Τα μαζεύει ο Στουρνάρας

Πηγή έγκυρη υποστηρίζει ότι σε τρεις μήνες ο Στουρνάρας θα αποχωρήσει, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα του. Στην ερώτηση για ποιον λόγο θα φύγει, η απάντηση που δίνεται είναι πως ό,τι έπρεπε να κάνει το έκανε, και με… σωστό τρόπο!

Το σενάριο αυτό ενισχύει η πρωτοφανής προσωπική επίθεση του συγκυβερνήτη κ. Βενιζέλου κατά του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο κατηγόρησε ως ανάλγητο, λέγοντας ότι δεν έχει «καμιά συμπόνια για τις κακουχίες του ελληνικού λαού», ενώ κατά τρόπο ειρωνικό, που εξέφραζε τις μύχιες προθέσεις του, είπε ότι «ο κ. Στουρνάρας είναι αναντικατάστατος…». Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Στουρνάρας δεν καταπίνει τα όσα κατά καιρούς έχει πει εναντίον του (τα των Βρυξελλών είναι απλώς τα τελευταία…) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Λέει και ο Γιάννης πολλά…

Αλλά και οι βουλευτές της συμπολίτευσης (Νεοδημοκράτες και Πασόκοι) τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού, τα ψέλνουν στον υπουργό Οικονομικών, λες και αυτός παίρνει τις φορομπηχτικές αποφάσεις και λεηλατεί το όποιο εισόδημα έχει απομείνει στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος κάνουν τον… τροχονόμο!

Το άγριο αυτό σφυροκόπημα κατά του Στουρνάρα θα μπορούσε να εκτιμήσει κανείς ότι είναι κατευθυνόμενο και εντάσσεται σε σχεδιασμούς εν όψει των ευρωεκλογών και της αγωνίας που διακατέχει το Μαξίμου για τις ανατροπές που φοβούνται ότι μπορεί να συμβούν και να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε εκλογές που δεν θα ήθελε.

Το σκηνικό που πιθανότατα στήνεται με τις… φίλιες επιθέσεις κατά του Στουρνάρα στοχεύει στο να εμπεδωθεί στον κόσμο πως για όλα τα τραγικά που βιώνει -απολύσεις, λουκέτα, ανηλεείς φόροι, «χαράτσια», φτώχεια- φταίει ο υπουργός Οικονομικών. Διώχνουμε, λοιπόν, τον… κακό και όλα… ξεχνιούνται. Και οι πολίτες που έχουν μείνει στον άσο θα πάνε να ψηφίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή, τουλάχιστον, δεν θα είναι τέτοιες οι απώλειες, που δεν θα επιτρέψουν να καλυφθεί η κυβέρνηση πίσω από το γνώριμο «πήραμε το μήνυμα» και να συνεχίσει το έργο της…

Φαίνεται ότι ο Στουρνάρας έχει αντιληφθεί το παιγνίδι που παίζεται εναντίον του, όπως προκύπτει από το ότι δεν ήταν στην έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού, κάτι που είναι πρωτόγνωρο, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ήταν παρών, αλλά ούτε και τις επόμενες μέρες.

Βαρύ είναι το κλίμα για τον υπουργό Οικονομικών και στο καραμανλικό στρατόπεδο για τις επανειλημμένες αιχμές που έχει διατυπώσει δημόσια σχετικά με την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, ότι δηλαδή επί των ημερών του εκτινάχθηκε το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, αν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με το δελτίο της (15/10/2013), άλλα λένε, ότι το 2006 η ανάπτυξη ήταν συν 5,5%, το 2007 συν 3,5% και το 2008, χρονιά μεγάλης παγκόσμιας κρίσης, η ύφεση εδώ ήταν μείον 0,2%. Και η ενόχληση φάνηκε από τις σκληρές δηλώσεις των καραμανλικών βουλευτών, που περιείχαν μήνυμα και προς το Μαξίμου.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Στουρνάρας είναι ένα από τα χαρτιά που θα παίξει ο Σαμαράς στο καζάνι των ευρωεκλογών για να μετριάσει τη λαϊκή κατακραυγή εναντίον της κυβέρνησής του. Το θέμα, βέβαια, είναι κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μετρήσει στον ψηφοφόρο, η ζωή του οποίου δεν θα αλλάξει με την αποπομπή Στουρνάρα, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν διαφώνησε ποτέ με τις επιλογές του υπουργού. Γιατί, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα τον είχε απολύσει από τότε. Και σίγουρα θα πέσουν έξω στους σχεδιασμούς τους οι επιτελείς του Μαξίμου αν εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του Στουρνάρα θα σώσει το καράβι, από τη στιγμή που μπάζει από παντού…


Σχολιάστε εδώ