Γολγοθάς 145 δισ. ευρώ για νοικοκυριά – μικρομεσαίους

Όσοι δεν μπορέσουν θα έρθουν αντιμέτωποι με όλα τα εργαλεία αναγκαστικής είσπραξης, που θα τα ενεργοποιήσουν με ένταση και ταχύτητα το Δημόσιο και οι τράπεζες.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί όλους τους υπευθύνους για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, από την οδό Νίκης μέχρι την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, είναι αν η «ρηχή» ανάπτυξη του 2014 (αν προκύψει), που θα στηριχθεί κυρίως στον τουρισμό, θα είναι αρκετή για να υπάρξει ανάσα στην αγορά.

Μια απλή καταγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την οποία επιχειρεί σήμερα το «Π», δείχνει ότι αυτές οι υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα σε Δημόσιο, Ταμεία και τράπεζες έχουν διογκωθεί πέρα από κάθε όριο πρόβλεψης του οικονομικού επιτελείου και της «τρόικας»:

o Η «κατάρα» της συνεχούς συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους συνεχίζει να μαστίζει το υπουργείο Οικονομικών. Το συνολικό ποσό των καθυστερούμενων οφειλών εκτιμάται ότι είναι πάνω από 63 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 63 δισ. ευρώ μόνο μικρό μέρος χαρακτηρίζεται εισπράξιμο και η «τρόικα» πιέζει για γενίκευση της χρήσης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

o Στα δύο βασικά ασφαλιστικά ταμεία, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, η εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι εξίσου δραματική: Περισσότεροι από 623.000 οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, χρωστούν πάνω από 14 δισ. ευρώ, με βάση στοιχεία του τέλους Σεπτεμβρίου του 2013.

o Στα τέλη Ιουνίου τα καθυστερούμενα τραπεζικά δάνεια ξεπερνούσαν τα 68 δισ. ευρώ, από τα οποία το 35% εντάσσεται στα «κόκκινα δάνεια».

«Βροχή» εισπρακτικών μέτρων

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πέρασε, παρά τις αντιδράσεις, ρύθμιση με εξωφρενικά πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς από τον έκτο μήνα καθυστέρησης θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 10%. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι αυξάνεται από 1.000 σε 1.500 ευρώ το χρηματικό όριο μέχρι το οποίο δεν θα κατάσχονται μισθοί και συντάξεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ενεργοποιεί το μεγάλο εισπρακτικό του «όπλο», το ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θα αποστέλλονται στον ενιαίο φορέα, που θα αναλάβει τους οφειλέτες όλων των Ταμείων. Όσοι περνούν στην αρμοδιότητα του ΚΕΑΟ θα χάνουν τη δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής τους. Επιπλέον, με διάταξη που πέρασε στις αρχές Δεκεμβρίου, ο κ. Βρούτσης περιορίζει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ρύθμιση χρεών έως 10.000 ευρώ, ενώ επιτρέπει τη ρύθμιση οφειλών για όσους έχει ασκηθεί εναντίον τους δίωξη για φοροδιαφυγή, χωρίς να έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα για αυτό το αδίκημα.

Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, έχουν ήδη έτοιμες τις νέες ρυθμίσεις οφειλών, που θα προσφερθούν σε όσους επιζητούν εξώδικο συμβιβασμό.


Σχολιάστε εδώ