Έργα, εγκαίνια και γιορτές

Ο χώρος επί 40 και πλέον χρόνια ήταν… χωματερή μέχρι πριν από λίγες μέρες, όταν συνεργεία του δήμου την καθάρισαν, φύτεψαν δέντρα, θάμνους και φυτά, έβαλαν περίφραξη, πέργκολες, κατασκεύασαν διαδρόμους και δημιούργησαν παιδική χαρά με σύγχρονα και λειτουργικά παιχνίδια. Παράλληλα, στον τοίχο, στην «πλάτη» του χώρου, ομάδες κατοίκων ζωγράφισαν σχέδια και παραστάσεις δίνοντας έναν άλλο τόνο. Στα εγκαίνια, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πήγε αρκετός κόσμος αφού ήταν μια καινούργια μέρα για τη γειτονιά τους. Την ίδια μέρα ξεκίνησαν τα έργα της διαμόρφωσης των νησίδων και της ανακατασκευής των πεζοδρομίων στην οδό Ζανή. Και τα δύο έργα γίνονται από συνεργεία του δήμου και δεν δαπανώνται χρήματα ούτε για μελέτες, ούτε για δημοσιεύσεις, ούτε για εργολαβίες.

Την επομένη, ημέρα που γιόρταζε ο πολιούχος του Πειραιά Άγιος Σπυρίδων, στις 7 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου, με φόντο το νεοκλασικό αριστούργημα, άναψαν τα φώτα στο παραδοσιακό σκαρί του 1850 που δεσπόζει φέτος στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης. Τραγούδησε η Φωτεινή Δάρα μελωδίες του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου που είναι και πρόεδρος της Εφορείας του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ παιδική χορωδία απήγγειλε ύμνους των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τέλος, την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι άναψαν τα φώτα στο χριστουγεννιάτικο έλατο και ουσιαστικά ξεκίνησε η εορταστική περίοδος στον Πειραιά.

****

// Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά Γιάννης Μίχας, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Δευτέρα, τόνισε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επανίδρυσης του ιστορικού Ρολογιού και μάλιστα θα διαθέσει τους πίνακες ζωγραφικής του προς πώληση και τα έσοδα θα τα καταθέσει στον λογαριασμό που έχει ανοίξει ο δήμος για τη χρηματοδότηση αυτού του σκοπού.

// Ένταση προκλήθηκε όταν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιωσήφ Βουράκης ζήτησε στοιχεία για το κόστος των παραστάσεων καμεράτας που θα ανεβάσει στις γιορτές το Δημοτικό Θέατρο. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Γιώργος Σιγάλας τόνισε ότι δεν υπάρχουν σπατάλες ούτε υπερβάσεις και ότι τα στοιχεία δείχνουν την απόλυτη συνέπεια στον προσανατολισμό του χαμηλού εξοδολόγιου που έχει το θέατρο. Ενώ στην ανεξάρτητη σύμβουλο Ζωή Ρούσσου, που ζήτησε να δοθούν τα στοιχεία αυτά, ο Γ. Σιγάλας απάντησε πως αν τα θέλει να πάει στον ΟΠΑΝ (Οργανισμό Πολιτισμού Νεολαίας, Άθλησης) να τα πάρει. Ο Γ. Μίχας παρενέβη συμβουλεύοντας τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ να… ξεπεζέψει!

// Επιστολή στον δήμαρχο Πειραιά Β. Μιχαλολιάκο, με την οποία τον καλούσαν στο σχολείο τους για να μιλήσουν για το περιβάλλον και την ανακύκλωση, έστειλαν πριν λίγες μέρες οι μαθητές του 44ου Δημοτικού Σχολείου και την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε, βρέθηκε μαζί τους και μίλησε για τις δράσεις που υλοποιεί ο δήμος προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

// Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τίμησε την περασμένη Πέμπτη ο Πειραιάς τη μνήμη του πολιούχου του Αγίου Σπυρίδωνα. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Πατρών, Ιερισσού και Αγίου Όρους και φυσικά ο Πειραιώς Σεραφείμ. Στη λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές Κ. Κατσαφάδος, Π. Μελάς, Γ. Τραγάκης και Τ. Νεράντζης, ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος και πολύς κόσμος παρά το τσουχτερό κρύο.

// Σήμερα γιορτάζει ο προστάτης των Καμινίων Άγιος Ελευθέριος. Όλοι οι κάτοικοι της ιστορικής αυτής γειτονιάς της πόλης μας θα μετέχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στις οποίες θα είναι εκεί και οι αρχές, καθώς και ο υπουργός Παιδείας που είναι γέννημα-θρέμμα της περιοχής. Το αίμα νερό δεν γίνεται άλλωστε…

// Την ανάγκη της προστασίας του όρους Αιγάλεω και του Ποικίλου Όρους από την ανεξέλεγκτη παράνομη υλοτομία υπενθυμίζει ο ΠΕΣΥΔΑΠ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Βουνού που γιορτάστηκε την περασμένη Τετάρτη. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, ενώ οι αυτοδιοικητικοί φορείς δείχνουν την απαιτούμενη ευαισθησία με σειρά συντονισμένων πρωτοβουλιών και δράσεων και με την βοήθεια εθελοντικών ομάδων, το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί αλλά δεν ανταποκρίνεται και στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του αφού αρνείται να αποδεσμεύσει τους απαιτούμενους πόρους που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

// Οι επιπτώσεις από την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ απετέλεσαν το αντικείμενο ευρύτατης σύσκεψης βουλευτών, δημάρχων, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, καθώς και περιφερειακών συμβούλων που έγινε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά την περασμένη Δευτέρα ύστερα από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τόνισε:

«Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε επενδύσει μέσω του ΕΣΠΑ σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση του λιμανιού. Η σημερινή πρωτοβουλία μας είναι η δεύτερη μέσα στο 2013. Πριν από έξι μήνες στον ίδιο χώρο με την παρουσία όλου του παραγωγικού κόσμου και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης συγκλίναμε στη θέση ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού». Στη συνέχεια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης παρουσίασε τις θέσεις του ΔΣ του ΟΛΠ και τόνισε την ανάγκη να παραμείνει ο ΟΛΠ υπό δημόσιο έλεγχο όπως ισχύει για το 97% των λιμανιών παγκοσμίως.

// Μία μόλις ανάσα πριν τα Χριστούγεννα ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει την Τετάρτη στις 7 το βράδυ χορωδιακό φεστιβάλ με τη συμπαράσταση του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου «Αντώνης Σαμαράκης» (οδός Μ.Ασίας 24 & Παπαναστασίου, δίπλα στο Δημαρχείο). Το μεγάλο μουσικό αυτό γεγονός είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου πεζογράφου Αντώνη Σαμαράκη με την ευκαιρία των 10 χρόνων από τον θάνατό του.

Το Χορωδιακό Σύνολο που θα καλωσορίσει τους παρευρισκόμενους αποτελείται από μέλη της Παιδικής Χορωδίας ΧΑΝ. Σειρά στη συνέχεια θα έχουν η Χορωδία Φιλόμουσου Οργανισμού Καρυστίας, η Χορωδία του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, η Χορωδία Γυναικών Ψαχνών Ευβοίας, η Χορωδία Λυγουριού του Δήμου Επιδαύρου, ενώ την μοναδική μουσική εκδήλωση θα κλείσει η Ιστορική Χορωδία Νίκαιας.

// Οι «τροϊκανοί», μεταξύ σοβαρού και αστείου, είχαν πει κάποτε πως τα μικρά νησιά επιβαρύνουν την οικονομία μας και θα πρέπει να… τα σβήσουμε απ’ τον χάρτη! Δηλαδή να γίνουν ακατοίκητα και να μεταφερθούν οι κάτοικοι σε άλλες περιοχές! Όσο κι αν για τους οικονομικούς «εγκέφαλους» του ΔΝΤ αυτό το απαίσιο και απάνθρωπο σενάριο φαίνεται… φυσιολογικό σ’ όσους το άκουσαν, στη χώρα μας προκάλεσε… ανατριχίλα. Εκτός ίσως από κάποια κυβερνητικά στελέχη που άρχισαν να… σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τα μικρά νησιά. Ένα απ’ αυτά είναι τα Αντικύθηρα, ένα νησί με 30 κατοίκους, που το υπουργείο Ναυτιλίας το άφησε στο… έλεος του Θεού, αφού επέτρεψε τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσής του με τον Πειραιά και την Κρήτη! Οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ξαφνικά βρέθηκαν «ελεύθεροι πολιορκημένοι» στον ίδιο τους τον τόπο και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Και τι να κάνουν άραγε 30 ψυχές μπροστά σ’ ένα κράτος που καταδικάζει στη φτώχεια και την αφάνεια χιλιάδες ανθρώπους που τους οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση με κινητικότητα, απολύσεις κ.λπ. Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης αντέδρασε και με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας ζητάει να σταματήσει η απομόνωση των Αντικυθήρων. Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν δημόσιο αγαθό και τα Αντικύθηρα δεν μπορεί να αφεθούν στην τύχη τους, επειδή κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους και δεν κατανοούν ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να φυλάττουν Θερμοπύλες.

Σας καλώ να αλλάξετε αυτή την άδικη απόφαση που με κρατική βούλα οδηγεί να γίνουν τα Αντικύθηρα μια ακόμη ακατοίκητη βραχονησίδα».

// Με τρεις διαφορετικές παραστάσεις πολύ υψηλού επιπέδου το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά θα υποδεχθεί τις μέρες των εορτών. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα και θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιανουαρίου. Η μία παράσταση είναι η «Όπερα των Ζητιάνων» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, η άλλη η «Κόρη της Καταιγίδας» και η τρίτη «Το μαγικό βιολί» της Μαριβίτας Γραμματικάκη. Υπάρχει ειδική προσφορά εισιτηρίων και για τις τρεις παραστάσεις μόνο με 29 ευρώ. Για κάθε μία παράσταση η τιμή του εισιτηρίου είναι 12 ευρώ εκτός της τελευταίας που είναι 7 ευρώ.

// Ένα περίεργο σκηνικό εκτυλίχθηκε στον β’ όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά πριν λίγες μέρες όπου εκδικαζόταν υπόθεση εταιρείας του Δημ. Μελισσανίδη σε διαφορά που είχε με το Δημόσιο. Η δίκη ήταν πρώτη στο πινάκιο και πριν αρχίσει, ενώ οι δικηγόροι και οι παράγοντες της εταιρείας είχαν πάρει τις θέσεις τους και περίμεναν τους δικαστές, μπήκαν στην αίθουσα έξι γιγαντόσωμοι τύποι που θύμιζαν μπράβους της νύχτας και επιτέθηκαν στους ανθρώπους του Μελισσανίδη φωνάζοντας ότι «Εδώ είναι Πειραιάς, φύγετε για να γλιτώσετε, το λιμάνι θα σας πνίξει» κ.λπ. Οι δύο αστυνομικοί που ήταν στην αίθουσα ζήτησαν ενισχύσεις και μόλις είδαν οι νταήδες να πλησιάζουν τέσσερις-πέντε ειδικοί φρουροί έφυγαν τρέχοντας και εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά. Ποιοι ήταν, ποιος τους έβαλε και ποιον σκοπό εξυπηρετεί αυτό το σκηνικό, ήταν το ερώτημα όλων των παρευρισκομένων. Ο κόσμος τρομοκρατημένος έτρεχε να κρυφτεί στις διπλανές αίθουσες.


Σχολιάστε εδώ