επί του πιεστηρίου
Στο μεταξύ φίλε, ψύλλοι στα αυτιά μου μπήκανε με αυτή την περίεργη συγχορδία όλων, ντόπιων και ξένων, που ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για τις καταθέσεις. Ναι μεν σου λένε δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα -αρπαγή εννοούν- αλλά αν υπάρξει πρόβλημα στις τράπεζες δεν θα τσοντάρει το κράτος αλλά οι καταθέτες. Να τα μας. Ξεκάθαρος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος. Για το προβλεπτό μέλλον αποκλείεται κούρεμα καταθέσεων. Για το απρόβλεπτο, κύριε διοικητά, τι κάνουμε; Καπάκι, ήρθαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ που, λες και ήταν μιλημένοι, μας… καθησύχασαν: Η διάσωση των τραπεζών θα γίνεται κατά το «Μοντέλο της Κύπρου», εννοώντας κούρεμα των καταθέσεων. Κάτι εξίσου… καθησυχαστικό είπε και ο άλλος Επίτροπος, ο γνωστός μας Όλι Ρεν, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή. Όλα αυτά μας βάζουν σε πολύ μεγάλη ανησυχία: Ότι οι μεγάλοι κάτι μαγειρεύουν από κοινού. Και αυτό το κάτι δεν είναι άλλο παρά να στρώσουν τον δρόμο για κούρεμα των καταθέσεων σε μόνιμη βάση. Για το καλό μας… Τελικό συμπέρασμα; Χαμένος είναι ο πολίτης. Όπως και να κάτσει η μπίλια… Τι κάνουμε; Να μην αράζουμε στον καναπέ γιατί κανένας δεν θα μας λυπηθεί…
Φρόντισε, πάντως, ο κύπριος νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, που δεν μασάει τα λόγια του, να μας ανοίξει τα μάτια. Γιατί το βάθος είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μας λένε. Το κοινό νόμισμα, δηλαδή το ευρώ, δημιουργεί μια «χαμένη γενιά» ανέργων νέων και «διχάζει την Ευρώπη». Και αυτά κόντρα σε όσα μας έλεγαν 13 χρόνια τώρα, ότι με το ευρώ σωθήκαμε και έξω ντέρτια. Και τώρα βλέπουμε ότι σε αυτή την τραγική κατάσταση που ζούμε ποτέ δεν φτάσαμε από το 1974 μέχρι το 2008.
Κεραυνός εν αιθρία ήταν η παραίτηση του γενικού διευθυντή Φορολογίας Γιώργου Κριτσέλη, ενός καταξιωμένου στελέχους του εφοριακού κλάδου, με αψεγάδιαστη διαδρομή. Τα βρόντηξε βλέποντας την απαξίωση των υπηρεσιακών παραγόντων. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση των διευθυντικών στελεχών, που έχουν πολύτιμη εμπειρία, ενώ είναι άγνωστο πού και από ποιους συντάσσονται τα φορολογικά νομοσχέδια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η διευθύντρια Κεφαλαίου δεν είχε ιδέα για το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων. Και οι άνθρωποι της αγοράς, με το δίκιο τους, λένε για τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών ότι «δεν ξέρουν τι τους γίνεται».