ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΟΛΑ ΣΗΜΕΡΑ

Στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα είναι απόλυτα ρευστό και ο εσωτερικός αναβρασμός σε πλήρη εξέλιξη. Και όλα αυτά είναι πιθανόν να αποτυπωθούν ανάγλυφα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ όπου επί τάπητος θα βρεθούν οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τα μείζονα ζητήματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών και που πλέον αποτελούν ένα πρόσθετο πεδίο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στην ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πάντως, τις τελευταίες μέρες οι σχέσεις της ηγεσίας με τις διάφορες ομάδες διαφωνούντων πέρασαν κυριολεκτικά από «40 κύματα» καθώς ύστερα από μια έντονα συγκρουσιακή διάθεση στην αρχή (επιστολή των «11» και εκατέρωθεν διαρροές) ακολούθησε, δημόσια βέβαια, αμοιβαίο χαμήλωμα των τόνων.

Ελάχιστες μόνο ώρες πριν από τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, διαμορφωνόταν στο ΠΑΣΟΚ ένα απόλυτα ρευστό και ηλεκτρισμένο σκηνικό αναφορικά με το πώς θα κινηθούν οι διάφορες ομάδες, αν και η εκτίμηση όλων ήταν ότι η όποια ένταση προκληθεί θα είναι ελεγχόμενη και αντιμετωπίσιμη.

Κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης και τριβών αναμένεται να είναι το σχήμα υπό το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα κατέλθει στις ευρωεκλογές και οι όροι συμμετοχής του κόμματος σε αυτό. Για την ώρα τουλάχιστον είναι διάχυτη η καχυποψία και ο προβληματισμός ότι μέσω της κίνησης των «58» και της δημιουργίας ελληνικής Ελιάς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί την προσωπική του διάσωση από ένα πιθανό εκλογικό ναυάγιο και κατ’ επέκταση τον πολιτικό αφανισμό του ΠΑΣΟΚ διά της αφομοιώσεως. Για το όλο θέμα θα ζητηθούν σαφείς εξηγήσεις αλλά και διαβεβαιώσεις ότι το Κίνημα θα διατηρήσει την αυτονομία του, διαφορετικά οι επιφυλάξεις μερίδας στελεχών δεν πρόκειται να καμφθούν. Μάλιστα, παραμονές συνεδρίασης της ΚΠΕ, κορυφαία στελέχη μέλη του οργάνου προειδοποιούσαν την ηγεσία να κινηθεί «συνθετικά και ενωτικά γιατί θα το μετανιώσει…».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή του (η οποία σχεδιαζόταν να τεθεί προς έγκριση από το σώμα) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ταχθεί αναφανδόν υπέρ της στήριξης των «58» ενημερώνοντας για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να πετύχει το εγχείρημα. Θα προσπαθήσει παράλληλα να καθησυχάσει για το διακριτό ρόλο που θα έχει το ΠΑΣΟΚ.

Κριτική στον κ. Βενιζέλο θα ασκηθεί εξάλλου και για τη συγκυβέρνηση με ΝΔ. Η απάντησή του, πάντως, θα είναι ότι «ισχύουν οι αποφάσεις του συνεδρίου».


Σχολιάστε εδώ