Μηδένα προ του τέλους…

ΑΙΣΙΟ τέλος, τρόπος του λέγειν, στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και «τρόικας» που επικυρώθηκε με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. Οι εκκρεμότητες εννοείται ότι δεν εξαλείφθηκαν και οι δυο πλευρές θα βρεθούν εκ νέου «αντιμέτωπες» αμέσως μετά τις γιορτές σʼ έναν νέο κύκλο σκληρών διαπραγματεύσεων με φόντο τη δόση των 4,9 δισ. που καθυστερεί. Με την ανοχή της «τρόικας» η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αλλά και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ενιαίων Αμυντικών Συστημάτων. Ωστόσο, στις δυο περιπτώσεις (πλειστηριασμοί, ΕΑΣ) οι αποφάσεις έχουν ημερομηνία λήξεως, το τέλος του 2014, ενώ στην τρίτη (ενιαίος φόρος) ενδεχομένως η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να καλύψει την απόκλιση από τον βασικό στόχο που είναι η είσπραξη 2,6 δισ. Όπως προαναφέραμε, η «τρόικα» θα επιστρέψει στην Αθήνα περί τις 10 Ιανουαρίου και μέχρι τις 27 του ίδιου μήνα αναμένεται να έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση για κρίσιμα ζητήματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 κ.ά. Όλα αυτά, ενώ από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πολιτικό επίπεδο, με δηλώσεις του ο Αντ. Σαμαράς απέκλεισε το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο και τόνισε ότι στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας. Αντίθετα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το 2014 θα είναι έτος εθνικών εκλογών τις οποίες θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Κίνδυνοι

Θετικές προοπτικές, αλλά με αστερίσκους και υπό προϋποθέσεις, «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Προβλέπει οριακή ανάπτυξη, ύστερα από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, καθώς και μικρή αποκλιμάκωση της ανεργίας μέσα στο 2014. Επισημαίνει, ωστόσο, την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα με τη συγχώνευση οργανισμών και φορέων, αυστηρότερο έλεγχο στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κ.ά. Σε δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας Γ. Προβόπουλος προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη θετική πορεία της οικονομίας από την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία δημιουργεί αβεβαιότητες, πόσω μάλλον που μέσα στο 2014 θα έχουμε διπλές εκλογές, για την Ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δημοσκοπήσεις αν και καταγράφουν μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι οι εκλογές θα εξελιχθούν σε σκληρό ντέρμπι και θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης. Προς το παρόν το πολιτικό σύστημα βαραίνει το «άγος» του πρώην υπουργού Μιχ. Λιάπη, ο οποίος συνελήφθη να οδηγεί ΙΧ με πλαστές πινακίδες, ανασφάλιστο και χωρίς δίπλωμα οδήγησης. Το γεγονός συν τις δικαιολογίες που προέβαλλε, προκάλεσαν τη γενική κατακραυγή.

Ναι, μεν, αλλά…

Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης -ενήργησε μονομερώς- στο ζήτημα των πλειστηριασμών απέχουν κατά πολύ από τις πάγιες θέσεις της «τρόικας», καλύπτουν ένα σημαντικό τμήμα δανειοληπτών, αν και από ορισμένες πλευρές εκφράζονται αμφιβολίες και επιφυλάξεις. Για την προστασία των ακινήτων από τον πλειστηριασμό πρέπει να πληρούνται τέσσερα κριτήρια: Η αντικειμενική αξία της Α΄ κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, το καθαρό μηνιαίο εισόδημα να μην είναι πάνω από τις 35.000 ευρώ η αξία συνολικά των ακινήτων κάθε δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ, και οι καταθέσεις να μην είναι πάνω από 15.000 ευρώ. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν μια μικρή δόση κάθε μήνα με βάση το εισόδημα που έχουν, με εξαίρεση τους ανέργους που δεν θα πληρώνουν μηνιαία δόση. Πιο ευνοϊκές είναι οι ρυθμίσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για άδικο και αναποτελεσματικό νόμο που ανοίγει κερκόπορτα για το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών, ενώ το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «κενό γράμμα» τις ρυθμίσεις και κατηγορεί την κυβέρνηση για «ωμό εκβιασμό χιλιάδων λαϊκών οικογενειών».

Στο «κόλπο»

Απορρίφθηκε από τη Βουλή, όπως αναμενόταν, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Στην ψηφοφορία, κατά ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, με τελικό σκορ 167 όχι και 120 ναι. Η συζήτηση στη Βουλή εξελίχθηκε μέσα σε κλίμα έντασης με τους Αλ. Τσίπρα και Ευ. Βενιζέλο να ανταλλάσσουν καταγγελίες και βαρύτατους χαρακτηρισμούς χωρίς ωστόσο κανείς από τους δύο να παρουσιάζει νέα στοιχεία για την υπόθεση. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την προμήθεια σκάνδαλο που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είτε ήταν θύμα του colpo grosso και πρέπει να ζητήσει συγνώμη για την αφέλειά του είτε ήταν κι εκείνος στο κόλπο. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος μίλησε για χυδαιότητες, ύβρεις και συκοφαντίες, ενώ κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα επαγγελματιών των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

«Ασφυξία»

Επεισοδιακή και με αρκετά απρόοπτα ήταν η συζήτηση στη Βουλή για τη διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Στην ψηφοφορία 241 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της διακοπής και 26 κατά. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται ο Μ. Γλέζος (που υποστήριξε ότι η οργάνωση πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά), οι… μισοί βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων (έθεσαν θέμα συνταγματικότητας) και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος. Υπέρ ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφισαν κατά συνείδηση. Αντιδρώντας η Χρυσή Αυγή χαρακτήρισε την απόφαση βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας που ισοδυναμεί με εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η διακοπή της χρηματοδότησης θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία την οργάνωση, ενώ αμέσως μετά τις γιορτές θα ανοίξει νέος κύκλος διώξεων βουλευτών και στελεχών της.


Σχολιάστε εδώ