Τι να σημαίνει η προτίμηση;

ΝΑ ΜΑΣ συγχωρήσουν τα δημοσιογραφικά γιουσουφάκια του οικονομικού και τραπεζικού ρεπορτάζ, αλλά εμάς δεν μας καθησύχασαν (τουναντίον) οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με το «κούρεμα» των καταθέσεων! Μόνο κατηγορηματικός δεν ήταν ο κ. Προβόπουλος, αφού μίλησε για το «προβλεπτό μέλλον», χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία το ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα «ακόμα»…

> Λίγη προσοχή από τους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΟ στους κωδικούς εισόδου των τερματικών τους δεν βλάπτει! Και το λέμε γιατί ύστερα από ενδελεχή έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, που κάποιοι προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να την αποπροσανατολίσουν, βρέθηκε πως κάποιοι επιτήδειοι συνδέθηκαν στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα με τα password συνταξιούχων, αλλά και εν ενεργεία υπαλλήλων, προκειμένου να εκτυπώσουν τα Ε1, Ε9 κ.λπ. υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, πρώην και νυν.

> Αν και με την ΠΑΣΕΓΕΣ μάς χωρίζει μεγάλη απόσταση ως προς τις απόψεις, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την ανακοίνωση-απάντηση που έδωσε στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι η διάλυση της ΑΤΕ προκλήθηκε από την αρνητική λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος! «Γιατί ο κύριος Στουρνάρας δεν αναφέρεται στα τεράστια ποσά που δόθηκαν από την ΑΤΕ και άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (δανεικά κι αγύριστα) και είναι σήμερα κόκκινα δάνεια στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος; Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την επιλεκτική του μνήμη, εκτός εάν γνωρίζει ότι, από τη μακροχρόνια θητεία του στο τραπεζικό σύστημα, στο ΙΟΒΕ, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, έχει και ο ίδιος προσωπικές ευθύνες για όλα όσα αφορούν χορήγηση επισφαλών δανείων σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς την τήρηση συγκεκριμένων προβλέψεων για την αναγκαία ρευστοποίησή τους…».

> Ποιοι θα βάλουν το κεφάλι τους στη λαιμητόμο; Για να δούμε αν θα βρεθούν ελεγκτές οι οποίοι θα δεχθούν να υποβάλουν εμπεριστατωμένη έκθεση που θα πιστοποιεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ως ανεπίδεκτων είσπραξης…

> Πώς θα εξασφαλίζεται η αμεροληψία του διαπιστευμένου διαμεσολαβητή; Ίσως σε άλλες χώρες και κάτω από διαφορετικές συνθήκες να είχαμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον θεσμό της ειδικής διαμεσολάβησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επειδή όμως αναφερόμαστε στην Ελλάδα, όπου όλοι γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα, θα μας επιτρέψετε να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας.

> Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του ολιγοπωλίου, ποιος είναι; Καλώς ή κακώς, ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό συγκέντρωσης στην Ευρώπη. Οι τέσσερις συστημικές, σε σύνολο έξι, εκτός αλλοδαπών και συνεταιριστικών, κατέχουν περίπου το 93% του μεριδίου αγοράς στα δάνεια.

> Τίτλοι τέλους ετοιμάζονται για τη νυν διοίκηση μιας ακτοπλοϊκής, που στηρίζεται και από την πρώην, καθώς ο βασικός της μέτοχος, με τη σύμφωνη γνώμη της πιστώτριας τράπεζας, αποφάσισε να αντικαταστήσει το μάνατζμεντ με γνώστη του κλάδου γενικότερα και της εταιρείας ειδικότερα, ικανό να αντεπεξέλθει στα δύσκολα και να σχεδιάσει μια καλύτερη πορεία. Όσον αφορά κάποια μέλη του υπάρχοντος ΔΣ και ορισμένα από τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της, μάλλον θα πρέπει να εύχονται να μην προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο, αποδίδοντας τις όποιες ποινικές και αστικές ευθύνες.

> Ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση; Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δεν έχουν το αλάθητο! Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών -και όχι εμείς οι συνωμοσιολόγοι- διαπίστωσε σειρά ελλείψεων στις διαδικασίες για την επεξεργασία και την έκδοση εκτιμήσεων δημοσίου χρέους για τις Fitch, Moody’s και Standard & Poor’s. Μιλάμε για θέματα που άπτονται της αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων, της εμπιστευτικότητας πληροφοριών, του χρόνου δημοσίευσης των πράξεων και της διαθεσιμότητας πόρων.

> Τι είδους ιδιωτικοποίηση είναι αυτή όταν οι φορολογούμενοι καλούνται να λειτουργήσουν ως εγγυητές; Ας μας απαντήσουν οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΟ, που επιδιώκουν να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου της Eurobank βάζοντας μπροστά το ΤΧΣ.

> Ολίγον νεκρός δεν υπάρχει! Αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγορεύσει στις υπό αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχές να συμπεριλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια ασφαλείας (margin) που διατηρούν οι επενδυτές στις ΑΧΕΠΕΥ, θα πρέπει ταυτόχρονα να κλείσει κάθε παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσής τους, έτσι δεν είναι;

> Να ένα ακόμη πεδίο δόξης λαμπρό για την Ελληνική Δικαιοσύνη! Ακόμα κι αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδικάσει υπέρ των καζίνων Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης τις προσφυγές με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει της οποίας κηρύχθηκε ως κρατική ενίσχυση ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά αυτή που τους χορήγησαν οι ελληνικές Αρχές, δεν παύει το κράτος να επέδειξε απέναντί τους διαφορετική φορολογική μεταχείριση, κάτι που του στέρησε σημαντικά έσοδα, ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ.

> Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 του ν. 3588/2007 της Μάρακ Ηλεκτρονικής; Γιατί οι απαιτήσεις των προμηθευτών της θα περιοριστούν κατά 50% και θα εξοφληθούν ατόκως με περίοδο χάριτος δύο ετών, ενώ οι τράπεζες θα τις λάβουν ολόκληρες, και μάλιστα ύστερα από περίοδο χάριτος ενός έτους, που θα αρχίζει από την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης;

> Για ποια αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς κάνετε λόγο, κύριε πρόεδρε του ΧΑ; Μήπως δεν γνωρίζετε πως, αν σε αυτήν που ανέρχεται στο 48,5% στο τέλος του προηγούμενου μήνα συνυπολογιστεί και εκείνη του ΤΧΣ, το τελικό ποσοστό αγγίζει το 29,4%;

> Πιέσεις που αγγίζουν τα όρια του ψυχολογικού εκβιασμού! Λίγο πριν απολογηθεί στον ανακριτή Διαφθοράς ο πρώην CEO της Ασπίς Πρόνοια Παύλος Ψωμιάδης, κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους η σύζυγος, η κόρη και ο γιος του, παρότι άπαντες γνωρίζουν πως ο ρόλος των συγγενών πρώτου βαθμού στα διοικητικά συμβούλια είθισται να είναι καθαρά τυπικός.

> Πέραν του Δημοσίου ως μεγαλομετόχου, υπάρχουν και οι μικρομέτοχοι, των οποίων η γνώμη μάλλον υφαρπάζεται! Γιατί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ εισηγήθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων την «ανεπιφύλακτη αποδοχή των όσων προβλέπει η υπ’ αριθ. Δ6/2476 ΚΥΑ και την παραίτηση από κάθε άλλη σχετική αξίωση και ένδικο μέσο»;

> Ακούει κανείς στο οικονομικό επιτελείο; Με τη γνωστή πιπίλα-δικαιολογία της χρηματοδότησης με ευνοϊκότερους όρους από τις αγορές του εξωτερικού, άλλη μια εγχώρια εισηγμένη, η Inform Λύκος, προχώρησε σε υποβολή δημόσιας πρότασης προκειμένου η μετοχή της να αποσυρθεί από την εγχώρια χρηματαγορά και να τίθεται σε διαπραγμάτευση πλέον σε αντίστοιχη της αλλοδαπής.

> Καλές, δεν λέμε, οι οργανωτικές αναδιαρθρώσεις, αλλά να έχουν και κάποιο θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα, κυρίες και κύριοι της Τράπεζας Κύπρου! Αν είναι να κλείνεις μια μονάδα και να ανοίγεις άλλη με διαφορετικό όνομα αλλά με την ίδια δραστηριότητα, την οποία μάλιστα στελεχώνεις με περισσότερα άτομα, δεν θα λέγαμε πως κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να περιορίσεις το λειτουργικό σου κόστος.

> Τρέχει να προλάβει τις επικείμενες αλλαγές η διοίκηση του ΟΤΕ, γι’ αυτό και μεταφέρει τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης από τις 18/12/2013 στις 30/12/2013! Ο λόγος, η κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από αφορολόγητα κέρδη προηγούμενων ετών, σύμφωνα με τον ν. 4172/2013, μέσω αύξησης της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

> Αν δεν γνωρίζει, δεν κάνει για μανατζάρισμα. Αν πάλι ξέρει και δεν πράττει αναλόγως, πιθανόν να υπάρχει δόλος! Κακώς η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αποδίδει μέρος των ζημιών της στην αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής και στη μείωση της τιμής των τεύτλων, καθώς αν διαχειριζόταν ορθά την εταιρεία θα μπορούμε με τη χρήση παραγώγων να κλειδώσει κάποια από αυτά τα μεγέθη.

> Γιατί οι μόνες αδικίες που επανεξετάζονται έχουν να κάνουν με τα υψηλά βαλάντια; Όπως με τα ακίνητα, έτσι και με τα ΙΧ το υπουργείο Οικονομικών προωθεί (ορθώς, κατά τα άλλα) ρύθμιση για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ώστε τα εισαγόμενα να βαρύνονται με τα ίδια τεκμήρια σε σχέση με αυτά που έχουν αγοραστεί από την Ελλάδα.

> Είναι τόσο δαιδαλώδης ο όλος μηχανισμός όσο ακριβώς χρειάζεται για να καταλήγουν τα πρότζεκτ σε αυτούς που πρέπει! Μπορεί τις προδιαγραφές για τα έργα που αφορούν τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων να τις θέτει η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, ωστόσο ο «Ανταγωνιστικός Διάλογος» μεταξύ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου και των εταιρειών που συνεχίζουν στον διαγωνισμό είναι αυτός που κρίνει τον τελικό νικητή, ο οποίος όλως τυχαίως διαθέτει και την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

> Τι θέλει να πει, άραγε, ο νέος ιδιοκτήτης της Δωδώνη ΑΕ; Σύμφωνα με τα επιχειρηματικά του πλάνα, ο μεγάλος αριθμός των συνεργαζόμενων παραγωγών συνεπάγεται υψηλό οργανωτικό και διοικητικό κόστος. Δηλαδή, θα προχωρήσει σε βελτίωση της αποτελεσματικότητας μέσω μειώσεων στις τιμές που δίνει στο γάλα;

> Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρυφό καμάρι… τουλάχιστον μέχρι σήμερα! Σύμφωνα με έρευνά της, οι λιανέμποροι, εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη διαπραγματευτική θέση των παραγωγών και την απουσία αποτελεσματικών συνεταιρισμών, είναι αυτοί που διαμορφώνουν υπέρ τους τις τιμές και εις βάρος των καταναλωτών.

• Ποιες προνομιακές ομάδες φωτογραφίζει άραγε, κύριε Στουρνάρα και κύριε Βρούτση, το πρόσφατο δελτίο Τύπου της ΔΑΚΕ Εργαζομένων ΔΟΥ; Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να παρέμβουν νομοθετικά και να επιβάλουν κράτηση των συνταξιούχων που πήραν εφάπαξ χωρίς να έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ εισφορά…».

• Πόσες ανεξάρτητες αρχές αντέχει να πληρώνει επιτέλους ο φορολογούμενος, μέσω είτε του κρατικού κορβανά είτε των επιβαρύνσεων στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ελεγχόμενα μέλη τους; Σε μία ακόμη σύσταση προχώρησε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που θα έχει έργο τη διαχείριση και την κατανομή στις ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες των χρονοθυρίδων (slots) στα ελληνικά αεροδρόμια.

• Όχι γενικά και αόριστα! Σε ποια τιμή και με ποιους όρους θα πουληθεί, άραγε, το ακίνητο της εταιρείας Χαϊδεμένος σε ένα εκ των μελών του διοικητικού της συμβουλίου; Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει η διοίκηση κατά την έκτακτη γενική της συνέλευση.


Σχολιάστε εδώ