Τρέχουν αντίστροφα…

ΜΕ τον χρόνο να τρέχει αντίστροφα, η κυβέρνηση τρέχει να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες προκειμένου η «τρόικα» να επιστρέψει στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Στις Βρυξέλλες είναι επιφυλακτικοί και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισεμπλουμ έκανε λόγο για δύσκολη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η δόση θα εκταμιευτεί μέσα στο 2013. Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση δημιουργούν προσδοκίες για αίσια έκβαση, έστω και την ύστατη ώρα, με την επισήμανση ότι γεφυρώνεται το χάσμα στο ζήτημα των πλειστηριασμών και της αμυντικής βιομηχανίας. Ενδεικτική των πιέσεων που ασκούνται από τους δανειστές ήταν η «έκρηξη» του Ευ. Βενιζέλου που είπε ότι είναι προτιμότερο η κυβέρνηση να ανατραπεί ύστερα από σύγκρουση με την «τρόικα» παρά να τη ρίξουν οι βουλευτές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, εξακολουθούν να αμφισβητούν το σθένος της κυβέρνησης, μιλούν για «δήθεν διαπραγματεύσεις» και θεωρούν κάτι περισσότερο από βέβαια τα νέα μέτρα. Και σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης επανήλθαν τα «σενάρια καταστροφής». Σε άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφεραν ότι την επόμενη τετραετία η Ελλάδα είτε θα χρεοκοπήσει είτε θα βγει από την Ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείεται να συμβούν και τα δύο ταυτόχρονα.

Θολό τοπίο…

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, η κατάθεση του νομοσχεδίου μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να μιλάει για τεχνικές δυσκολίες. Θολό παραμένει το τοπίο και στο ζήτημα των πλειστηριασμών, αφού δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και κυβέρνησης και «τρόικας». Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την «τρόικα», η κυβέρνηση θα καταθέσει μονομερώς τροπολογία στη Βουλή που θα ρυθμίζει το ζήτημα. Με δική του τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την παράταση για έναν επιπλέον χρόνο των υφιστάμενων ρυθμίσεων και παράλληλα να απαγορευτεί στις τράπεζες να πουλήσουν τα «κόκκινα δάνεια» σε τρίτους (funds).

Αγωνίες…

Ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και της χώρας. «Τα χειρότερα πέρασαν», υποστήριξε, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ, ενώ ανέφερε ακόμη ότι το 2014 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη και θα μειωθεί η ανεργία. Επιτέθηκε δε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι ποντάρει στην καταστροφή της χώρας. Ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του εμφανίσθηκε σίγουρος ότι στις ευρωεκλογές το κόμμα του θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον τη λαϊκή νομιμοποίηση για να συνεχίσει. Προέβλεψε μάλιστα ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στο 2014. Έντονες είναι οι διεργασίες στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, κυρίως από τα στελέχη που μετέχουν στην κίνηση των «58», ενώ άλλοι ζητούν τη διάλυση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Αδιέξοδο

Παραμένει το αδιέξοδο στα ΑΕΙ, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και η κυβέρνηση εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο επιστράτευσής τους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας επιμένει στην απόφασή του για παραπομπή του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, παρά την αντίθετη θέση της Συγκλήτου που καταγγέλλει «κλίμα εκφοβισμού και διώξεων». Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για επίδειξη αυταρχισμού και αφερεγγυότητας και ζητάει την αποπομπή του Κ. Αρβανιτόπουλου ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όλα αυτά στον απόηχο της κατακραυγής που προκάλεσε η κίνηση του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη, εν μέσω κρίσης, να φύγει εκτός Ελλάδος για να δώσει θεατρική παράσταση στο Παρίσι. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Φάκου διερευνά καταγγελίες που θέλουν διοικητικούς υπαλλήλους κατά την απογραφή να δηλώνουν ψευδή στοιχεία.

Στα άκρα…

Τεταμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα και στον χώρο της Υγείας, καθώς οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παρέτειναν ως την ερχόμενη Παρασκευή τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, ενώ ο Άδ. Γεωργιάδης τούς καλεί να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ληφθούν μέτρα. Ο υπουργός Υγείας αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το μέτρο της κινητικότητας, όπως ζητούν, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο από την όλη διαδικασία να υπάρξουν και απολύσεις. Κάτι με το οποίο διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ, που ζητάει όσοι γιατροί μπουν σε κινητικότητα να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον κ. Γεωργιάδη για εκβιαστική όσο και υποκριτική στάση και προειλημμένες αποφάσεις και τον χαρακτηρίζουν ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την αναταραχή που επικρατεί στον χώρο της Υγείας.

Ολίγη αποστασία…

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ είχε και ολίγη… αποστασία. Αφορμή αυτή τη φορά, η αποστροφή του Π. Σκουρλέτη ότι όσοι (βουλευτές) ρίξουν την κυβέρνηση θα έχουν συμβάλει στο να μπει ένα τέλος στην πιο αντικοινωνική και καταστροφική πολιτική που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες. Τα… αίματα «άναψαν» ακόμη περισσότερο με τη δήλωσή του ότι μια τέτοια πολιτική πράξη (ανατροπή της κυβέρνησης) θα γονιμοποιούσε πολιτικές διεργασίες. Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, πρόσθεσε ότι οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές για όσους συμφωνούν με τις προτάσεις του. «Η αξιωματική αντιπολίτευση κατάντησε να έχει την αποστασία κορυφαίο σύνθημα και μοναδική επιδίωξή της», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου, αναφερόμενη προφανώς στα γεγονότα του 1993 και στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Σχολιάστε εδώ