Τον χρυσό-σκουπίδια σε ποιον νταβατζή θα τον δώσουν;

• Κέρδη, λένε, είχε η Εθνική Τράπεζα από την πώληση της Πανγαίας και του Αστέρα, από τον οποίο θα εισπράξει 320 εκατ. ευρώ. Μόνο άσχετοι περί τα οικονομικά μπορούν να μιλούν για κέρδη. Τα λεφτά δεν προέρχονται από παραγωγή, αύξηση των πωλήσεων και απόδοση της επιχείρησης. Πούλησε η Εθνική περιουσιακά της στοιχεία, και μάλιστα φιλέτα, και το χαρτοφυλάκιό της μειώθηκε. Πέραν του ότι έδωσε δάνειο, γύρω στα 430 εκατ. ευρώ, στο ισραηλινό fund για να αγοράσει την Πανγαία, με επιτόκιο 2,72%. Και αυτό είναι άγνωστο αν είναι και νόμιμο και ηθικό, για να θυμηθούμε τη ρήση του Βουλγαράκη. Αλλού, λοιπόν, τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες…

• Μείωσε την αμοιβή του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου κατά 15% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε. Παρέλειψε όμως να ανακοινώσει πόσα παίρνει τον χρόνο μαζί με τα μπόνους, τα εκτός έδρας και την πιστωτική κάρτα που ασφαλώς θα έχει. Έτσι, για να έχουν οι πολίτες μια ιδέα πόσα παίρνουν συνολικά οι τραπεζίτες σε σχέση με την ετήσια αμοιβή του εργαζομένου στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

• Τώρα θυμήθηκαν να κάνουν απογραφή του προσωπικού που εργάζεται στο Δημόσιο. Και αυτό χάρη στον αρκετά εργατικό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ποτέ δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα. Όλοι οι από το 1974 και μετά υπουργοί Προεδρίας, που είχαν την ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης, και Οικονομικών, που πλήρωναν, γιατί δεν έκαναν αυτό που κάνει κάθε μαγαζί; Να ξέρουν πόσοι δουλεύουν και πόσο στοιχίζουν; Και την έλλειψη αυτού του ελέγχου την εκμεταλλεύτηκαν τα… σαΐνια, για να μην πούμε τα λαμόγια, και ένας στους τρεις δημοσίους υπαλλήλους παραβίαζε το ενιαίο μισθολόγιο, έπαιρνε δηλαδή παραπάνω λεφτά από αυτά που έπρεπε. Αν υπήρχε κράτος σωστό, που προστατεύει το συμφέρον του λαού, θα έπρεπε τα παραπάνω από τα νόμιμα λεφτά που πλήρωνε το Δημόσιο σε υπαλλήλους του να καταλογισθούν σε βάρος των υπουργών κατά τη διάρκεια της θητείας των οποίων γινόταν το πάρτι.

• Να πώς ξεπερνιούνται οι όροι κάποιων διαγωνισμών! Επειδή η εταιρεία Atlantis Park, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Σαββίδη, φερόταν να μην καλύπτει την προϋπόθεση που απαιτούσε από τον ανάδοχο του «Μακεδονία Παλλάς» να διαθέτει εμπειρία στη λειτουργία ξενοδοχείων κατηγορίας άνω των τεσσάρων αστέρων, συμφώνησε με την αλυσίδα Aldemar για χρήση του σήματός της και παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους της.

• Θεσμικά ή, αν προτιμάτε, συστημικά ακόμα και στις μηνύσεις τους κάποια προφυλακισμένα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη! Για εξαπάτηση τραπεζικών ιδρυμάτων, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τραπέζης της Ελλάδος κατηγορεί, μεταξύ άλλων, τον κ. Λ. Λαυρεντιάδη ο πρώην αντιπρόεδρος της Proton BanΚ Αντώνης Αθανάσογλου, λες και οι αθώες περιστερές δεν ήξεραν, ενώ η αγορά βοούσε.


Σχολιάστε εδώ