Δεν αποκλείουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2014
Από την πλευρά του κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και νυν βουλευτής σημείωνε με έμφαση πως «με αυτές τις ψηφοφορίες, που εμπεριέχουν επώδυνες εξελίξεις για τον κόσμο, κλείνει χωρίς πολιτικές ανατροπές μια δύσκολη χρονιά. Το 2014, πιθανόν, θα είναι αυτό που θα σηματοδοτήσει τις πολιτικές εξελίξεις υπό την έννοια ότι δεν βγαίνει πουθενά η παρούσα κυβέρνηση».
Όπως παραδέχεται πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) το πολιτικό σκηνικό είναι «κινούμενη άμμος» και «ο Αντ. Σαμαράς και η κυβερνώσα ομάδα βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο και επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια». Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν γαλάζιοι βουλευτές και συμφωνούν μαζί τους και «πράσινοι», ο Αντ. Σαμαράς «δεν είναι Γιώργος Παπανδρέου, είναι σκληρό πολιτικό καρύδι και θα παίξει όλα του τα χαρτιά πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει ή να φύγει».
Με βάση σενάρια και πληροφορίες που συζητούν κυβερνητικοί βουλευτές (γαλάζιοι και πράσινοι), αλλά και υπουργικά γραφεία, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στο 2014 και πιθανόν μέσα στο πρώτο εξάμηνο ή οκτάμηνο να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ένα από τα σενάρια που συζητούνται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί επί τάπητος και από το επιτελείο του πρωθυπουργού, είναι η προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο και πάντως πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές – περιφερειακές. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός δεν θα αναγκαστεί να συρθεί σε εκλογές μετά από μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, αλλά θα έχει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων και την ατζέντα στα χέρια του. Παράλληλα μπορεί να «παίξει σκληρό παιχνίδι και με την “τρόικα”» ενισχύοντας την ατζέντα του πως δεν ανέχεται άλλες πιέσεις και υποδείξεις και πως «πρέπει επιτέλους να χαλαρώσει η θηλιά που υπάρχει στον λαιμό της Ελλάδας». Πρακτικά η ελληνική προεδρία στην ΕΕ λήγει μέσα στον Μάρτιο διότι όλη η Ευρώπη μπαίνει σε προεκλογική περίοδο λόγω ευρωεκλογών και η μόνη εκκρεμότητα που θα μένει θα είναι μια διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα Σύνοδος Κορυφής τον Ιούνιο, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο διότι όλοι θα αναμένουν τα νέα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Ωστόσο ανοιχτό στο τραπέζι βρίσκεται και ένα ακόμα σενάριο με βάση το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς δίνει μια μεγάλη και ύστατη μάχη για να διατηρηθεί στην ηγεσία της ΝΔ, αναμένοντας μια νέα ευκαιρία για να επανέλθει και στην ηγεσία της χώρας. Με βάση αυτό το σενάριο, το οποίο συζητείται και στο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί μια συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα (και της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένης) προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο) υπηρεσιακού χαρακτήρα που θα διεκπεραιώνει μόνο μνημονιακές υποχρεώσεις με πρωθυπουργό ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η κυβέρνηση αυτή θα διενεργήσει τις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και θα έχει τη δέσμευση να οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο ή, αν χρειαστεί, μέσα στο καλοκαίρι.
Ωστόσο στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο (δημοτικές – περιφερειακές, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές ).
Πάντως, όπως λένε έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, «η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου εξαντλεί τα όρια της και τις κοινοβουλευτικές αντοχές. Το ερώτημα για το πότε ακριβώς θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις είναι άμεσα συνυφασμένο με το τι ακριβώς και πότε προτίθεται η κ. Μέρκελ να παράσχει στον κ. Σαμαρά, αναφορικά με το χρέος. Συνεπώς θα χρειαστεί να δούμε πως θα εξελιχθεί τουλάχιστον για ένα – ενάμιση μήνα η κατάσταση στη Γερμανία, ώστε να δούνε πότε θα τρέξουν τα πράγματα και με ποιου πρωτοβουλία και στην Ελλάδα».