Είμαστε χαμένοι από χέρι…

Κι αν η διαφορά στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, αλλά και η μείωση της ψαλίδας Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας. «Η κατάσταση έχει αλλάξει, συνεχίζει όμως να είναι ρευστή και ως εκ τούτου αναστρέψιμη» σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες που δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον. Η αισιοδοξία τους αυτή εδράζεται σε δυο στοιχεία: Πρώτον, ότι στις δημοσκοπήσεις είναι η Νέα Δημοκρατία που χάνει, δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι δεν πείθει τους πολίτες ότι έχει εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Δεύτερον, μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου μεσολαβούν τέσσερις και πλέον μήνες, κατά συνέπεια υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να αναστραφεί η πορεία των πραγμάτων.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν φωτογραφία της στιγμής που στη συγκεκριμένη περίπτωση συμπίπτει με μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση. Εκτός από τις μακρές κι επίπονες διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» και το κλίμα αβεβαιότητας κι έντασης που κάθε φορά αυτές πυροδοτούν, υπήρχε μια συστοιχία νομοθετικών πρωτοβουλιών (πλειστηριασμοί, ενιαίος φόρος ακινήτων, αμυντική βιομηχανία κ.ά.) που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αγγίζουν και αφορούν το σύνολο των πολιτών. Ο κύκλος αυτός έκλεισε και με το νέο έτος ξεκινάει μια νέα εποχή για τη χώρα, λένε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιθυμεί να κάνει τους αναγκαίους σχεδιασμούς, η κυβέρνηση να μπει δυναμικά στο 2014 ούτως ώστε να σταλεί ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι κάτι αλλάζει προκειμένου σταδιακά να αναστραφεί το κλίμα απαισιοδοξίας. Στο επιτελείο του αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις αποφάσεις που θα ληφθούν μέχρι τον Απρίλιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πρωτογενές πλεόνασμα, το δημόσιο χρέος κ.ά. Επιπλέον, σε επικοινωνιακό επίπεδο, η κυβέρνηση θα πάρει αρκετούς πόντους λόγω του ότι το Αʼ εξάμηνο του νέου χρόνου θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προκύψουν πολιτικά οφέλη. Αντιλαμβάνονται, ωστόσο, ότι αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία. Ότι χρειάζονται παράλληλα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες (μέτρα και αποφάσεις) άμεσης απόδοσης που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών σε διάφορα επίπεδα. Πρόκειται ακριβώς για το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα που θα αποτελέσει την ανταμοιβή τους για τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια. «Κανείς δεν θα τρέξει να μας ψηφίσει στις εκλογές μόνο και μόνο επειδή πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα», παραδέχονται.

«Χαμένοι»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με τη διαφορά ότι στις τάξεις τους η ανησυχία κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. «Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, στις ευρωεκλογές είμαστε χαμένοι από χέρι», τονίζουν κι επισημαίνουν ότι χρειάζονται «δραματικές» αποφάσεις για να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία. Επιμένουν και το διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν πρέπει να είναι άμεσης απόδοσης, δηλαδή να γίνουν αντιληπτές από τους πολίτες και να μην περιμένουν τα αποτελέσματά τους να φανούν σε βάθος χρόνου. Επιπρόσθετα τονίζουν ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένες και οργανωμένες ώστε να αποφευχθούν τα «παρατράγουδα» όπως στην υπόθεση με τις επανασυνδέσεις ηλεκτροδότησης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της χώρας. «Ένα θετικό μέτρο εφαρμόσθηκε πρόχειρα και αποσπασματικά με αποτέλεσμα να γίνει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση», υπογραμμίζουν οι βουλευτές.

Ερωτηματικά

Θολό είναι, στο μεταξύ, το τοπίο σε σχέση με τον ανασχηματισμό, κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλλει στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να προσδώσει μια νέα δυναμική στην κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και να μην αποσαφηνίζει τις προθέσεις του ως προς τον χρόνο και την έκταση των αλλαγών στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Το βέβαιο είναι ότι άπαντες στο επιτελείο του πρωθυπουργού συμφωνούν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα γενναίο «λίφτινγκ». Ορισμένοι υπουργοί εμφανίζονται κουρασμένοι από την επίπονη προσπάθεια του τελευταίου εξαμήνου κι άλλοι δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επέβαλλαν τα προβλήματα και η κρισιμότητα της περιόδου που διανύει η χώρα. Κι ως εκ τούτου πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα στελέχη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα σενάρια, ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου έτσι ώστε η νέα κυβέρνηση να προετοιμαστεί για να διαχειρισθεί μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα στο διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές. Να έχει μάλιστα και το χρονικό περιθώριο να υλοποιήσει ορισμένες αποφάσεις που θα αλλάξουν το κλίμα. Το… πάγιο σενάριο πάντως προβλέπει ότι οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης θα συμπέσουν με τις εξελίξεις στην Ευρώπη (πρωτογενές πλεόνασμα) και το νέο σχήμα θα μπει δυναμικά και με μεγάλη επιτάχυνση στον δρόμο για τις ευρωεκλογές. Από ορισμένες πλευρές εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο επαρκούν 40-60 ημέρες για να αναστραφεί η κατάσταση και η Νέα Δημοκρατία να πάει από καλύτερη θέση στις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κομβικό σημείο του ανασχηματισμού, όποτε αυτός κι αν γίνει, είναι το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι φήμες ότι η αντικατάσταση του Γ. Στουρνάρα είναι αναπόφευκτη. Είτε για να ικανοποιηθεί το αίτημα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το λαϊκό αίσθημα καθότι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών έχει πλήρως ταυτιστεί με την πολιτική της σκληρής λιτότητας, ενώ χρεώνεται δείγματα αλαζονείας και κυνικότητας. Είτε διότι η αλλαγή πλεύσης τόσο στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής όσο και έναντι της «τρόικας» μπορεί να υπηρετηθεί καλύτερα από ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο. Διχασμένες είναι οι απόψεις στο επιτελείο του πρωθυπουργού ως προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Αναγνωρίζουν ότι εργάζεται σκληρά, αλλά δεν έχει ορατά αποτελέσματα κι ο τομέας του έχει περιέλθει σε τέλμα, κατά συνέπεια ίσως πρέπει να αντικατασταθεί από ένα πιο δυναμικό στέλεχος. Αμετακίνητος στη θέση του θεωρείται ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς ολοκλήρωσε χωρίς σοβαρά προβλήματα και ιδιαίτερες καθυστερήσεις το πρώτο κύμα της κινητικότητας. Λόγω αυτού εξασφάλισε από την «τρόικα» και μια παράταση λίγων μηνών για το δεύτερο κύμα. Παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει θα παραμείνει στο υπουργείο Υγείας ο Άδ. Γεωργιάδης, όπως επίσης κι ο Ν. Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, εκτός κι αν αλλάξουν τα σχέδια του πρωθυπουργού ή συμφωνήσει κι ο ίδιος να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων. Περιορισμένες είναι οι πιθανότητες να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Ναυτιλίας ο Μ. Βαρβιτσιώτης, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου του καταλογίζουν αναποτελεσματικότητα και πως ασχολείται περισσότερο με την προβολή του στα Μέσα Ενημέρωσης.


Σχολιάστε εδώ