Ας πεθάνουν από καρκίνο παρά να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου…

Επιβεβαίωσε όμως παράλληλα και το ποιος κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση και στη χώρα γενικότερα, αφού σε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα που απασχολεί 12.000.000 πολίτες ήταν έντονη η απουσία του πρωθυπουργού της χώρας. Μετά τη σύσκεψη των τριών υπουργών ο Γιάννης Στουρνάρας, με στόμφο γενικού χειρουργού αποφάνθηκε χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής, διότι έτσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους». Περιμέναμε από τον Άδωνη Γεωργιάδη να χτυπήσει ως υπουργός Υγείας τη γροθιά του στο τραπέζι. Μάταια όμως. Προχώρησε πιο πέρα από τον Στουρνάρα: «Όσοι πιέζουν για μείωση του φόρου, άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων».

Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης επειδή έχει λίγους μήνες στο υπουργείο Υγείας δεν έχει συνειδητοποιήσει την τεράστια ευθύνη που φέρει για την προστασία της υγείας των πολιτών. Η ευθύνη του υπουργού Υγείας δεν σταματά μόνο στις οδηγίες που εκδίδει κάθε Σαββατοκύριακο για να μην ανάβουν οι πολίτες τα τζάκια. Δηλαδή να πεθάνουν από το κρύο. Πόσες εκατοντάδες πολιτών θα πρέπει να τρέξουν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργικές βρογχίτιδες και άλλα προβλήματα για να ευαισθητοποιηθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τους ισχυρισμούς του κ. Στουρνάρα ότι έχει εγκρίνει κάποια εκατομμύρια για επιδότηση πετρελαίου και δεν τα έχουν εξαντλήσει οι πολίτες είναι ανάξιο και να το σχολιάσουμε. Οικονομικά αδύνατος δεν είναι μόνο ο άνεργος ή εκείνος που έχει οικογενειακό εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ. Οικονομικά αδύναμος είναι και ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο καταστηματάρχης, ο οποίος εργάζεται με μειωμένα πλέον έσοδα, δεν έχει να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, προσπαθεί να βάλει κάθε μήνα λίγα λεφτά στην εφορία, λίγα λεφτά στη μια τράπεζα για την κάρτα που χρωστάει, λίγα στην άλλη για το στεγαστικό του δάνειο για να μην του κατασχέσουν το σπίτι ή να τον κλείσουν φυλακή και πάει λέγοντας. Για να ταΐσει τα παιδιά του, δεν έχει λεφτά να αγοράσει πετρέλαιο και ανάβει το τζάκι του με ό,τι καύσιμο βρει μπροστά του για να ζεσταθεί η οικογένεια του. Τζάκι πλέον δεν έχουν μόνο οι πλούσιοι των βορείων προαστίων, όπως ισχυρίζεται στα κανάλια η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου. Τζάκι έχουν πια όλα τα σπίτια τα οποία έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 15ετία είτε είναι στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα είτε στο Μαρούσι και έχουν αγοραστεί από τους πολίτες με δάνεια. Ας αφήσουν, λοιπόν, εκεί στο υπουργείο Υγείας τους λαϊκισμούς.

Θα πάθουμε καρκίνο, λένε οι επιστήμονες

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ύστερα από χρόνια θα φανούν οι επιπτώσεις του νέφους της αιθαλομίχλης στην υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία επισημαίνουν οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ιωάννης Παντής και Αλέξης Μπένος, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πρυτανεία του ΑΠΘ, στην οποία τονίζουν ότι:

«Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του».

Οι ίδιοι εξηγούν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ενώ αναφέρουν ότι τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.

«Στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης», σχολιάζουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων που, όπως τονίζουν, «θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση».


Σχολιάστε εδώ