Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η Ιρλανδία, η οποία μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, στο Μνημόνιο και στη λιτότητα τον Δεκέμβριο του 2010, τώρα πρώτη φεύγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Έτσι αρχίζει από τώρα να καταφεύγει για δανεισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το πακέτο στήριξης που συμφώνησε με την «τρόικα» ύψους 67,5 δισ. ευρώ εξαντλήθηκε πλέον και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεν θέλησε να συνάψει και νέο δάνειο από την «τρόικα», και φυσικά νέο Μνημόνιο. Πολύ σωστά η κυβέρνηση της χώρας αυτής έκρινε ότι η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόστηκε από την «τρόικα» δεν βελτίωσε την οικονομική της κατάσταση, καθώς οι δυσκολίες παραμένουν. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 91,2% του ΑΕΠ, που βρισκόταν το 2010, στο 104,1% το 2011. Και το 2012 εκτινάχτηκε στο 117,4%. Για τη φετινή χρονιά όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στο ότι το δημόσιο χρέος τελικά θα φτάσει στο 126% του ΑΕΠ περίπου, σύμφωνα και με τους υπολογισμούς της ιρλανδικής κυβέρνησης. Και δεν είναι μόνον ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε. Το ίδιο συνέβη και με την ανεργία και την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση. Εκείνο που πέτυχε ήταν η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, φυσικά με επιβάρυνση των φορολογουμένων. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν αναγγέλλοντας την αποχώρηση από τον μηχανισμό στήριξης δήλωσε ότι οι δυσκολίες παραμένουν και η πολιτική λιτότητας θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται, όμως η Ιρλανδία θα είναι σε θέση πλέον να κάνει τις δικές της επιλογές στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

2

Ο αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό επίτροπος, ο πολύ γνωστός μας Χοακίν Αλμούνια, «ανακάλυψε» (ξαφνικά άραγε;) ότι η γερμανική κυβέρνηση της κ. Μέρκελ έδινε σε ορισμένες γερμανικές επιχειρήσεις (και κυρίως τσιμεντοβιομηχανίες και χαλυβουργίες) κρυφές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως δικαιολογία για τη «νομιμοποίηση» των χορηγήσεων αυτών προβαλλόταν η ανάγκη της απαλλαγής των βιομηχανιών αυτών από τα πράσινα τέλη του λογαριασμού ρεύματος. Ο επίτροπος κ. Αλμούνια ερεύνησε την ενέργεια αυτή της γερμανικής κυβέρνησης και διαπίστωσε παράβαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Την άποψη αυτή τη δέχτηκε η Κομισιόν και αποφάσισε να επιβάλει την άμεση επιστροφή των επιδοτήσεων και επιβάρυνση της γερμανικής κυβέρνησης με ανάλογο πρόστιμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Αλμούνια, το 2013 δόθηκαν παράνομες επιδοτήσεις σε 1.720 επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης ρεύματος ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Και για το 2014 έχουν ήδη εγκριθεί 2.700 αιτήσεις επιχειρήσεων, με σύνολο επιδοτήσεων 5,1 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν ακόμη 3.900 αιτήσεις. Η κ. Μέρκελ λοιπόν δεν νομιμοποιείται να κατηγορεί τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ για παράβαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Οι γερμανοί επιχειρηματίες γνωρίζουν άριστα τις παράνομες μεθόδους διείσδυσης και κατάκτησης των ξένων αγορών. Η Κομισιόν έχει υποχρέωση να ερευνήσει τη συμπεριφορά όλων των μεγάλων γερμανικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Και θα διαπιστώσει πλήθος ανομημάτων!

3

Η γνωστή και μη εξαιρετέα Goldman Sachs, που παρασκηνιακά επηρεάζει (για να μην πούμε κατευθύνει) την πολιτική και οικονομική κατάσταση σε όλες σχεδόν τις χώρες της Δύσης, προβλέπει σύμφωνα με τον κ. Huw Pill (επικεφαλής οικονομολόγο της για την Ευρώπη) ότι η Ευρωζώνη μέσα στο 2014 θα παρουσιάσει ανάκαμψη και θα συνεχιστεί η δυναμική παρουσία του ευρώ στη χρηματοπιστωτική αγορά. Αυτά δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Pill (Κυριακή 15-12-2013). Και προσθέτει ότι η ανάκαμψη θα είναι αδύναμη και εύθραυστη. Ο ίδιος στηρίζει την πρόβλεψή του αυτή αφενός στη δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ (και παλαιού στελέχους της Goldman Sachs για να μην ξεχνάμε), «πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για τη στήριξη του ευρώ» και αφετέρου στην υποχώρηση, στον μετριασμό του ρυθμού της λιτότητας. Δηλαδή, διαπιστώνεται υποχώρηση της λιτότητας στις χώρες – μέλη της ζώνης του ευρώ, και αυτό σημαίνει αποτυχία της σχετικής γερμανικής συνταγής. Και αν αυτό ισχύει για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, δεν ισχύει δυστυχώς για τη χώρα μας. Εδώ η «τρόικα» συνεχίζει και συνεχώς επαυξάνει τη λιτότητα. Ας μην περιμένουμε λοιπόν έστω και αδύναμη ανάκαμψη της οικονομίας μας, τουλάχιστον μέσα στο 2014.


Σχολιάστε εδώ