Φουλ υπέρ του δημοψηφίσματος ήταν ο Βενιζέλος
Και έχουν τον λόγο τους, από τη στιγμή που δεν μάχονται και δεν υπερασπίζονται τα δίκαια της Ελλάδας, αλλά ανέχονται να είναι μόνιμα στη θέση του κατηγορουμένου και να τα ακούνε, και μάλιστα όχι σε… κομψή γλώσσα. Και ας μη σπεύσει κανείς να διαφωνήσει γιατί υπάρχει ο… Θαπατέρο, που χάρις στις αποκαλύψεις που κάνει στο βιβλίο του «Το δίλημμα» μάθαμε το τι… ξύλο έφαγε ο τότε πρωθυπουργός μας ο Γιώργος Παπανδρέου στις Κάννες στις 2 Νοεμβρίου του 2011 εν αναμονή της Συνόδου του G20. Και τις παλικαριές του τότε Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που πήγε να πηδήξει πάνω από το τραπέζι για να κτυπήσει τον Παπανδρέου, φωνάζοντάς του «You are a f…ing psycho», επειδή είχε αποφασίσει να θέσει σε δημοψήφισμα τα μέτρα που απαιτούσαν οι συνέταιροί μας και υπήρχε ανησυχία ότι μπορούσε το αποτέλεσμα να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και αυτό τότε δεν το ήθελαν τα αφεντικά της ΕΕ. Και τελικά εκεί στις Κάννες έμεινε το… δημοψήφισμα, το οποίο απαρνήθηκε και ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ήταν θερμός υποστηρικτής του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «λύτρωση το δημοψήφισμα» όπως αποκαλύπτουμε σήμερα με ντοκουμέντο, στη συνέντευξη που είχε δώσει στον ΑΝΤ1 την 1η Νοεμβρίου. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής, ο κ. Βενιζέλος με δήλωσή του παρέμενε υπέρ του δημοψηφίσματος, μόλις δε επέστρεψε στην Αθήνα στις 4.45 το πρωί με νεότερη δήλωσή του αποκήρυσσε όλα όσα λίγη ώρα πριν υποστήριζε. Τόνιζε συγκεκριμένα ότι: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας μας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος»! Είπατε τίποτα; Από συνέπεια αξίζει ο κ. Βενιζέλος…
Τους λαούς έχουν στόχο…
Την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου στα «γαλλικά» του Σαρκοζί μετέφερε ο συνεργάτης του Γιώργος Ελενόπουλος, σημειώνοντας τα εξής:
«Είναι πραγματικά κρίμα να μην κατανοούν ορισμένοι ότι τα “γαλλικά”, από όπου και να προέρχονται, απευθύνονται στους λαούς της Ευρώπης. Γιατί αυτούς υποτιμούν όταν θέλουν δε οι πολίτες να έχουν αποφασιστικό λόγο».
Γιατί δεν μίλησε ο Βενιζέλος;
Υπάρχει όμως ένα σημαντικό κενό, σοβαρότατο για έναν πολιτικό και τη θέση που κατείχε. Αντέδρασε ο κ. Βενιζέλος στην επίθεση του Σαρκοζί κατά του Παπανδρέου και στα όσα διατύπωσαν κατά της χώρας μας και του πρωθυπουργού της οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ, όπως η Μέρκελ; Μίλησε; Πήρε τον λόγο; Και αν ναι, τι είπε; Ρωτάμε γιατί μετά τις αποκαλύψεις για όσα έγιναν σε εκείνη τη δραματική συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος ουδέν είπε. Τι να κρύβει αυτή η σιωπή; Να μη θέλει αυτήν τη στιγμή να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Παπανδρέου λόγω της αναταραχής που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ και μια λέξη κατά του Γιώργου μπορεί να προκαλέσει ανατροπές;
Λύτρωση είναι το δημοψήφισμα!
Δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο στις Κάννες είχε συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπου το κύριο θέμα ήταν η πρόταση του Παπανδρέου να τεθεί σε δημοψήφισμα η νέα δανειακή σύμβαση. Είχε τοποθετηθεί ο κ. Βενιζέλος και μετά πάθους είχε ταχθεί υπέρ, ενώ οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές ήταν κυριολεκτικά πυρ και μανία και απειλούσαν ότι δεν θα συναινέσουν. Μόλις τελείωσε την ομιλία του έδωσε (προγραμματισμένη) συνέντευξη στον ΑΝΤ1, στη Μαρία Χούκλη και τον Στρατή Λιαρέλλη, η οποία μεταδόθηκε την 1η Νοεμβρίου και στην οποία αιτιολόγησε γιατί πρέπει να γίνει το δημοψήφισμα, που πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις… το απαρνήθηκε.
Τα παρακάτω αποσπάσματα που παραθέτουμε είναι πολύ αποκαλυπτικά της… σταθερότητας των θέσεων του κ. Βενιζέλου:
Ευ. Βενιζέλος: Όπως είχε την ευχέρεια να πει και ο πρωθυπουργός, αλλά και εγώ αμέσως μετά, πρέπει να υπάρξουν κινήσεις εκτόνωσης και λύτρωσης. Η χώρα ζει ένα δράμα, κοινωνικό, εθνικό, πολιτικό, θεσμικό. Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια. Έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις και ο λαός έχει υποστεί και υφίσταται πολύ δύσκολα μέτρα διάσωσης της χώρας. Τώρα είμαστε σʼ ένα σταυροδρόμι. Τώρα μπορούμε νʼ αλλάξουμε τα δεδομένα, τώρα μπορούμε να ελαφρύνουμε το δημόσιο χρέος περίπου κατά 28% συνολικά, να κόψουμε στο μισό το χρέος που οφείλουμε στις τράπεζες διεθνώς.
Στ. Λιαρέλλης: Το δημοψήφισμα γιατί;
Ευ. Βενιζέλος: Το δημοψήφισμα γιατί πρέπει να εκφραστεί ο λαός μʼ έναν καθαρό, άμεσο τρόπο. Το ερώτημα θα είναι η αποδοχή ή όχι ενός νομοσχεδίου το οποίο θα κυρώνει μια νέα δανειακή σύμβαση και ένα νέο σχήμα μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Στ. Λιαρέλλης: Το δημοψήφισμα θα γίνει αφού υπάρξει η τελική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ή πριν;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η υπευθυνότητά μας επιβάλλει, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πιστεύω ότι θα δώσει η Βουλή προς την κυβέρνηση, να διαπραγματευθούμε σκληρά, σοβαρά, ενωμένοι. Χρειαζόμαστε την αντιπολίτευση στη διαπραγμάτευση αυτή. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί οι Έλληνες στη διαπραγμάτευση αυτή, και διαπραγματευόμαστε σε δύο μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο είναι με τους θεσμικούς μας εταίρους και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για το νέο πρόγραμμα στήριξης, για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το δεύτερο μέτωπο είναι με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας, να πετύχουμε μείωση 100 δισεκατομμυρίων.
Στ. Λιαρέλλης: Άρα το δημοψήφισμα θα γίνει μετά από αυτές τις δύο διαδικασίες. Από Γενάρη.
Ευ. Βενιζέλος: Το δημοψήφισμα θα γίνει αφού ολοκληρωθεί αυτό το πλαίσιο το οποίο περιγράφεται με γενικούς όρους στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και πρέπει τώρα νʼ αποκτήσει μια εξειδικευμένη και πλήρη μορφή.
Στ. Λιαρέλλης: Αν χάσετε το δημοψήφισμα…
Ευ. Βενιζέλος: Νʼ απαντήσω: Εάν δεν πιστεύαμε ότι η συμφωνία αυτή είναι επωφελής, δεν θα συμφωνούσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα.
Στ. Λιαρέλλης: Αν χάσετε, λοιπόν, το δημοψήφισμα και βγει «όχι», πρέπει να παραιτηθείτε το ίδιο βράδυ.
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι το λιγότερο. Αυτό είναι η πιο επιδερμική συνέπεια ενός «όχι» στο δημοψήφισμα.
Στ. Λιαρέλλης: Αν τη συμφωνία την υπογράψετε και ο ελληνικός λαός πει «όχι», σύμφωνα με αυτά τα οποία δηλώνετε, η συμφωνία αυτή παύει να ισχύει, σωστά;
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Κοιτάξτε, εάν απορριφθεί η πρότασή μας στο δημοψήφισμα, η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε άλλες εξελίξεις και η επόμενη κυβέρνηση, γιατί εμείς θα έχουμε χάσει, είναι αυτή που θα αξιολογήσει την κατάσταση. Αλλά πρέπει όλοι να πουν στον λαό την αλήθεια. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται.
Στ. Λιαρέλλης: Κύριε υπουργέ, εάν κάνετε δημοψήφισμα, επειδή κάποιος είπε κάτι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ευ. Βενιζέλος: Βλέπω ότι φοβάστε τον λαό…
Εάν δεν εκφραστεί τώρα ο ελληνικός λαός άμεσα, πότε θα χρησιμοποιηθεί ο αραχνιασμένος θεσμός του δημοψηφίσματος;
Μ. Χούκλη: Υπάρχει πιο καθαρή δημοκρατική διαδικασία από την προσφυγή στις κάλπες, ώστε να αποφανθεί ο κυρίαρχος λαός ποιος θέλει να αναλάβει τις τύχες της διακυβέρνησης;
Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Χούκλη, δεν είναι ή δημοψήφισμα ή εκλογές. Ποιος είπε ότι τίθεται διαζευκτικά; Εάν εμείς φέρουμε έναν νόμο σε δημοψήφισμα και χάσουμε το δημοψήφισμα, πιστεύετε ότι μπορούμε να μείνουμε στην κυβέρνηση;