Η Χρυσή Αυγή δίχασε τους ΑΝΕΛ!
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος υποχρεώθηκε να τηρήσει τη συγκεκριμένη στάση διότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις (επιβεβαιώθηκε στην ψηφοφορία) και θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να επιβάλλει την άποψή του. Μη θέλοντας να διακινδυνεύσει τυχόν διαρροές στην ψηφοφορία και το αναπόφευκτο πολιτικό κόστος προτίμησε να αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Έτσι δέκα βουλευτές ψήφισαν κατά της διακοπής της χρηματοδότησης: Τ. Κουϊκ, Γ. Δημαράς, Μ. Ουζουνίδης, Β. Καπερνάρος, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Νταβρής, Π. Χαϊκάλης, Χρ. Γιαταγάνα, Στ. Ξουλίδου, Ρ. Μακρή, επικαλούμενοι ζήτημα αντισυνταγματικότητας και ακύρωση του τεκμηρίου αθωότητας. Πέντε ακόμη δήλωσαν «παρών»: Π. Μελάς, Μ. Τσαρούχα-Κόλλια, Μ. Ιατρίδη, Μ. Χρυσοβελώνη, Ελ. Κουντουρά και μόλις δύο (Ν. Μαριάς, Γ. Αβραμίδης) τάχθηκαν υπέρ της διακοπής.
Κι αν η εκδοχή του να υποχρεώθηκε ο Π. Καμμένος να τηρήσει τη συγκεκριμένη στάση (ψήφο κατά συνείδηση) δείχνει να είναι η πλέον πιθανή, δεν λείπουν και τα παρεμφερή σενάρια. Σύμφωνα με ένα εξ αυτών, στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπάρχει ο προβληματισμός για το ότι ενδεχόμενο ανάλογο μέτρο (αναστολή χρηματοδότησης) μπορεί να εφαρμοστεί και για το κόμμα τους με αφορμή την δίωξη του Π. Καμμένου για την υπόθεση του Χρ. Πάχτα. Πολιτικοί παράγοντες, πάντως, χαρακτηρίζουν απολύτως ακραίο το συγκεκριμένο σενάριο καθώς οι δυο περιπτώσεις δεν έχουν καμιά ομοιότητα. Σύμφωνα με άλλο σενάριο οι βουλευτές που καταψήφισαν την αναστολή της χρηματοδότησης κινήθηκαν με το βλέμμα στραμμένο στο άμεσο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα εκτιμούν ότι αν η Χρυσή Αυγή τεθεί εκτός νόμου οι ψηφοφόροι της στην πλειονότητά τους θα κατευθυνθούν προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκτιμώντας έτσι και τη στάση τους στη ψηφοφορία.