Τι ανησυχεί τον Καραμανλή

Πόσω μάλλον που σε πέντε μήνες θα διεξαχθούν ευρωεκλογές και εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, κρίσιμες όσο ποτέ άλλοτε. Παράλληλα διατυπώνει επιφυλάξεις για τη στάση των δανειστών και ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις τους έναντι της Ελλάδας.

Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του εκφράζει, με προσεκτικό πάντως τρόπο, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που τον επισκέπτονται με δική τους πρωτοβουλία -ο αριθμός τους παρουσιάζει αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα. Ακόμη, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι γνωρίζει πως αυτή την περίοδο στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη ποικίλες διεργασίες που έχουν να κάνουν με το πολιτικό «στάτους» της χώρας. Ότι ορισμένοι απεργάζονται σχέδια για πολιτικές ανακατατάξεις που ενδεχομένως να έχουν ως στόχο ακόμη και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Καραμανλής δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή που δεν θα είχε τη συναίνεση του κ. Σαμαρά. Τονίζει μάλιστα ότι σε ενδεχόμενη απόπειρα σκοπεύει να παρέμβει προσωπικά προκειμένου να ακυρώσει τα σχέδια.

Ο κ. Καραμανλής φέρεται ενοχλημένος με τα σενάρια που διακινήθηκαν και αναπαράχθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία συνέδεαν την παραμονή του στην ενεργό πολιτική με τη συμμετοχή του Γ. Στουρνάρα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας (Επικρατείας). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ενοχλημένος με τα πεπραγμένα του υπουργού Οικονομικών και τη μεροληπτική στάση του ως προς την απόδοση των ευθυνών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Συνομιλητές του σημείωναν ότι στόχος των συγκεκριμένων διαρροών ήταν να εμφανίσουν τον πρώην πρωθυπουργό ως μετέχων σε εσωκομματικές διεργασίες και ίντριγκες, ενώ εκείνος έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι απέχει εντελώς από όλα αυτά. «Ο Καραμανλής δεν ασχολείται με μικροπρέπειες και εκβιασμούς», τόνισε ο βουλευτής Γ. Βλάχος, ενώ ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Ευάγ. Αντώναρος έκανε λόγο για «μπουρδολογίες» με… ύποπτη προέλευση! Αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί στο περιβάλλον του κ. Καραμανλή, όπου πλέον κάνουν δεύτερες σκέψεις, διότι αυτό ήταν το δεύτερο κρούσμα το τελευταίο 20ήμερο. Είχαν προηγηθεί οι φήμες και τα δημοσιεύματα σε μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης που ανέφεραν ότι πίσω από τα σενάρια για αλλαγή κυβέρνησης και πρωθυπουργού «κρύβονται» στελέχη του λεγόμενου καραμανλικού μπλοκ. Η αποστροφή του Αντ. Σαμαρά, στη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του, ότι η Ελλάδα είναι επτά χρόνια σε ύφεση ήχησε περίεργα στα αυτιά των καραμανλικών βουλευτών καθότι αφορούσε και την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, την απέδωσαν στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει τους ευρωπαίους συνομιλητές για την έκταση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Αν και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αποφεύγει να τοποθετηθεί με σαφή τρόπο, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που διακινούνται από βουλευτές που συνομιλούν μαζί του σχετικά με τα μελλοντικά σχέδιά του. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι οριστική και αμετάκλητη. Άλλοι όμως επιμένουν ότι θα παραμείνει ενεργός και θα είναι όπως πάντα υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. «Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, πολλά θα κριθούν την επόμενη διετία-τριετία. Δεν είναι δυνατόν εκείνος να αποσυρθεί και να… ιδιωτεύσει», λένε χαρακτηριστικά. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και για τη Νέα Δημοκρατία που έχει να αντιμετωπίσει τον σκόπελο των ευρωεκλογών- περιφερειακών-δημοτικών εκλογών. Τα αποτελέσματά τους ίσως δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις, σε βαθμό που ενδεχομένως να καθορίσουν τα πράγματα για τα επόμενα χρόνια στη χώρα. «Το ότι ο κ. Καραμανλής δεν εμπλέκεται στα εσωκομματικά, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την τύχη της παράταξης», υπογραμμίζουν. Άλλωστε, προσθέτουν, διατέλεσε 12 χρόνια αρχηγός της παράταξης κι επί μια πενταετία πρωθυπουργός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ