Έρχεται… χάος στους φοροελέγχους

Με το άρθρο 22, παρ. 6 του νέου νόμου γίνεται μια σημαντική αλλαγή στον ισχύοντα ΚΦΕ. Ορίζεται, ειδικότερα, ότι οι δαπάνες εκπίπτουν εφόσον «αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση».

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην εφορία υποβάλλονται φάκελοι τεκμηρίωσης μόνο για τις συναλλαγές εντός του ιδίου ομίλου, όχι όμως και για τις λοιπές μη ενδοομιλικές συναλλαγές. Άρα, είναι αδύνατον να προσφύγει ένας ελεγκτής σε στοιχεία που τηρεί η Υπηρεσία για να κρίνει αν μια συναλλαγή μεταξύ δύο μη συνδεδεμένων επιχειρήσεων πληροί τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει εκπιπτόμενη δαπάνη, δηλαδή αν έγινε σε τιμή που δεν είναι ούτε ανώτερη ούτε κατώτερη από τη θεωρητική «αγοραία» αξία.

«Θα προκύψει σειρά πρακτικών προβλημάτων ως προς το ζήτημα της απόδειξης της συνδρομής της ανωτέρω προϋπόθεσης, ειδικώς σε περιπτώσεις χορήγησης εκπτώσεων ή άλλων παροχών, ή σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με σύνθετη τιμολογιακή πολιτική, καθώς και στον κλάδο παροχής υπηρεσιών», προειδοποιεί η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Σταλινικού τύπου εφεύρημα

Εκτός από το χάος που θα δημιουργηθεί στους ελέγχους των επιχειρήσεων, η νέα ρύθμιση απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε… σταλινικού τύπου «Δημοκρατία», όπου ένα υπουργείο μπορεί να επιβάλλει στις επιχειρήσεις να πωλούν σε συγκεκριμένα επίπεδα «αγοραίων» τιμών.

«Ο νομοθέτης επιβάλλει στα πρόσωπα που αναπτύσσουν στην Ελλάδα επιχειρηματική δραστηριότητα συγκεκριμένο τρόπο διαμόρφωσης του τιμήματος στις μεταξύ τους συναλλαγές, από τον οποίο δεν μπορούν να αποστούν ούτε προς τα άνω ούτε προς τα κάτω. Η προτεινόμενη ρύθμιση θίγει τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, η οποία είναι απόρροια του δικαιώματος συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος) και, υπό προϋποθέσεις, τις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων (άρθρο 28 Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (άρθρο 56 ΣυνθΛΕΕ)».

Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε τον σοφολογιότατο καθηγητή Ρεφενέ, τον Χ. Θεοχάρη και τον Γ. Στουρνάρα να μας εξηγήσουν πώς θα εφαρμοσθεί στην πράξη αυτή η εντελώς περίεργη διάταξη. Με ποιον τρόπο, άραγε, μπορούν οι επιχειρήσεις να «κυνηγήσουν» αυτή την εντελώς ασαφή έννοια της «αγοραίας» αξίας ώστε να μη βρεθούν με δεκάδες ή εκατοντάδες συναλλαγές που δεν θα μπορούν να εκπίπτουν από τα έσοδά τους;

***

• Αύξηση της απασχόλησης κατά 22.592 άτομα σε εννέα βιομηχανικούς κλάδους είδε το υπουργείο Εργασίας, όταν την ίδια ώρα εντελώς διαφορετικά πράγματα λένε τα στοιχεία που έχει η ΓΣΕΕ. Αν, επομένως, ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης θέλει να γίνεται πιστευτός θα πρέπει να δίνει αναλυτικά τα στοιχεία προσλήψεων ανά επιχείρηση, μαζί με τον λογαριασμό των επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο και των νέων ανέργων που προστίθενται στον μακρύ κατάλογο, που έχει φθάσει κοντά στο 1.500.000. Μακάρι να γυρίσει ο τροχός -ποιος δεν το εύχεται;- αρκεί να το δούμε όλοι και όχι κάποιοι γραφιάδες του υπουργείου σας.

• Από την άλλη πλευρά, διαφορετικά μαντάτα έχει το υπουργείο Οικονομικών. Δέκα ΔΕΚΟ δεν πέτυχαν τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, ενώ δύο, μεταξύ των οποίων και τα ΕΑΣ (Αμυντικά Συστήματα), δεν έστειλαν τα σχετικά στοιχεία που σημαίνει ότι εκεί τα πράγματα είναι πιο μαύρα…

• Πρόεδρος Οργανισμού Κοινής Ωφελείας που πάει για πούλημα εθεάθη προσφάτως στο αίθριο ξενοδοχείου επί της Συγγρού να απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με την εκλεκτή παρέα ενός κουστουμάτου, που μας θύμισε επαγγελματία μεσάζοντα μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων.

• Ντόπιο ή αλλοδαπό; Για να δούμε σε ποιον επενδυτικό σύμβουλο θα ανατεθεί τελικά η διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου Αυτασφάλειας της Εθνικής Τράπεζας… Από την τελική επιλογή θα διαφανεί και το μέγεθος της επιρροής της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

• Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Υπάρχει, ναι ή όχι, διαφορά μεταξύ των στοιχείων που δίνουν το υπουργείο Εργασίας και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφορικά με την καταβολή του μισθού του Δεκεμβρίου και του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζομένους στην ελληνική επικράτεια;


Σχολιάστε εδώ