Καταιγίδα πλειστηριασμών για τους μικρομεσαίους!

Μια εισπρακτική επίθεση άνευ προηγουμένου από τις τράπεζες, που θα φέρει χιλιάδες ακίνητα στο σφυρί, φοβούνται οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και των επαγγελματιών. Αιτία, η οριστική κατάργηση της ρύθμισης Παπαθανασίου, που προέβλεπε γενική αναστολή των πλειστηριασμών για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ. Πλέον, οι έμποροι και οι επαγγελματίες θα μπορούν υπό όρους να προστατεύουν μόνο την κύρια κατοικία τους, ενώ τα άλλα ακίνητά τους αφήνονται στο στόχαστρο των πιστωτών.

Το σχέδιο Χατζηδάκη για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών έχει μια πλευρά που ελάχιστα συζητήθηκε, μέσα στη γενικότερη συζήτηση για την προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι το τέλος του 2014 από τους πλειστηριασμούς. Όπως τονίζει στο «Π» ο Βίκτωρ Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της κορυφαίας καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, η κατάργηση της γενικής αναστολής πλειστηριασμών για χρέη έως 200.000 ευρώ ισοδυναμεί με πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με τον αστερίσκο της κύριας κατοικίας.

«Πρόκειται στην ουσία για μια γενική απελευθέρωση των πλειστηριασμών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ, «με περιορισμένη μόνο προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς η ευεργετική για την πλειοψηφία των δανειοληπτών απαγόρευση πλειστηριασμών όλων των ακινήτων για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ σε τράπεζες καταργείται. Αποτέλεσμα αυτής της κατάργησης είναι η έκθεση στον κίνδυνο πλειστηριασμού, έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων, ακινήτων, όπως εξοχικών κατοικιών, οικοπέδων, καταστημάτων, που αποφέρουν ενδεχομένως κάποιο εισόδημα, ενώ δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα έχουν επιδεινωθεί, οι συνθήκες υπό τις οποίες αρχικά νομοθετήθηκε η προστασία αυτή το 2008. Όμως και η ανακοινωθείσα προστασία της κύριας κατοικίας διαφαίνεται ότι θα είναι πολύ περιορισμένη».

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Βασ. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ζητεί την παράταση ισχύος της ρύθμισης Παπαθανασίου, που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και για οφειλές προς τις τράπεζες που δεν ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των μικρομεσαίων από τις «εφορμήσεις» των τραπεζών, τονίζει ότι «το συγκεκριμένο θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο από κοινωνικής πλευράς και συνιστά το μόνο όπλο των εντός κρίσης μικρομεσαίων εμπόρων για να μη χάσουν την περιουσία τους, αφού -ως γνωστόν- τα επιχειρηματικά χρέη δεν καλύπτονται από τον νόμο Κατσέλη».

Και προσθέτει ότι «η μη ανανέωση της αναστολής για το 2014 θα έχει καταλυτικές αρνητικές επιπτώσεις γενικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, που αντικειμενικά δεν έχουν εισοδήματα και άλλους πόρους για να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και θα χάσουν την ήδη απαξιωμένη περιουσία τους “αντί πινακίου φακής“».

Ο κ. Κορκίδης ζητεί είτε την παράταση της ρύθμισης για έναν χρόνο είτε τη θέσπιση κριτηρίων, για να προστατευθούν όσοι έμποροι και λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν χωρίς να έχουν ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και να περιοριστούν οι μη καλυπτόμενοι μόνο σε όσους είναι «έχοντες» και κακόπιστα αρνούνται να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους.

Το θέμα της κατάργησης της βασικής ρύθμισης για την προστασία από πλειστηριασμούς θέτει εναγωνίως και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, σημειώνοντας: «Με δεδομένο ότι, ουσιαστικά και τυπικά, καταργείται η ρύθμιση Παπαθανασίου, σύμφωνα με την οποία ίσχυε η αναστολή της διαδικασίας πλειστηριασμών με βασικό κριτήριο το ύψος των συνολικών απαιτήσεων (200.000 ευρώ), εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις αμφιλεγόμενες περιοχές που αφορούν τα δανειακά βάρη επαγγελματιών και επιχειρήσεων».

Ο κ. Καββαθάς υπογραμμίζει ακόμη ότι η προσημείωση ακινήτων υπήρξε πάγια τακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων ή ακόμη και για τη ρύθμιση καταναλωτικών δανείων, ενώ στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν υπάρχει σαφής αναφορά για το αν και τα προσημειωμένα ακίνητα θα πρέπει να τύχουν της ίδιας προστασίας με άλλα ακίνητα των δανειοληπτών.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, πάντως, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας τονίζουν ότι ο μεγάλος τους φόβος είναι αν από 1η Ιανουαρίου θα αρχίσουν μαζικά οι τράπεζες τους πλειστηριασμούς εις βάρος των επαγγελματιών, με πρώτους αυτούς που έχουν αποδεχθεί προσημείωση ακινήτου, ακόμη κι αν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Από την πλευρά τους, τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο «Π» ότι πρώτα οι τράπεζες θα κινηθούν διερευνητικά, για να διαπιστώσουν αν οι οφειλέτες μικρομεσαίοι δέχονται μια ρύθμιση των οφειλών τους ή εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν πληρώνουν.

Τα στελέχη των τραπεζών λένε ότι ανάμεσα στους επαγγελματίες και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες βρίσκονται οι περισσότεροι «μπαταχτσήδες» οφειλέτες και φοροφυγάδες, που έχουν ακόμη αρκετά «κρυμμένα» χρήματα από την εφορία και τους πιστωτές τους. Οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ανταπαντούν ότι στην πλειονότητά τους αυτοί που δεν πληρώνουν το κάνουν λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας και όχι από δόλια πρόθεση.

Όλοι να δώσουν κάτι…

Το νέο πλαίσιο Χατζηδάκη προστατεύει μόνο την κύρια κατοικία από πλειστηριασμούς, και αυτό υπό «σφιχτές» προϋποθέσεις (όρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας). Προϋπόθεση, όμως, για να εξασφαλίσει κανείς την προστασία της κύριας κατοικίας του είναι να συμφωνήσει με την τράπεζα ότι θα πληρώνει κάτι, σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνει στην εφορία (10% για τα χαμηλά εισοδήματα και επιπλέον 20% για τα υψηλότερα). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένας πάμφτωχος πολίτης, που ζει με 5.000 ευρώ τον χρόνο, θα πρέπει να πληρώνει 500 ευρώ στις τράπεζες ώστε να κρίνεται «συνεργάσιμος».

Οι τράπεζες προσβλέπουν σε αυτήν τη ρύθμιση προκειμένου να αλλάξει, έστω και προσωρινά, η δραματική εικόνα των καθυστερήσεων, κυρίως στα στεγαστικά δάνεια. Αν πάρουν κάτι από πολλούς δανειολήπτες, οι τραπεζίτες θα μπορούν να μεταφέρουν δάνεια από τα μη εξυπηρετούμενα στα ρυθμισμένα, ώστε να μειώσουν την απαίτηση κάλυψης των επισφαλειών με πρόσθετα κεφάλαια.


Σχολιάστε εδώ