3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο φεύγουν από Φλώρινα και Σέρρες για ψώνια σε Σκόπια και Βουλγαρία
Δεν θα διαφωνούσαμε αν πράγματι αυτή η ανακάλυψη… κοιτάσματος πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν πραγματική, βασιζόταν στην αναστροφή της οικονομίας, ήταν κάτι χειροπιαστό και όχι λογιστικό εύρημα, που οφείλεται στη σφαγή μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, επιδομάτων, ακόμη και στην απόλυση καθαριστριών. Πρώτοι θα χειροκροτούσαμε αν το βλέπαμε, γιατί κανένας δεν είναι τρελός να μη θέλει το καλό του και μια καλύτερη μέρα για τη χώρα.
Σε λάθος, όμως, δρόμους αναζητεί η κυβέρνηση πλεονάσματα. Εκεί που παραμένουν ανοικτές οι πόρτες. Γιατί λείπει το απλό μυαλό. Και λείπει γιατί οι υπουργοί που κρατάνε τα κλειδιά δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Μπορεί να έχουν πτυχία, μάστερ και ντοκτορά, αλλά ποτέ δεν έχουν βγάλει μεροκάματο, δεν έχουν περπατήσει στο πεζοδρόμιο, έχουν παντελή άγνοια του πώς λειτουργεί η Αγορά. Του τι συμβαίνει έξω από την Αθήνα.
Στο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, που το πλήρωσε ακριβά, θα προσφύγουμε. Λεφτά που, αντί να μένουν στην Ελλάδα, φεύγουν έξω, με αποκλειστική ευθύνη και της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και δεν μιλάμε για τίποτε φραγκοδίφραγκα που ψάχνει να βρει ο Στουρνάρας ληστεύοντας ακόμη και τους απόμαχους της ζωής. Μιλάμε για πάνω από ΤΡΙΑΜΙΣΙ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ που φεύγουν κάθε χρόνο από τις παραμεθόριες περιοχές. Από τη Φλώρινα και τις Σέρρες οι κάτοικοι πάνε κάθε μέρα να ψωνίσουν τα πάντα από το Μοναστήρι, μια πόλη των Σκοπίων με 200.000 πληθυσμό, στα σούπερ μάρκετ και στα κάθε είδους καταστήματα, αλλά και για να βάλουν καύσιμα. Και οι τιμές είναι μέχρι και 50% κάτω ή και περισσότερο σε ορισμένα είδη, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Το ψωμί των 500 γραμμ. είναι 89,7% φθηνότερο, τα μακαρόνια 76,6%, η φέτα 140%, το γιαούρτι 62,7%, η μαγιονέζα 100,6%, οι χαρτοπετσέτες 89,5%, το αλουμινόχαρτο 157,3%, το χαρτί υγείας 67,3%, η οδοντόκρεμα 80,8%, η μπίρα 114,9%, το κρασί 358%, τα αναψυκτικά 46,8%, τα μήλα 160%, οι πατάτες 27,7%, τα λεμόνια 47,9%, η βενζίνη είναι χαμηλότερη γύρω στα 0,70 ευρώ, οι δε τιμές των κρεάτων στο μισό από τις ισχύουσες εδώ.
Μπροστά σε τόσο χαμηλές τιμές δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια ο κόσμος που ζει σε παραμεθόριους νομούς μέσα στη φτώχεια που τον έχει φέρει η οικονομική κρίση και μετράει και το μισό ευρώ. Για να πάει από τη Φλώρινα στο Μοναστήρι χρειάζεται περίπου μισή ώρα. Κάθε μέρα ολόκληρο καραβάνι αυτοκινήτων πάει στη σκοπιανή πόλη για να κάνει τα ψώνια του. Ακόμη και για να φτιάξουν τα δόντια τους.
Το ίδιο συμβαίνει και στις Σέρρες, προς τις γειτονικές πόλεις της Βουλγαρίας.
Πώς θα μπορούσε να σταματήσει αυτή η τεράστια οικονομική αιμορραγία, που στερεί από τη Φλώρινα και τις Σέρρες πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ποσό που θα έδινε ζωή σε πολλές επιχειρήσεις και στη βιομηχανία αλλά και στην αγροτιά; Πολύ εύκολα, απαντά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης. Να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους παραμεθόριους νομούς, να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να πέσουν οι τιμές, οπότε αυτόματα δεν θα έχει συμφέρον ο Φλωρινιώτης και ο Σερραίος να πάει στα Σκόπια και στη Βουλγαρία για να ψωνίσει.
Δυστυχώς, όμως, συμβαίνει αυτό που στην αρχή επισημάναμε. Οι περισσότεροι υπουργοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αρκούσε να κάνει ένα τηλεφώνημα ο Χατζηδάκης στον Βασίλη Κορκίδη και αμέσως θα έβρισκε 3,5 δισ. ευρώ, οπότε, Αντώνη Σαμαρά, θα έλεγες στη Μέρκελ άντε τώρα να αμφισβητήσεις ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα…
Έλα, όμως, που μυαλό δεν πουλιέται ούτε στο Μοναστήρι…