ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

// Στο θέμα των δικαστηρίων επανήλθε ο Β. Μιχαλολιάκος. Μίλησε με τον κ. Αθανασίου, ο οποίος του εξήγησε πως δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος των αντιρρήσεων της τοπικής κοινωνίας για την μεταφορά τους στη Θηβών και ο δήμαρχος μεθαύριο Τρίτη θα συναντηθεί με τον υπουργό για να επιλεγεί σε ποιο κτίριο εκτός του κέντρου θα πάνε τα δικαστήρια.

// Μειωμένα τέλη για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα και άλλα είδη καταστημάτων που παρέχουν διάφορες υπηρεσίες ή εμπορεύονται διάφορα προϊόντα θα ισχύουν από το 2014 μετά από σχετική απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Γιάννης Τσάκος, που μίλησε στο συμβούλιο, ζήτησε τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση γιατί οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση περνούν πολύ δύσκολες ώρες. Από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη δεν μπαίνει άνθρωπος στα μαγαζιά μας, τόνισε. Έχουμε ρίξει τις τιμές μας κατά 30%. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 25.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλεισαν στην Αττική. Αυτό σημαίνει χρεωμένοι και κατεστραμμένοι οικονομικά ιδιοκτήτες αλλά και πολλοί εργαζόμενοι στον δρόμο.

// Την τιμητική τους είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τα Καμίνια. Η ιστορική και βασανισμένη αυτή γειτονιά του Πειραιά τίμησε με όλη τη δύναμη της ψυχής των ανθρώπων της και γιόρτασε, όπως κάθε χρόνο, με την ίδια λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, τον προστάτη της Άγιο, τον «Άγιο των φτωχών» όπως τον λένε χρόνια τώρα στα Καμίνια, τον Άγιο Ελευθέριο. Οφείλουμε να πούμε πάντως πως τα τελευταία χρόνια οι Καμινιώτες δεν γιορτάζουν μόνοι τον Άγιό τους. Παρόντες στην περιφορά, που έγινε την παραμονή το βράδυ, ήταν ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Κ. Κατσαφάδος και Π. Μελάς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Ξυνολιάς, ο αντιδήμαρχος Ν. Αμοργιανός, ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιάννης Παππάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Δανιήλ και Γ. Μελάς και άλλοι. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, πολύς κόσμος ακολούθησε την περιφορά της εικόνας του Αγίου στους δρόμους της περιοχής, ενώ εξαιρετική εντύπωση σʼ όλο το εκκλησίασμα έκανε η ομιλία του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ στον εσπερινό που με βαθύτατο θεολογικό λόγο ανέλυσε το χθες με το σήμερα.

// Ιδιαίτερα συγκινητική αλλά και επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη η Διεύθυνση Παιδείας και διά βίου μάθησης του Δήμου Πειραιά στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής για να τιμηθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των Ειδικών Σχολείων της πόλης μας.

// Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Οι περιπέτειες του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα» παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα στον Πειραιά ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημ. Κατσικάρης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παν. Γεννηματάς και ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος Δημ. Κυριακάκος. Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί φίλοι του πρώην υπουργού, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αγγελόπουλος. Ο τελευταίος μάλιστα ρώτησε τον συγγραφέα εάν η εφαρμοζόμενη συνταγή «βγαίνει» και αν τώρα είναι προτιμότερη η επιστροφή στη δραχμή ή η παραμονή στο ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο κ. Ανδριανόπουλος δήλωσε ότι η συνταγή δεν βγαίνει και πρότεινε αναδιάρθρωση (περικοπή) του χρέους, με παραμονή στο ευρώ, διότι η επιστροφή στη δραχμή τώρα θα ήταν ιδιαίτερα επαχθής για τη χώρα και τους Έλληνες.

// Ορκίστηκε την περασμένη βδομάδα ως περιφερειακή σύμβουλος η πρώτη σε σταυρούς προτίμησης του συνδυασμού του Β. Κικίλια στον Πειραιά, η Ευαγγελία Πετράκου-Αγαλοπούλου. Η κ. Αγαλοπούλου αν και ήρθε πρώτη δεν είχε εκλεγεί γιατί ο συνδυασμός είχε εκλέξει μία έδρα στον Πειραιά την οποία είχε καταλάβει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά του συνδυασμού Περικλής Αλεβίζος. Όμως ο κ. Αλεβίζος τοποθετήθηκε υποδιοικητής ΔΗΠΕ και παραιτήθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο. Η κ. Αγαλοπούλου θα παραμείνει πάντως και τμηματάρχης στα 11 ΚΑΠΗ του Δήμου Πειραιά.

// Κάτι τρέχει στην ΕΠΣΠ (Ένωση Ποδοσφαιριστών Σωματείων Πειραιά). Ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Σπάθας, που είχε εκλεγεί πριν λίγους μήνες και ουσιαστικά αυτός διοικούσε την Ένωση και ήταν εκείνος που έβγαλε πρόεδρο τον Γιώργο Ανατολάκη, παραιτήθηκε ξαφνικά την περασμένη Τετάρτη. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί, αλλά οι φήμες λένε ότι διαφώνησε κάπου με ισχυρό ποδοσφαιρικό παράγοντα της πόλης. Ο ίδιος πάντως έλεγε σε φίλους του με σημασία: «Εγώ φοράω παντελόνια». Τι να εννοούσε, άραγε;

// Στις περιόδους της βαθιάς κρίσης και της απόγνωσης, όπως είναι αυτή που βιώνει σήμερα ο περισσότερος κόσμος και φυσικά κι εμείς εδώ στη χώρα μας, εκείνο που αναζητούμε εναγωνίως, όπως οι ναυαγοί τις λέμβους της σωτηρίας, είναι η ελπίδα. Η ελπίδα που θα μας κρατήσει ζωντανούς μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας που κάνουμε για να επιβιώσουμε, που θα μας δώσει το κουράγιο να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και που θα διατηρήσει την καρδιά μας ζεστή για να μπορέσει να διαχειριστεί τις συνεχείς… ψυχρολουσίες που δεχόμαστε από… φίλους και εταίρους.

Αυτή την ελπίδα ήρθε να δώσει ο Χριστός που γεννήθηκε πριν 2.013 χρόνια στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ σʼ έναν κόσμο που βρισκόταν και τότε «εν θλίψει και σκιά θανάτου». Αυτή την ελπίδα έρχεται να δώσει και μεθαύριο που θα γιορτάσουμε την ανάμνηση του σωτήριου αυτού γεγονότος, στον σημερινό κόσμο που είναι βυθισμένος στη φτώχεια και την ανέχεια. Το ζητούμενο από δω και πέρα, για μας που θέλουμε εναγωνίως την ελπίδα, είναι να ψάξουμε στο βάθος της ψυχής μας, στα απόκρυφα της σκέψης μας να βρούμε την ταπεινή φάτνη και να συναντήσουμε τον Σωτήρα Χριστό. Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Αρκεί να δεχθούμε και να ακολουθήσουμε το κάλεσμα των αγγέλων όπως οι βοσκοί την Άγια Νύχτα και να τρέξουμε στο σπήλαιο. Χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς αναβλητικότητα, χωρίς να το βασανίσουμε πολύ. Οι άδολοι βοσκοί με την καθαρή καρδιά έσπευσαν στο αγγελικό κάλεσμα δίχως να σκεφτούν αν αυτό που έβλεπαν ήταν κάτι παραπλανητικό, δίχως να το πολυσυζητήσουν και συνάντησαν πρώτοι τον Σωτήρα. Ακριβώς επειδή είχαν άδολη και καθαρή καρδιά. Ας καθαρίσουμε λοιπόν κι εμείς τα μάτια της ψυχής μας κι ας ανταποκριθούμε άμεσα στο κάλεσμα των Χριστουγέννων που θα σημάνουν τα χαράματα της Τετάρτης οι καμπάνες των εκκλησιών. Ο Σωτήρας Χριστός θα είναι εκεί και θα μας περιμένει. Χρόνια Πολλά!


Σχολιάστε εδώ