Τον τρίτο δρόμο προτείνει ο Κουβέλης

Οι αντικρουόμενες τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, καταδεικνύουν πως η «μάχη» κάθε πτέρυγας δεν θα είναι εύκολη, αφού η σύγχυση -με αιχμή του δόρατος τις συνεργασίες- είναι διάχυτη και η στάση αρκετών στελεχών, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, είναι αινιγματική. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με τον Φώτη Κουβέλη να εισηγείται τη «γραμμή πλεύσης», απορρίπτοντας -εκ νέου- την πρόσκληση της «Κίνησης των 58» για κοινή κάθοδο των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές.

Τηρώντας κατά γενική ομολογία χαμηλούς τόνους, ο κ. Κουβέλης κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, και βεβαίως το ΠΑΣΟΚ, ενώ έδωσε το πολιτικό στίγμα λέγοντας ότι ο τρίτος πόλος που προτείνει, θα συσπειρώσει «όσους δεν συναινούν στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και βεβαίως δεν επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους συμπληρωματικό ρόλο σε μία λαϊκιστική Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες». «Ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει», ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως: «Εμείς διεκδικούμε ένα διαφορετικό δρόμο» καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές πως το κόμμα θα προωθήσει τη συμπαράταξη με άλλες δυνάμεις, αλλά παραμένει ως «κόκκινη γραμμή» η διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής φυσιογνωμίας της Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο κ. Κουβέλης, απαντώντας στο ερώτημα γιατί η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να μετάσχει στον διάλογο για την Κεντροαριστερά με το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως: «Η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης. Προκύπτει από την ανάγκη και την επιλογή μας η πολιτική συμπαράταξη να έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο», είπε, ενώ έθεσε ως στόχο της προοδευτικής συμπαράταξης «να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας». Τηρώντας ίσες αποστάσεις, δεν άφησε εκτός κάδρου κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν συμμεριζόμαστε το αφήγημα της επιτυχίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση», είπε αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ για την Κουμουνδούρου άφησε αιχμές λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στον λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία, αρνούμενος να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης».

Οι ήπιοι τόνοι που κράτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ερμηνεύονται, πάντως, ως προσπάθεια να συσπειρώσει στην πλειοψηφία συνέδρους που αμφιταλαντεύονται και θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους «58», συγχρόνως όμως δεν επιθυμούν να ακούν καν τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον για την προοπτική συνεργασίας με αυτόν. Όσο για τα στελέχη της μειοψηφίας, αργά το βράδυ της Παρασκευής, συνομιλώντας με το «Π» υπογράμμιζαν τον μειλίχιο τόνο της ομιλίας του προέδρου, σχολιάζοντας πως «ακόμα και η σύντομη αναφορά του στο ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως και να δείχνει μια αλλαγή στάσης για το μέλλον».

Θετικό αντίκτυπο σε όλες τις πτέρυγες είχε το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε την ένταξη του κόμματος στην πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αλλά υπό έναν… όρο: Ότι το κόμμα θα κατέλθει αυτόνομο στις ευρωεκλογές, καίτοι θα βρίσκεται στην ίδια πολιτική οικογένεια με το ΠΑΣΟΚ. «Προτείνω, το συνέδριό μας να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα “Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” στην οποία θα ενταχθεί στη συνέχεια με την εκπροσώπηση που θα επιτύχουμε στις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Το παρασκήνιο, οι «εκπλήξεις» και οι ζυμώσεις

Οι 1058 σύνεδροι έδωσαν ραντεβού στο Cine Κεραμεικός, στην οδό Κεραμεικού 58! Ένας αριθμός που όλα δείχνουν ότι «κυνηγάει» τον Φώτη Κουβέλη, κάνοντας στελέχη και συνέδρους να αστειεύονται μεταξύ τους. Στο συνέδριο, εκτός από τους εκπροσώπους των κομμάτων που απηύθυναν χαιρετισμό από το βήμα, υπήρξαν παρουσίες «έκπληξη» που είχαν τη σημειολογία τους. Μεταξύ αυτών, οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά, Άννυ Ποδηματά, αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης, που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στα πηγαδάκια με πολλούς να κάνουν λόγο για παρουσίες «ενδεικτικές των ζυμώσεων που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στη ΔΗΜΑΡ και για διαύλους με στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ». Στον Κεραμεικό βρέθηκαν ακόμη ο Πάνος Μπεγλίτης -ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στην τοπική της Αγίας Βαρβάρας-, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Θανάσης Οικονόμου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και μεταξύ άλλων, πολλά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκτός από τον Γιώργο Καμίνη, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο δήμαρχος Ζακύνθου Γιάννης Μποζίκης, ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης κ.ά.

Κατά τα λοιπά, ο Κουβελικός πυρήνας είναι μπετοναρισμένος και υπολογίζεται πως, σήμερα Κυριακή, θα συγκεντρώσει ένα 75% στις ψηφοφορίες, σε αντίθεση με τη «μειοψηφία», οι δυνάμεις της οποίας κινούνται περί το 25%. Στο κείμενο της πλειοψηφίας η κεντρική κατεύθυνση είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμπράττει ούτε με την κυβέρνηση ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και στόχο έχει τη συγκρότηση του λεγόμενου τρίτου πόλου. Επίσης, παρουσιάστηκε το κείμενο της μειοψηφίας, με το οποίο ζητείται συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, καθώς και το κείμενο του Αριστερού Δικτύου στο οποίο προτάσσεται η ανάγκη να αναδειχθούν τα αριστερά χαρακτηριστικά του κόμματος. Η ομιλία του απερχόμενου γραμματέα Σπύρου Λυκούδη υπήρξε «καταιγιστική», και όπως έλεγαν στενοί του συνεργάτες «μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες πολιτικές, ωστόσο με τον Κουβέλη παραμένουν πάντα φίλοι καρδιακοί». Ο ΠΑΣΟΚογενής βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου και οι περί αυτόν υποψήφιοι βουλευτές που τον συνόδευσαν διακατέχονται από έντονο σκεπτικισμό και δεν έχουν ξεκαθαρίσει προς στιγμήν εάν και εφόσον θα είναι υποψήφιοι για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Τέλος, όπως όλα δείχνουν, υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή θα είναι εντέλει ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, με την ιδιότητα, ωστόσο, του εκπροσώπου Τύπου να περνάει πιθανότατα σε άλλα «χέρια» την επομένη του συνεδρίου.


Σχολιάστε εδώ