Ανησυχητικές εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο της Κύπρου
H σημαντικότερη εξέλιξη από την άποψη αυτή δεν προέρχεται από τη συνεχιζόμενη διπλωματική διελκυστίνδα σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν. Προέρχεται από το εσωτερικό του κόμματος ΑΚΕΛ, το οποίο, ως το μεγαλύτερο από τα μη κυβερνητικά κόμματα, κατέχει και το ρόλο της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Τα νέα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, Πολιτικό Γραφείο και Γραμματεία, που διαμορφώθηκαν προσφάτως, μοιάζουν με «ομάδα υποδοχής» «λύσεως» τύπου Σχεδίου Ανάν. Οι αλλαγές παρουσιάζονται ως «ανανέωση» της ηγετικής πυραμίδος. Περιλαμβάνουν όμως τους πιο γνωστούς τενόρους των πρώην υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν και τους εκπροσώπους της σκληρής πτέρυγας της νεολαίας του κόμματος, που πρωταγωνιστεί στην «προσέγγιση» με τους Τουρκοκυπρίους και υποστηρίζει «λύση» εδώ και τώρα στο Κυπριακό.
Ενορχηστρωτής των αλλαγών στο παρασκήνιο θεωρείται ο πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, στον οποίο χρεώνουν οι επικριτές του τις «οδυνηρές» μονομερείς παραχωρήσεις του στο Κυπριακό αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την οικονομική καταστροφή που επέπεσε στην Κύπρο.
Η επιρροή που έρχεται ν’ ασκήσει παρασκηνιακά, μέσω του κόμματός του, στο Κυπριακό, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή, κατά την οποία διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισοδυναμεί με ένα τρίτο κατά σειράν τραγικό λάθος του ιδίου, στο οποίο παρασύρει και το κόμμα του.
Το λάθος βρίσκεται στην εμμονή σε μια πολιτική και μια στρατηγική στο Κυπριακό, που έχουν χρεοκοπήσει εκ των πραγμάτων και ολοφάνερα. Η Τουρκική πλευρά δεν αποκρύπτει ότι αυτό που επιδιώκει είναι μια συνομοσπονδία δύο ισοτίμων «κρατών» στην Κύπρο, υπό Τουρκική εγγύηση και στρατιωτική παρουσία.
Η αποδοχή από τον Δημήτρη Χριστόφια της ορολογίας του εταιρισμού δύο «κρατών» στο κοινό ανακοινωθέν, που εξεδόθη μετά τη συνάντησή του, το 2008 με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ταλάτ, είχε προκαλέσει τότε θύελλα αντιδράσεων γιατί είχε παρουσιασθεί ως «κοινή βάση» για την επιδιωκόμενη «λύση».
Δεν φαίνεται όμως να έχει αλλάξει γνώμη και πολιτική σ’ αυτό είτε προσωπικά ο πρώην Πρόεδρος είτε ως κόμμα το ΑΚΕΛ, παρά το αδιέξοδο, αν όχι το πλήρες φιάσκο, στο οποίο οδήγησαν οι μονομερείς παραχωρήσεις Χριστόφια στο Κυπριακό. Με διακριτικές τοποθετήσεις και προσεκτική κριτική προς τον σημερινό Πρόεδρο, ο σημερινός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ασκεί κριτική γιατί γίνεται μεγάλο θέμα το κοινό ανακοινωθέν και δημιουργούνται εμπόδια στην επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών. Στέλνει επίσης μηνύματα στον ίδιο ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις αναμενόμενες διακοινοτικές συνομιλίες και τις προσπάθειες για «λύση».
Φαίνεται ιστορικά παράδοξο αλλά είναι γεγονός ότι το ΑΚΕΛ, που ήταν μέρος του μετώπου του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν το 2004, υπερακοντίζει σήμερα και υπερθεματίζει υπέρ μίας «λύσεως» τύπου σχεδίου Ανάν, της οποίας ήταν τότε φανατικός υποστηρικτής ο σημερινός Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ο τελευταίος προβαίνει σε δηλώσεις ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες συνομιλίες, εάν δεν αποσαφηνισθεί και συμφωνηθεί η κοινή πολιτική βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθούν. Προέβη, όμως, ήδη σε πολύ επικίνδυνες παραχωρήσεις στο θέμα της ενιαίας κυριαρχίας που είναι το επίκεντρο των διαφωνιών για το κοινό ανακοινωθέν. Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος στην Αθήνα Ευάγγελος Βενιζέλος υπέπεσε με τη σειρά του σε δεύτερο μεγάλο ολίσθημα, μετά από εκείνο της αποδοχής συναντήσεως με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, που προεικονίζει τετραμερή προσέγγιση του Κυπριακού, όπως παγίως ζητά η Τουρκική πλευρά. Έκανε λόγο για «εξωτερική κυριαρχία» στην Κύπρο, διαχωρίζοντας την κυριαρχία σε «εξωτερική» και «εσωτερική», άποψη που αποτελεί σπονδή στις Τουρκικές θέσεις, που ζητούν τρεις ουσιαστικά κυριαρχίες. Μια για το κάθε «κράτος» της υποτιθέμενης ομοσπονδίας και μια σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στην οποία θα συμμετέχουν «ισοτίμως» τα δύο μέρη.
Ο Αμερικανικός και ο Βρετανικός παράγων, ιδιαίτερα ο δεύτερος, που συγκαλύπτει τη δράση του υπό τη σημαία του ΟΗΕ, έχουν επιδοθεί σ’ ένα όργιο πιέσεων και προπαγάνδας για τη δήθεν «ευκαιρία» που παρουσιάζεται για «λύση» του Κυπριακού και για τα δήθεν οικονομικά οφέλη που θα φέρει και θα βοηθήσουν την Κύπρο να βγει από την κρίση!
Πολύτιμο όργανο για την προπαγάνδα αυτή αναδεικνύεται και πάλι η περίφημη UNOPS των Ηνωμένων Εθνών, που εμφανίζεται ότι εκτελεί προγράμματα, που προάγουν τη διακοινοτική συνεργασία και συνεννόηση. Σ’ ένα από τα προγράμματά της, επιστρατεύθηκε το ΚΕΒΕ, που είναι το αντίστοιχο του ΣΕΒ στην Κύπρο, και ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, για να εκθέσουν τα μεγάλα οφέλη που θα προέκυπταν για την Κύπρο από μια «λύση».
Είναι τραγικό, να παρουσιάζεται η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το έρεισμα του Κυπριακού Ελληνισμού ως δήθεν συμφέρουσα «λύση» και η σημερινή συγκυρία ως δήθεν «μεγάλη ευκαιρία». Το πιο θλιβερό είναι να συμπράττουν σ’ αυτό πολιτικοί ηγέτες και φορείς που θα έπρεπε να διαφωτίζουν και να καθοδηγούν τον Κυπριακό λαό αντί να τον διαβουκολούν με μάταιες και ψευδείς ελπίδες και να τον αποπροσανατολίζουν καταστροφικά. Εναπόκειται πάλι στον Κυπριακό λαό να κινητοποιηθεί εγκαίρως και να δώσει πάλι ένα μάθημα σ’ αυτούς που απεργάζονται ένα νέο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο.