Πώς να προλάβετε τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια των γιορτών
Το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) της Ιατρικής Σχολής Αθηνών προτείνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή ασφαλών χριστουγεννιάτικων δώρων, προκειμένου οι ημέρες των γιορτών να κυλήσουν ευχάριστα και κατά το δυνατόν ανώδυνα!
Χριστουγεννιάτικα στολίδια
Όταν διαλέγετε και τοποθετείτε το χριστουγεννιάτικο δένδρο:
• Διαλέξτε ένα δένδρο που τα φύλλα δεν πέφτουν εύκολα, σε περίπτωση που το κουνήσετε. Φροντίστε να είναι στερεωμένο καλά στη βάση του και να μην ανατρέπεται εύκολα.
• Τοποθετήστε το δένδρο μακριά από το τζάκι, τη σόμπα ή το καλοριφέρ.
Όταν διαλέγετε και διακοσμείτε με ηλεκτρικά φωτάκια:
• Δοκιμάστε αν τα φωτάκια λειτουργούν σωστά πριν τα αγοράσετε. Επίσης να ελέγξετε αν είναι ασφαλή και κατάλληλα για χρήση σε περίπτωση που τα τοποθετήσετε εκτός σπιτιού.
• Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια και χαλαρές συνδέσεις. Μη διστάσετε να πετάξετε ένα προβληματικό σετ. Ποτέ μη συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα.
• Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά λαμπάκια σε μεταλλικό δένδρο. Μπορεί από ένα χαλασμένο λαμπάκι ή από γυμνό καλώδιο να προκληθεί ηλεκτροπληξία.
• Δέστε καλά τα φωτάκια που διακοσμούν εξωτερικά το σπίτι ή τα δένδρα του κήπου σας, ώστε να μην πέσουν ή να μην σπάσουν σε περίπτωση δυνατού αέρα. Για να τα στερεώσετε χρησιμοποιήστε ειδικό μονωτικό αυτοκόλλητο και όχι μεταλλικά στηρίγματα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
• Σβήστε όλα τα φώτα του δένδρου και τα διακοσμητικά κεριά πριν βγείτε από το σπίτι ή πριν κοιμηθείτε.
Όταν διαλέγετε και τοποθετείτε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση:
• Αγοράστε μόνο άφλεκτα ή ανθεκτικά στη φωτιά χριστουγεννιάτικα στολίδια.
• Εάν έχετε μικρά παιδιά, αποφύγετε τα αιχμηρά ή εύθραυστα στολίδια. Φροντίστε τα χρυσόχαρτα να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά, γιατί μπορεί να τα καταπιούν και να κινδυνεύσουν από πνιγμονή.
• Εάν χρησιμοποιήσετε σπρέι που παραπέμπει στο φυσικό χιόνι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η ένδειξη «μη τοξικό».
Προσοχή! μερικά από τα χριστουγεννιάτικα φυτά όπως τα γκυ μπορεί να είναι δηλητηριώδη, γι’ αυτό φροντίστε να μην είναι εκτεθειμένα σε μικρά παιδιά.
Παιδικά παιχνίδια
Αγοράζετε παιχνίδια, κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Επίσης, η σακούλα και τα υπόλοιπα μέρη της συσκευασίας των παιχνιδιών θα πρέπει να απομακρύνονται από τα παιδιά, λόγω κινδύνου πνιγμονής.
Όταν αγοράζετε παιχνίδια για παιδιά μικρότερα των 3 ετών:
• Αν υπάρχει έστω και ένα παιδί μικρότερο από 3 ετών στο σπίτι, αποφύγετε παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να περιέχουν μικρά κομμάτια που εγκυμονούν κίνδυνο πνιγμονής.
• Αποφύγετε, βώλους, μικρές μπάλες και παιχνίδια που περιέχουν κομμάτια μικρότερα από 3,5 cm, γιατί μπορεί να προκαλέσουν επεισόδιο πνιγμονής.
• Αποφύγετε την αγορά μπαλονιών. Έχουν σημειωθεί θάνατοι από ασφυξία σε μικρά παιδιά από κατάποση μικρών κομματιών σπασμένων μπαλονιών.
• Ελέγξτε επιμελώς παιχνίδια που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά ή από αποσπώμενα κομμάτια, γιατί υπάρχει κίνδυνος το παιδί να τα ξεκολλήσει και να τα καταπιεί. Αποφύγετε παιχνίδια με αιχμηρά σημεία.
• Προσοχή στα τρίκυκλα ποδηλατάκια, σε άλλα παιχνίδια με ρόδες, αλλά και στα παπούτσια με ρόδες, τα γνωστά διεθνώς ως «wheely shoes». Δεν πρέπει να ανατρέπονται εύκολα. Σε έρευνα του ΚΕΠΑ φάνηκε ότι τα παιχνίδια με ρόδες ευθύνονται για τα περισσότερα ατυχήματα από παιχνίδι, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Όταν αγοράζετε παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών:
• Αποφύγετε παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από λεπτό εύθραυστο πλαστικό, που μπορεί να σπάσει σε μικρά κομμάτια ή να δημιουργήσει αιχμηρές άκρες.
• Ελέγξτε ότι οι μπογιές, οι μαρκαδόροι, και γενικά τα χρώματα που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να ζωγραφίσουν έχουν την ετικέτα CE. Αυτό δηλώνει ότι το προϊόν τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα υλικά γραφής.
Μη θεωρείτε δεδομένο ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν κινδυνεύουν από μικρά παιχνίδια ή από τα μικρά κομμάτια τους που εύκολα αποσπώνται. Σε έρευνα του KΕΠΑ διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα ατυχήματα από μικρά παιχνίδια, συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών. Τα αντικείμενα αυτά καταπίνονται, εισροφούνται στους πνεύμονες ή τοποθετούνται από τα παιδιά στη μύτη ή στο αυτί τους και χρειάζεται να απευθυνθείτε στο νοσοκομείο για την αφαίρεσή τους.
Όταν αγοράζετε παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών:
• Εάν αγοράσετε ποδήλατο, προμηθευτείτε και το κατάλληλο προστατευτικό κράνος και ενημερώστε το παιδί σας για τη σημασία της χρήσης του.
• Τα ηλεκτρικά παιχνίδια μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τα παιδιά όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, όταν δεν υπάρχει επίβλεψη ή εάν υπάρχουν σχεδιαστικά ή κατασκευαστικά λάθη. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι η ηλεκτροπληξία ή το έγκαυμα, ιδιαίτερα εάν το παιχνίδι περιέχει μια πηγή θερμότητας.