Αγώνας αντοχής…

Παράλληλα ενεργοποιούν εκ νέου το σενάριο των πρόωρων (εθνικών) εκλογών, που είναι το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξ ου κι έσπευσαν, χωρίς να προκληθούν από τους δημοσιογράφους, να υπογραμμίσουν ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2016 στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Δήλωσαν, μάλιστα, ότι δεν ανησυχούν για το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι οι βουλευτές έχουν συνείδηση και βάζουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση με τον Αλ. Τσίπρα να πιστεύει ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν οπωσδήποτε μέσα στο 2014, ενδεχομένως και πριν τις ευρωεκλογές. Κι αυτό, όπως υποστηρίζει, είτε διότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει τις πιέσεις της κοινωνίας και των δανειστών είτε θα επιλέξει να προσφύγει στις κάλπες για να μην καταποντιστεί στις ευρωεκλογές. Το βέβαιο είναι ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και επίπονοι για την κυβέρνηση και κάθε ψηφοφορία στη Βουλή θα παίρνει διαστάσεις θρίλερ δοκιμάζοντας τα νεύρα των ηγεσιών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Μέτρα και ευθύνες

Σε… ρυθμούς «τρόικας» αρχίζουν να μπαίνουν στην κυβέρνηση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για έναν νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων οι ομαδικές απολύσεις, το δεύτερο κύμα κινητικότητας, οι «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά., όπου αν προκύψει συμφωνία θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 6,9 δισ. Άγνωστο είναι αν επί τάπητος θα τεθούν ακόμη το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2015-17) και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 ή όπως λέγεται από ορισμένες πλευρές, τα πάντα θα μετατεθούν μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αμφισβητεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, κατηγορώντας την ότι «είναι προσηλωμένη στον καταστροφικό δρόμο της μνημονιακής πολιτικής που συνθλίβει την κοινωνία και την οικονομία». Στο μεταξύ, σχετικά στα «ψιλά» πέρασε η αποκάλυψη της γαλλικής «Μοντ» ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία αποστροφή της ομιλίας της η Άνγκ. Μέρκελ σημείωσε ότι αν η Ελλάδα είχε βγει από το ευρώ, θα διαλυόταν αυτόματα η Ευρωζώνη. Ομολογία που αναδεικνύει τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι σήμερα για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αντιδρώντας ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε το διαπραγματευτικό της όπλο, αντίθετα υιοθέτησε τη στρατηγική της απόλυτης υποταγής (στους δανειστές) με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα (για τους πολίτες).

Πήραν φωτιά…

Σε σημείο τριβής μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εξελίσσεται το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με τους κινδύνους που εγκυμονεί το νέφος της αιθαλομίχλης. Ο Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε απολύτως σωστό το μέτρο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης στη δεύτερη κατηγορία. Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι όσοι επιμένουν για επιστροφή στο παλαιό καθεστώς ουσιαστικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πλουσίων αλλά και όσων επιδίδονται στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Στοχεύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς 41 εξ αυτών με ερώτησή τους ζήτησαν τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης επικαλούμενοι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μείζον πρόβλημα της αιθαλομίχλης προκαλούν τη σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για θράσος και υποκρισία. Το ΚΚΕ από την πλευρά του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι από τη μια μετατρέπει τη θέρμανση σε είδος πολυτελείας και από την άλλη εμπαίζει τον λαό με τα ψίχουλα του κοινωνικού τιμολογίου και του επιδόματος θέρμανσης.

Έρχονται διώξεις

Νέος κύκλος αποκαλύψεων και διώξεων για τις μίζες στις προμήθειες από τα εξοπλιστικά προγράμματα αναμένεται να ανοίξει αμέσως μετά τις γιορτές. Αφορμή τα όσα κατέθεσε στη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του ο προφυλακισμένος Αντ. Κάντας, επί σειρά ετών αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών στο υπουργείο Άμυνας. Έδωσε λεπτομερή στοιχεία για τις μίζες σε δέκα τουλάχιστον εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ κατονόμασε οκτώ πρόσωπα που τον δωροδόκησαν. Ανάμεσα σ’ αυτούς, έλληνες μεσάζοντες ξένων πολυεθνικών εταιρειών. Παράλληλα, από όσα είπε στον ανακριτή, προέκυψε εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Άμυνας στις προμήθειες εξοπλισμών -με το αζημίωτο φυσικά. Ο Αντ. Κάντας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πήραν μίζες και πρόσωπα ανώτερα από τον ίδιον ιεραρχικά, υπονοώντας και τους εκάστοτε υπουργούς. Σημειώνεται ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό βρέθηκαν ποσά της τάξης των 16 εκατ. ευρώ συνολικά τα οποία θα περάσουν στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου.

Ζημιά

Πολιτική ζημία προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία η υπόθεση χρηματισμού (μέσω… εκβιασμού) του «γαλάζιου» διοικητή του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» Χ. Τομπούλογλου. Ελάχιστα, αν όχι καθόλου, αμβλύνουν τις δυσμενείς εντυπώσεις η άμεση παραπομπή του στη δικαιοσύνη αλλά και η ακαριαία διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία. Η εικόνα στην κοινή γνώμη είναι ότι ένα στέλεχος του κόμματος (υποψήφιος βουλευτής στο πρόσφατο παρελθόν) συνελήφθη να ζητάει μίζα, κι όλα αυτά σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Την κατάσταση κάνουν ακόμη χειρότερη οι ισχυρισμοί του Χ. Τομπούλογλου για σκευωρία εις βάρος του, ενώ συνελήφθη από την αστυνομία με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.


Σχολιάστε εδώ