Θα βγει καπνός…

Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι όλα θα έχουν τελειώσει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, κι αφού οι δυο πλευρές θα έχουν συμφωνήσει τόσο στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων όσο και σ’ αυτό των πλειστηριασμών. Αμέσως μετά θα αποφασισθεί η εκταμίευση της δόσης, ενώ η «τρόικα» θα έχει ήδη αναχωρήσει από την Αθήνα. Στο ζήτημα των ΕΑΣ η λύση προβλέπει εκκαθάριση εν λειτουργία με περιορισμό του προσωπικού και διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης. Για τους πλειστηριασμούς προωθείται η μεταβατική λύση, πιθανότατα για έναν χρόνο, με προστασία της πρώτης κατοικίας βάσει αντικειμενικών αξιών, ενώ θα υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη. Αδιευκρίνιστο παραμένει πότε και κυρίως πώς θα κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού, όπου η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Μάλιστα οι επιτελείς της «τρόικας» φέρονται να ζητούν πρόσθετα μέτρα ύψους δύο δισ., ενώ το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το κενό είναι της τάξης των 500 εκατ. και θα καλυφθεί με διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα. Στην αντιπολίτευση, πάντως, δεν έχουν… ψευδαισθήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει πως διαπραγματεύεται ενώ ταυτόχρονα έχει οδηγήσει την κοινωνία και την οικονομία σε χαοτικές καταστάσεις. Οι δε Ανεξάρτητοι Έλληνες διαπιστώνουν μετά βεβαιότητας ότι στην κυβέρνηση παραμένουν ευθυγραμμισμένοι στις απαιτήσεις των δανειστών. Το κλίμα ήρθε να επιδεινώσει η δημοσιοποίηση ενός e-mail της «τρόικας» που ζητούσε τη μη έκδοση νέων συντάξεων μέσα στο 2014. Το αρμόδιο υπουργείο έκανε λόγο για σενάριο επιστημονικής φαντασίας και επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα.

Ένταση

Η απόφαση της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου και να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, ανέβασε κι άλλο το θερμόμετρο της έντασης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» η εκλογή των ευρωβουλευτών πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με αυτή των δημοτικών συμβούλων, δηλαδή την πρώτη Κυριακή. Ως εκ τούτου, κατήγγειλε την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή και πως με την πράξη της αυτή αποκαλύπτει τον πανικό της για την επερχόμενη εκλογική ήττα, καθώς θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι την πρώτη Κυριακή οι πολίτες θα εκτονώσουν την οργή τους για την κυβερνητική πολιτική και στη δεύτερη θα πάνε πιο νηφάλιοι. Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 25 Μαΐου, τη στιγμή που συνεχίζουν να ανακυκλώνονται σενάρια για τριπλές εκλογές (και εθνικές).

Έπονται συλλήψεις…

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής δημιουργούν τα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας και περιλαμβάνονται στο υλικό που έχουν στα χέρια τους οι ανακρίτριες που ερευνούν τη δράση της οργάνωσης. Ντοκουμέντα με τη μορφή βίντεο, φωτογραφιών κ.ά. που πέραν των άλλων μπορούν να στοιχειοθετήσουν ακόμη και την κατηγορία για προπαρασκευαστικές ενέργειες με στόχο την κατάλυση του πολιτεύματος. Βουλευτές και στελέχη που μετέχουν σε στρατιωτικού τύπου γυμνάσια, βαρύς οπλισμός αγνώστου προελεύσεως, απειλές κατά του πολιτικού κόσμου, ακόμη και αμφιέσεις τύπου Κου-Κλουξ-Κλαν. Τα στελέχη της οργάνωσης προσπάθησαν ανεπιτυχώς να υποβαθμίσουν τη σημασία των στοιχείων κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Ωστόσο, όλα τα τελευταία ντοκουμέντα προέρχονται από τους υπολογιστές κυρίως του Ν. Μιχαλολιάκου και του Ηλ. Κασιδιάρη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών κύκλων, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες μετά τις εορτές και δεν πρέπει να αποκλείονται νέες διώξεις και συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Παράδοξα…

Ποικίλες αντιδράσεις, θετικές όσο και αρνητικές, προκαλεί η προσπάθεια των «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Στην εναρκτήρια εκδήλωση έδωσαν το «παρών» στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και ανένταχτοι του ευρύτερου χώρου, ωστόσο η απόσταση που πρέπει να διανυθεί για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος, η κοινή κάθοδος στις ευρωεκλογές, είναι πολύ μεγάλη. Επιπλέον η παρουσία προσώπων (Σημίτης, Χριστοδουλάκης, Σκανδαλίδης κ.ά.) που στο πρόσφατο παρελθόν άσκησαν κεντρικούς ρόλους και κατά συνέπεια έχουν ευθύνες για την κατάσταση της χώρας, δημιούργησε αρνητικούς συνειρμούς. Ο Ευ. Βενιζέλος μετείχε στην εκδήλωση και εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια. Αντίθετα ο Φ. Κουβέλης δεν πήγε, ενώ παράγοντες της ΔΗΜΑΡ έλεγαν ότι η κίνηση αυτή εξυπηρετεί τα πολιτικά σχέδια του κ. Βενιζέλου. Απέκλειαν μάλιστα ως «παράδοξο» και «πρωτοφανές» το ενδεχόμενο κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Η ιδρυτική συνδιάσκεψη της κίνησης θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο και τότε πολλά θα κριθούν για την τύχη του εγχειρήματος.

Περί δραχμής

Νέο γύρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν οι απόψεις του Π. Λαφαζάνη περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, με την Κουμουνδούρου να προσπαθεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις. Η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη καλώντας τον Αλ. Τσίπρα να πάρει θέση και να μην πατάει σε δύο βάρκες. Έκανε μάλιστα λόγο για «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Απαντώντας η Κουμουνδούρου σημείωσε ότι οι θέσεις του κόμματος στο ζήτημα του ευρώ είναι γνωστές, ότι οι απόψεις του κ. Λαφαζάνη είναι μειοψηφικές στο κόμμα, αλλά είναι σεβαστές. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο Αλ. Αλαβάνος που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στο ζήτημα του ευρώ ταυτίζεται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ εγκάλεσε τον κ. Λαφαζάνη ότι αφού διαφωνεί σε τόσο κορυφαίο θέμα κακώς παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ