Η «τρόικα» θέλει λουκέτα!

Αυτή είναι η γραμμή των «τροϊκανών», που την έθεσαν ωμά στις συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο Οικονομικών με την πολιτική ηγεσία αλλά και με τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς. Και δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω στην πρόταση για επιμήκυνση των δόσεων – από 48 που είναι σήμερα να πάνε σε 100 και παραπάνω, με ταυτόχρονη κατάργηση των προϋποθέσεων (εγγυητική και συνυπογραφή από τον λογιστή ότι η επιχείρηση θα είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων). Δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώνουν απροκάλυπτα ποιες είναι οι επιδιώξεις τους: Να μείνουν μόνο μεγάλα εμπορικά καταστήματα, που θα ελέγχονται από ξένους ομίλους, αλώνοντας την ελληνική Αγορά. Και παραμένουν άκαμπτοι παρότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο ένα μονοψήφιο ποσοστό επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει ενταχθεί στη ρύθμιση. Αυτή η αδυναμία, όμως, εξυπηρετεί τα σχέδια της «τρόικας» και επιταχύνει την υλοποίησή τους, ώστε να μπουν λουκέτα και να τα πάρουν όλα για ένα κομμάτι ψωμί.

Άφωνος θεατής η κυβέρνηση!

Απέναντι σε αυτήν την αδίστακτη στάση της «τρόικας» η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιδρά, προβάλλοντας ως δικαιολογία το ότι ο κ. Τόμσεν και η παρέα του δεν δέχονται ούτε συζήτηση -προφανώς έχει εκχωρήσει την εξουσία σε αυτούς-, αν και γνωρίζει την οικονομική κατάρρευση των επιχειρήσεων, με πρώτο θύμα τις μικρομεσαίες, που είναι η καρδιά της αγοράς, με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης να έχουν ενημερωθεί από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των Επιμελητηρίων και των Ομοσπονδιών, αλλά και χέρι χέρι με την «τρόικα» επιβάλλει νέα, ακόμη πιο δυσβάστακτα μέτρα, που επισπεύδουν τα λουκέτα παντού.

Μέτρα μπροστά στα οποία σταματάει η λογική, και η μόνη εξήγηση είναι ότι θέλουν την ολοκληρωτική ανατροπή σε κάθε χώρο επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας, με κατάληξη μια νέα ξένη κατοχή.

Η νέα ντιρεκτίβα-ποινολόγιο προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 30% για ληξιπρόθεσμες οφειλές και μηνιαίο τόκο από 8,5% έως 12%, τοκογλυφία που θα ζήλευε και ο Σάυλωκ. Γιατί, όμως, το ίδιο ποινολόγιο δεν ισχύει και για το Δημόσιο για τα ληξιπρόθεσμα που χρωστάει σε επιχειρήσεις;

Με βάση το ποινολόγιο, θα γίνονται κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων και οφειλών εις χείρας τρίτων χωρίς προειδοποίηση! Αυτόματος θάνατος, δηλαδή, θα επιβάλλεται.

Η απορία, πάντως, είναι αν νομίζουν εκεί στο Μαξίμου ότι οι επιχειρήσεις έχουν λεφτά, αλλά προτιμούν να συλληφθούν, να τρέχουν στα δικαστήρια και να βάλουν λουκέτο.

Αν έτσι νομίζουν, ζουν σε άλλο κόσμο και θα προσγειωθούν στην ελληνική πραγματικότητα στις κάλπες του Μαΐου. Και η προσγείωση θα είναι ανώμαλη…


Σχολιάστε εδώ