Δεν τους προλαβαίνεις…

Εκεί, λοιπόν, παρουσίασε ένα κείμενο που έθετε τα προβλήματα της «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης… Το κείμενο, που είχε ετοιμαστεί από τον δρ Αλή Χουσεΐνογλου, τον Τζεμίλ Καπζά και την Περβίν Χαϊρουλάχ, μοιράστηκε στους ομιλητές και στους μετέχοντες του συνεδρίου και σε αυτό περιλαμβάνονταν ευρείες πληροφορίες σχετικά «με την ιστορία της Δυτικής Θράκης, την κοινωνικοοικονομική της κατάσταση, την άρνηση της εθνικής ταυτότητας, την ελευθερία ίδρυσης συλλόγων, το θέμα του άρθρου 19, τη μειονοτική εκπαίδευση, τη θρησκευτική εκπαίδευση, το θέμα των βακουφίων, τα προβλήματα που υπάρχουν στο πολιτικό πεδίο, όπως και την κατάσταση του μειονοτικού Τύπου».

Είδες ο Καπζά; Ζωή και κότα. Αλυτρωτικός τουρισμός λέγεται και είναι απλό…

(Και για να μην ξεχνιόμαστε: Κάτι φωστήρες της ΝΔ σκέφτονταν να τον κατεβάσουν στις εθνικές εκλογές.)

***

Πάν’ κι έρχονται

Εν τω μεταξύ, «επιτροπή» 40 ατόμων της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» έκανε επισκέψεις στην Άγκυρα.

Τα «παιδιά» επισκέφθηκαν αρχικά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ (δεν παραιτήθηκε αυτός;) και αργότερα τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΡ και βουλευτή Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Σεντόπ (ούτε αυτός;).

Ύστερα από την επίσκεψη που έκαναν τα μέλη της επιτροπής στον πρόεδρο της Διεύθυνσης Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων Κεμάλ Γιουρτνάτς, συναντήθηκαν στο γεύμα με τον υπουργό Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου. Η επιτροπή επισκέφθηκε επίσης τα κεντρικά γραφεία του κόμματος της Μεγάλης Ενότητας όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μουσταφά Ντεστιτζί. Στις επισκέψεις αυτές την επιτροπή συνόδευε ο βουλευτής Προύσας του κόμματος ΑΚΡ, Χακάν Τσαβούσογλου.

Όχι, όχι, λεφτά υπάρχουν (ακόμα)…

***

Ντεν κσέρι…

Εδώ και μία εβδομάδα γίνεται ο κακός χαμός στην Τουρκία και τα μειονοτικά έντυπα δεν έχουν γράψει τίποτα.

Αλλά και οι θορυβώδεις μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης -κεμαλιστές και ισλαμιστές- που δεν έβαλαν γλώσσα μέσα για την επίσημη γλώσσα στο νοσοκομείο, ούτε έναν… φθόγγο δεν κατάφεραν να βγάλουν για το θέμα.

Όσο για τη συμβουλευτική, τους προέδρους των κατηργημένων σωματείων και τους ψευδομουφτήδες που βγάζουν ανακοινώσεις για ψύλλου πήδημα, όλο «ντεν κσέρι» και «ντεν κσέρι» είναι.

Όχι ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι η αναμενόμενη. Αλλά, να, επειδή «πιπίλα» έχουν κάνει τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την ελευθερία του Τύπου, καλό είναι τουλάχιστον οι έλληνες μουσουλμάνοι που ασχολούνται με την πραγματικότητα να προβληματιστούν (αν μη τι άλλο)…

***

Σενέρ εν δράσει…

Μπορεί να τον κατέκτησε το twitter, αλλά δεν ξεχνά και τι πρέπει να κάνει. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή επισκέφθηκε ένα χωριό του Δήμου Αρριανών κι έκανε ναμάζι μαζί με τους κατοίκους του.

Τον πρόξενο Σενέρ συνόδεψαν οι υποπρόξενοι Αντνάν Οζτούρκ και Μουράτ Ερτάς. Στην επίσκεψη έλαβαν μέρος επίσης ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών Τζαμιών Αχμέτ Αρίφ.

(Το τζαμί το χρηματοδότησε η Τουρκία.)

***

Νουρέλ εν δράσει…

Κι επειδή ο Σενέρ δεν προλαβαίνει (έχει να τουιτάρει, μην το ξεχνάμε) έστειλε τη σύζυγό του στο Κέντρο Χρονίων Παθήσεων και Αποκατάστασης Παίδων στην Κομοτηνή, όπου πήγε πέρσι για πρώτη φορά, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το φιλανθρωπικό προφίλ του…

Η Νουρέλ Σενέρ, λοιπόν, με τον υποπρόξενο Αντνάν Οζτούρκ επισκέφθηκαν το ίδρυμα. Εκεί τους υποδέχτηκαν η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Μαρίνα Φιλιππίδου, το μέλος του ΔΣ Αριστείδης Σαρχοσίδης και ο υποδιευθυντής Ομούρ Χασάν, που τους ενημέρωσαν για τη λειτουργία του Κέντρου. Η πρόεδρος Φιλιππίδου ανέφερε πως το Κέντρο δεν είναι επαρκώς γνωστό στην περιοχή και ότι για αυτό τον λόγο άρχισαν μια προωθητική καμπάνια. Ανέφεραν επίσης πως ο μικρός αριθμός του προσωπικού εργάζεται με αυταπάρνηση, πως είναι ανοιχτοί σε κάθε είδους βοήθεια και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή την επίσκεψη.

Ο υποπρόξενος Αντνάν Οζτούρκ ανέφερε πως «αυτού του είδους οι επισκέψεις από το προξενείο Κομοτηνής της TC έχουν καταστεί παράδοση» (όχι παίζουμε) και ότι «παρακολουθούμε με θαυμασμό τις άκρως σημαντικές υπηρεσίες που με αυταπάρνηση παρέχουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου».

Αργότερα ο υποπρόξενος στον… προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έκανε έκκληση για βοήθεια του Κέντρου. «Καθώς η βοήθεια δεν έχει ούτε έθνος ούτε θρησκεία, καλώ τους φιλάνθρωπους να ενισχύσουν αυτόν τον φορέα», έγραψε με νόημα το «παιδί»…


Σχολιάστε εδώ