από το Περιστύλιο…

Τριάμισι άρθρα με τα οποία επιχείρησε να περάσει από το παράθυρο περίεργες διατάξεις σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, αναγκάστηκε να τα αποσύρει με το καλημέρα σας από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ο υπουργός Οικονομικών, υπό το βάρος των αντιδράσεων βουλευτών ακόμα και της συμπολίτευσης που αιφνιδιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι η κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία για τους πλειστηριασμούς είχε μετατραπεί, κατά τη συνήθη τακτική, σε πολυνομοσχέδιο – σκούπα. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ένα από αυτά για τα χρέη των ΠΑΕ ήταν φωτογραφική ρύθμιση των συμφερόντων Μελισσανίδη. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Γ. Στουρνάρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων, μετά τη σφοδρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέσυρε διάταξη που προέβλεπε μειωμένο συντελεστή φορολόγησης των ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες όταν τα νοικιάζουν σε ναυτιλιακά γραφεία.

Στην ουσία, όμως, επιμένοντας στα πρόστιμα – φωτιά και τους τόκους στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ο υπουργός έμεινε ανυποχώρητος. Πρόκειται για τα άρθρα 6 και 7 του πολυνομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς που δοκίμασε τη συνοχή της κυβέρνησης και παρά τις πιέσεις γαλάζιων και πράσινων βουλευτών, που εκτιμούσαν ότι οι διατάξεις δεν έχουν προθεσμία ψήφισης το τέλος του 2013 και δήλωναν ότι οδηγούνται σε ψήφο ανοχής, ο υπουργός δεν άφηνε περιθώρια απόσυρσης επικαλούμενος απόλυτη προθεσμία την 1.1.2014 για να περάσει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Οι βουλευτές ζητούσαν να αποσυρθούν όλα τα άρθρα που δεν σχετίζονται με τους πλειστηριασμούς και απειλούσαν λέγοντας ότι έχουν εξαντληθεί τα όριά τους.

Χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζιδάκη, είπε ότι οι διατάξεις που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο ξεπερνούν τις αντοχές και των πιο καλόπιστων υποστηρικτών της κυβέρνησης. Πυρά εξαπέλυσαν και οι γαλάζιοι Γιάννης Ιωαννίδης, Φωτεινή Πιπιλή, Κώστας Μαρκόπουλος που ζήτησαν να αποσυρθούν οι μη επείγουσες διατάξεις και η Φεβρωνία Πατριανάκου που εκτίμησε ότι οι προστιθέμενες διατάξεις ενισχύουν τον Χάρη Θεοχάρη. Επιφυλακτική έως αρνητική προσδιόρισε τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ δριμύτερος ήταν ο Θάνος Μωραΐτης λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται τη Βουλή. Το νομοσχέδιο απέρριψε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Ακούστηκαν διάφοροι χαρακτηρισμοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ευτελισμό κάθε έννοιας δημοκρατίας, ενώ ο Τέρενς Κουίκ από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων έκανε λόγο για θέατρο και εκβιαστικά διλήμματα.

Ψήφος ανοχής λογίζεται ωστόσο και εκείνη της συμπολίτευσης στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων που επίσης καταδίκασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ενδεικτική της αντίδρασης των βουλευτών που εντάθηκε με τις αυθαιρεσίες στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και δεν γινότανε καλά με το κόψε ράψε των νομοσχεδίων, αλλά ούτε και με το κοινοβουλευτικό μασάζ τις πιέσεις και τα διλήμματα, ήταν η αναβολή των ψηφοφοριών για το Σάββατο.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μίλησε για εκτέλεση του ελληνικού λαού ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο φέρνει φοροελαφρύνσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και χαρατσώνει τους αδύναμους. Σε κλίμα καχυποψίας, καθώς φούντωναν οι φήμες ότι ο Βύρων Πολύδωρας προτίθεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αργά το απόγευμα της Παρασκευής τοποθετήθηκε λέγοντας: «Θέλετε να το ψηφίσω εγώ αυτό; Και η ιστορία μου; Ο πολιτισμός μου;». Πρότεινε στην κυβέρνηση να βρει τα χρήματα από τους Καντάδες, τις off shore και τη λίστα Λαγκάρντ και έκλεισε συγκινημένος την ομιλία του λέγοντας «επικαλούμαι την κατάσταση της ανάγκης να μη σας πληρώσω κύριοι «τροϊκανοί» γιατί θα μου πεθάνετε το παιδί μου, θα μου πεθάνει ο λαός».

• Η καταγγελία της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» στο Kontra για το παρκαρισμένο αυτοκίνητο του πρώην βουλευτή Κ. Αϊβαλιώτη με πλαστές πινακίδες στο υπόγειο πάρκινγκ της Βουλής, με την ανοχή του προέδρου του Κοινοβουλίου, στον οποίο η ίδια κατήγγειλε το γεγονός και δεν έλαβε απάντηση, είχε συνέχεια. Ο πρώην βουλευτής σκοπεύει να τη μηνύσει και αν κερδίσει θα δώσει τα χρήματα στο γηροκομείο Ικαρίας. Από την άλλη, η Φωτεινή Πιπιλή απειλεί να την καλέσει στην Επιτροπή Δεοντολογίας γιατί με τα λεγόμενά της προσβάλλει το Κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της Βουλής αφήνοντας να εννοηθεί ότι καλύπτει παράνομες ενέργειες…

«Για λόγους αρχής δεν διαλέγομαι με πολιτικούς διασκεδαστές», απαντά η Μ. Χρυσοβελώνη. «Ο διάλογος με ανθρώπους που βγαίνουν στην τηλεόραση ντυμένοι χριστουγεννιάτικα δέντρα και ζαρζαβατικά στερείται σοβαρότητας. Οι διασκεδαστές της πολιτικής παραμένουν εκεί όπου ανήκουν. «Παρκαρισμένοι» σ’ ένα υπόγειο μαζί με αμάξια – αντίκες και άλλα αζήτητα».


Σχολιάστε εδώ