Νέα χτυποκάρδια φέρνει η ψηφοφορία για τα ακίνητα

Οι εκβιαστικές απαιτήσεις της «τρόικας», η ένταση κι ο εκνευρισμός στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών, σε συνδυασμό με την αστάθεια που καταγράφεται στο ΠΑΣΟΚ, εντείνουν το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί στη χώρα. Και το κυριότερο: Θέτουν υπό αίρεση τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης και πυροδοτούν σενάρια πρόωρων εκλογών και πολιτικών-οικονομικών αναταράξεων. Όσο κι αν ορισμένοι επιμένουν ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να θεωρούνται απαγορευμένες για το εξάμηνο που η χώρα μας έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ σήμαναν συναγερμό, ενώ παράγοντες που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της κυβέρνησης, τα τελευταία 24ωρα δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το αν η «εξέγερση» των στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχει στόχο την κηδεμονία του Β. Βενιζέλου ή ενδεχομένως και την αποκαθήλωσή του. Οι κραδασμοί -λιγότερο ή περισσότερο ισχυροί- που θα προκληθούν θα έχουν αντίκτυπο και στην κυβέρνηση και μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και «μοιραίοι» αν λάβει κανείς υπόψη την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ βλέπει να επιβεβαιώνονται οι φόβοι στενών συνεργατών του που σε ανύποπτο χρόνο (προ τριμήνου) του είχαν επισημάνει προϊόντος του χρόνου ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταστεί ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης.

Τις ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου ενισχύει το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθούν στη Βουλή δύο κρίσιμες ψηφοφορίες που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την κυβερνητική πλειοψηφία. Αν όχι τόσο εκείνη της Τετάρτης για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια -κανείς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν θα θελήσει να κάνει χριστουγεννιάτικο δώρο στον Αλ. Τσίπρα- όσο αυτή της Παρασκευής για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, οι ρυθμίσεις του οποίου προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα. Σε αντίθεση με την ψηφοφορία για την Εξεταστική, που είναι φανερή και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, για τον ενιαίο φόρο είναι μυστική και οποιοσδήποτε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματος, είτε πρόκειται για τη Νέα Δημοκρατία, είτε για το ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων όλα είναι πιθανά το βράδυ της Παρασκευής. Ακόμη ακόμη και να καταψηφισθεί το νομοσχέδιο, αρκεί τέσσερις μόνο βουλευτές να διαφοροποιηθούν. «Ενάμιση χρόνο τώρα ψηφίζουμε αντιλαϊκά μέτρα, εγκρίνουμε ρυθμίσεις δυσάρεστες για την κοινωνία. Δεν έχουμε άλλες αντοχές», λένε ορισμένοι εξ αυτών, αν και πιστεύουν ότι δεν θα βρεθούν συνάδελφοί τους να ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή τον φόρο ακινήτων. «Έχουμε ψηφίσει χειρότερα πράγματα τους προηγούμενους μήνες», παραδέχονται με έντονη διάθεση αυτοκριτικής. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα υπάρξουν απρόοπτα στις ψηφοφορίες. Καλού-κακού όμως το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποτρέψει κάθε κίνδυνο και για τον λόγο αυτό συνεργάτες του πρωθυπουργού προσεγγίζουν τους… επίφοβους βουλευτές και τους επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά στην ψηφοφορία. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θ. Μπούρα.

Πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα υπουργεία, κυρίως λόγω του χάσματος που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών της διοίκησης. Διευθυντές και τμηματάρχες υπογραμμίζουν ότι σπανίως καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους για κρίσιμα ζητήματα κι ακόμη πιο σπάνια αντιμετωπίζονται σοβαρά από την πολιτική ηγεσία. Στελέχη υπουργείων κάνουν λόγο για τη χειρότερη περίοδο στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης τις τελευταίες δεκαετίες. Η κατάσταση που επικρατεί ήταν -όπως λέγεται- η βασική αιτία παραίτησης του γενικού διευθυντή Φορολογίας Γιώργου Κριτσέλη.


Σχολιάστε εδώ