Το αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο πνίγει τις επιχειρήσεις
Δυστυχώς, τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα που σχετίζονται με την πάταξη της γραφειοκρατίας και τις απαιτούμενες αλλαγές σε αναχρονιστικά νομικά πλαίσια έχουν γίνει ανέκδοτο. Αλλά και όταν ακόμα επιδεικνύεται πολιτική βούληση, όπως συμβαίνει με την κυβέρνηση Σαμαρά, συναντά λυσσαλέα αντίδραση. Και αν τα προηγούμενα χρόνια ο υψηλός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων κάλυπτε τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις, σήμερα η κρίση και κατά συνέπεια η οικονομική δυσπραγία έβγαλαν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που επιδεινώνουν το οικονομικό περιβάλλον.
Ύστερα από τόσα χρόνια θεωρίας χρειάζονται επιτέλους προτάσεις. Αρωγοί μπορούμε να γίνουμε όλοι. Χθες και όχι αύριο. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη οξυγόνο για να αναπνεύσουν. Άμεσα μέτρα τώρα.
• Η αρχή να γίνει από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας και καταβάλλουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
• Άρση της απαγόρευσης ένταξης των επιχειρήσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα, λόγω απολύσεων στο τελευταίο εξάμηνο που τις αναγκάζει να επανέρχονται στο αίτημά τους μετά από ένα ημερολογιακό έτος.
• Άρση της σύνδεσης υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ακριβώς συμβαίνει με την καταβολή του ΦΠΑ στο σύστημα TAXIS.
• Κατάργηση του βιβλίου Νεοπροσλαμβανόμενων (BNII), αφού οι προσλήψεις πραγματοποιούνται πλέον σε πραγματικό χρόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος καταχώρησης του υπουργείου Εργασίας πριν από την ανάληψη των εργασιακών καθηκόντων.
• Άμεση μεταφορά προς τις ΔΟΥ των δεσμευμένων καταθέσεων των επιχειρήσεων λόγω οφειλών στο Δημόσιο, για την εξόφληση των χρεών τους. Σήμερα παρατηρείται το εξής τραγελαφικό: Να προσέρχεσαι στη ΔΟΥ για να εξοφλήσεις ένα χρέος π.χ. 5.000 ευρώ, να έχεις 2.500 και να σου ζητούν ολόκληρο το ποσό, γιατί τα υπόλοιπα 2.500 ευρώ που σου έχουν δεσμεύσει μέσω των τραπεζών δεν μπορούν να μεταφερθούν άμεσα στις ΔΟΥ και στο μεταξύ, μέχρι τη μεταφορά τους, οι ποινές τρέχουν.
• Πληρωμή των αποδοχών των εργαζομένων μόνο μέσω των τραπεζών.
• Απλοποίηση της βασανιστικής διαδικασίας, με σκοπό την άμεση έκδοση Αριθμού Μητρώου Εργαζομένου (ΑΜΕ) στο ΙΚΑ.
• Αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.
• Κίνητρα στις παραμεθόριες επιχειρήσεις για την απασχόληση ημεδαπών και όχι αλλοδαπών. Παρατηρείται μάλιστα το φαινόμενο κάτοικοι της FYROM να απασχολούνται στην Ελλάδα ως πολίτες της ΕΕ, αφού έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν δεύτερο διαβατήριο από τη Βουλγαρία.
• Καθιέρωση ταυτότητας οφειλής, όπως συμβαίνει στο TAXIS, με ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων ρύθμισης και για ΟΑΑΕ-ΙΚΑ.
• Οι εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις που εργάζονται κάτω από 50 ημέρες τον χρόνο (διοργάνωση γάμων, κ.ά.) εάν είναι ασφαλισμένοι ως προστατευόμενα μέλη, να διατηρούν την ιδιότητα του ασφαλισμένου.
• Καθιέρωση εργόσημου για φοιτητές εργαζόμενους.
Οι προτάσεις αυτές σίγουρα δεν λύνουν τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου. Μπορούν να συμβάλλουν όμως και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πλέγματος δράσεων για να στηριχτεί, έργω, η ανάπτυξη. Οι αναχρονιστικοί νόμοι και η γραφειοκρατία κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα. Νέες επιχειρήσεις δεν δημιουργούνται, οι υφιστάμενες κλείνουν ή μεταφέρονται και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων κατάντησε γαρνιτούρα των προεκλογικών προγραμμάτων.
Και αν η πλάστιγγα δεν γείρει προς τα διαρθρωτικά μέτρα έναντι των δημοσιονομικών, πολύ φοβάμαι ότι η προσπάθεια και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένες.