργό Υγείας Μουεζίνογλου. Εάν η επίσκεψη έγινε με λεφτά ξένης κυβέρνησης τίθεται ένα σοβαρό θέμα για το ποιοι πήγαν, ποιος τους επέλεξε και με ποιο κριτήριο πήγαν στην Άγκυρα. Αν το ταξίδι έγινε με έξοδα της «Ένωσης» μήπως θα πρέπει η εφορία, όπως πράττει σε κάθε άλλο σύλλογο που λειτουργεί στην ελληνική επικράτεια, να ελέγξει τα «έσοδα – έξοδά» του;

****

Επιτέλους…

Ευχάριστη έκπληξη ήρθε από το ΥΠΕΞ με τη δήλωση του εκπρόσωπου του Κωνσταντίνου Κούτρα, η οποία έγινε προφανώς σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Ε. Βενιζέλο. Επιτέλους χρειάστηκε να πετάξουν πάλι τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικές βραχονησίδες, να αμφισβητηθεί η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και να γίνουν μία σειρά προκλήσεις στη Θράκη για να πει το ελληνικό ΥΠΕΞ το αυτονόητο: Ότι όσο δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη 28 κρατών – μελών της ΕΕ η Τουρκία δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το θέμα είναι αυτή η δήλωση να έχει και πραγματική αξία και περιεχόμενο, κάτι που θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα, όταν θα πρέπει η ελληνική προεδρία να χειρισθεί και θέματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις.


Σχολιάστε εδώ