Τόλμη και γοητεία από τον Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα επιτελεία της Κουμουνδούρου κρίνουν ως άκρως επιτυχημένη επικοινωνιακά την ευρωπαϊκή παρουσία του Αλ. Τσίπρα, ειδικά τη συνάντηση με τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε την εικόνα ενός πολιτικού ηγέτη που τολμά να αντιπαρατίθεται αποφασιστικά με τις κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μέσω της «τρόικας» προωθούν καταστροφικές πολιτικές σε βάρος της χώρας μας.

Ειδικά, λένε, η δήλωση του Αλ. Τσίπρα μπροστά στον Όλι Ρεν ότι εάν η «τρόικα» υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, τότε «η φράση που μας είπε πριν από τρία χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο, «καλό κουράγιο», θα είναι μια φράση χρήσιμη και για τον ίδιο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της». Η δήλωση αυτή, καθώς φαίνεται, έδειξε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν λένε μόνο «ναι» σε κάθε απαίτηση των δανειστών αλλά τους θέτουν προ των ευθυνών τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν στην αρχή της ψυχρής 30λεπτης συνάντησης ο Όλι Ρεν είπε προβοκατόρικα στον Αλ. Τσίπρα εάν το κόμμα του είναι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του είπε με αυστηρό τόνο ότι: «Ξέρετε πολύ καλά τις θέσεις μας, να σταματήσει αυτή η κουβέντα γιατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί και για την Ελλάδα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η στάση αποφασιστικότητας του Αλ. Τσίπρα σε αντίθεση με το «ναι σε όλα» της κυβέρνησης Σαμαρά θα κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά στο επόμενο διάστημα και θα διευρύνει τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, η οποία ήδη έχει παγιωθεί όπως έδειξε και πρόσφατη (Παρασκευή) δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή». Συγκεκριμένα, δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται κατά 1,2% της ΝΔ και να υπερέχει στο ποιοτικό στοιχείο της «παράστασης νίκης».

«Δούρειος Ίππος» για την άλωση της χώρας οι πλειστηριασμοί

Η Κουμουνδούρου επιμένει να έχει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, αφού η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι πλειστηριασμοί εξυπηρετούν σχέδιο της «τρόικας» για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης και τη μετατροπή της χώρας σε μια αποικία χρέους με μισθούς των 300 ευρώ και με ανεργία στο 30%.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν, οι πλειστηριασμοί δεν θα πλήξουν μόνο τους πολίτες και την κοινωνία αλλά θα καταστρέψουν ολοσχερώς την οικονομία, θα καταστρέψουν τις τράπεζες και θα βάλουν σε κίνδυνο της καταθέσεις των πολιτών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, αφιέρωσε μεγάλο μέρος στο θέμα και έχει ιδιαίτερη σημασία η παράθεσή του, αφού η καταγγελία έγινε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας:

«Η διενέργεια των πλειστηριασμών ακόμα και με την πρόφαση ότι δεν αφορά το σύνολο αλλά ένα μέρος των δήθεν μπαταχτσίδων, θα υποχρεώσει τις τράπεζες να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις αξίες για όλα τα ακίνητα που διαθέτουν ως ενέχυρο. Όλα τα ενέχυρα, για όλα τα δάνεια που έχουν λάβει εργαζόμενοι και επιχειρήσεις θα υποτιμηθούν, όλα τα ακίνητα –και όχι μόνο αυτά που θα βγουν σε πλειστηριασμό- θα υποτιμηθούν επί τα χείρω. Αυτό σημαίνει ότι η αναπροσαρμογή των τιμών προς τα κάτω που θα προκαλέσουν οι πλειστηριασμοί, θα εκτοξεύσει τις προβλέψεις που πρέπει να εγγράψουν οι τράπεζες και τότε θα αναγκαστούν πρώτον να ξεπουλήσουν όσο όσο στα διεθνή κερδοσκοπικά “κοράκια” τα “κόκκινα δάνεια” με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία, αφού τα “κοράκια” θα ασελγήσουν πάνω στους ανυπεράσπιστους δανειολήπτες και δεύτερον θα αναγκάσουν τις τράπεζες να σπεύσουν να βρουν άμεσα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» στα χαρτοφυλάκιά τους από την κατακόρυφη πτώση τις αξίας των ενεχύρων τους.

Και να που τότε, αυτή η διαρκώς επαναλαμβανόμενη «καραμέλα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει αξία, αλλά για εσάς εάν είστε κυβέρνηση, “που βρείτε τα λεφτά για τις τράπεζες”; Και να που τότε πραγματικά θα ξυπνήσει ξανά ο εφιάλτης της Κύπρου. Και ο νοών, νοείτω».

Ως εκ τούτου, με κάθε σοβαρότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι με τους πλειστηριασμούς όχι μόνο κινδυνεύουν με «κούρεμα» οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες –αυτό εννοούσε ο Αλ. Τσίπρας με τον εφιάλτη της Κύπρου- αλλά αυτοί θα είναι ο «Δούρειος Ίππος» για να αλλάξει χέρια η χώρα, θα είναι η υπονόμευση και η οριστική κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας μας και «ο κίνδυνος δεν είναι αόριστος», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρύφτηκαν κάτω από το ευρωπαϊκό χαλί τα εσωκομματικά

Μπορεί οι ευρωπαϊκές κινήσεις του Αλ. Τσίπρα να σκέπασαν τα εσωτερικά προβλήματα του κόμματος, ωστόσο όσοι παρατηρούν προσεκτικά τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι διευρύνεται η απόσταση της πλειοψηφίας από την αριστερή πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη.

Όπως είναι γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα κυριάρχησε στη δημόσια συζήτηση η αντιπαράθεση για το ευρώ (η αριστερή πλατφόρμα ζητάει αποχώρηση από την Ευρωζώνη, ενώ η πλειοψηφία είναι με το ευρώ), αντιπαράθεση που θα τη βρίσκει πάντα μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την κυβέρνηση. Το θέμα εξελίσσεται σε άλυτο «γόρδιο δεσμό» με την κάθε πλευρά να επιμένει στις θέσεις της, δημιουργώντας σύγχυση στους ψηφοφόρους του κόμματος και παράλληλα δίνει την ευκαιρία στα επιτελεία της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για αναξιοπιστία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει την αριστερή πλατφόρμα με την πλειοψηφία είναι και το ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προηγούμενη Κυριακή, η τάση του Π. Λαφαζάνη (εκφράζει περίπου το 30% του κόμματος) για πρώτη φορά καταψήφισε την πολιτική απόφαση του σώματος που προβλέπει «τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας αλληλεγγύης και ανατροπής» αντιπροτείνοντας κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως επίσης και το κείμενο για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το κλίμα της απόστασης δίνουν οι τοποθετήσεις του Π. Λαφαζάνη και του Π. Σκουρλέτη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο πρώτος –είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος- ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί σε γερμανική φυλακή και η Ευρωζώνη όσο και η ίδια η Ένωση δεν μεταρρυθμίζονται προσθέτοντας:

«Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα κληθούμε να πάρουμε μέτρα. Τι θα πούμε; Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να μας χρηματοδοτήσει για να κάνουμε προοδευτικές αλλαγές. Χρειάζεται ρήξη με την Ευρωζώνη, να βγούμε ανοιχτά και να μιλήσουμε για σχέδιο εξόδου. Αποτελεί προϋπόθεση ακόμα και για τη διαπραγμάτευση».

Στον αντίποδα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης στην παρέμβασή του τόνισε:

«Τι σημαίνει αντιδραστική μετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Από πού και ως που δεν είναι δυνατόν να μετασχηματιστεί; Η συμβολή της «αριστερής πλατφόρμας» δεν είναι γόνιμη και καλλιεργεί την ηττοπάθεια, πρόκειται για ένα αφυδατωμένο ταξικά κείμενο τριτοδιεθνιστικής έμπνευσης. Οι κορώνες εναντίον της Γερμανίας αναπαράγουν εθνικιστικά στερεότυπα».


Σχολιάστε εδώ