ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ»!

Το «καθεστώς» καπηλεύεται μνημεία αλλά και ιστορικά πρόσωπα του αλεβίτικου χώρου, επιστρατεύοντάς τα στον βωμό των συμφερόντων του, με τις γνωστές εκδηλώσεις-φιέστες που διοργανώνει και με τη συμμετοχή των γνωστών τουρκόφρονων.

Μια τέτοια εκδήλωση, το λεγόμενο κουρμπάνι της Μουρσάλας, διοργανώθηκε στη Ρούσα του Έβρου και τον περίφημο αλεβίτικο τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, παρουσία του τούρκου προξένου Ιλχάν Σενέρ (φυσικά). Συμμετείχαν ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του ψευδοιδρύματος που διοργάνωσε την εκδήλωση Αχμέτ Καραχουσεΐν, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, καθώς και ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ ενώ υπήρχε εκπροσώπηση από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

«Πολύτιμοι ομογενείς, πολύτιμες ψυχές, είναι ανάγκη να μην πέφτουμε σε παγίδες», τόνισε με νόημα ο Σενέρ στην ομιλία του, απευθυνόμενος, όπως είπε, «στους ομογενείς του στα Βαλκάνια». Ο τούρκος πρόξενος ζήτησε «να μη γίνονται διακρίσεις ανάμεσα σε αλεβίτες και σουνίτες. «Ούτως ή άλλως είμαστε σε κομμάτια. Να μην προκύψει και δογματικός καβγάς μεταξύ μας. Αυτή είναι η οδός. Ένας είναι ο Αλλάχ μας, μία η θρησκεία μας, ένας ο προφήτης μας, ένας ο χαλίφης μας, και κοινοί οι ιμάμηδές μας», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο ψευδομουφτής της Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, με το γνωστό προκλητικό ύφος, επεσήμανε: «Στον χριστιανικό Τύπο είχαμε διαβάσει πως οι άνθρωποι εδώ της περιοχής πριν πολλά χρόνια ήταν χριστιανοί και ότι μάλιστα όταν έκαναν ψωμί χάραζαν πάνω του σταυρό. Με είχε πειράξει πολύ. Μεταξύ μας ακούγαμε κάποια πράματα σε στυλ ψιθύρων. Εμείς ως έθνος, χωρίς να διαβάζουμε και χωρίς να μαθαίνουμε, μόνο με λόγια που ακούγαμε, βγάζαμε κρίσεις, στρέφαμε την πλάτη μας ο ένας στον άλλο. Μάλιστα μπορεί και σήμερα να το κάνουμε. Και αυτό ισχύει και στους Τούρκους της Βουλγαρίας, στη Δυτική Θράκη, στην Τουρκία και ίσως σε όλο τον τουρκικό κόσμο… Στο έθνος μας όμως δεν υπάρχει καμία θέση για αυτούς τους καβγάδες».

Στην εκδήλωση και ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς «έβαλε τα πράγματα στη θέση τους», καταδεικνύοντας τη στάση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή η οποία συμπυκνώνεται στο μήνυμα: «Είμαστε όλοι Τούρκοι, οι επιμέρους διαφορές είναι δευτερεύον ζήτημα, αυτοί αιώνες πριν ήρθαν εδώ και διέδωσαν το Ισλάμ και τον τουρκισμό. Εμείς με αυτή τη λογική στηρίξαμε μέχρι σήμερα αυτόν τον τεκέ. Όταν πέρσι κατέβασαν την πινακίδα του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, βίωσα μια πολύ μεγάλη πίκρα. Αμέσως βάλαμε να ξανακάνουν την πινακίδα και την κρεμάσαμε στη θέση της. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στηρίζουν τον τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν. Εμείς οι δυτικοθρακιώτες Τούρκοι είμαστε μια χούφτα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διασπάσεις. Θα ζήσουμε μέσα σε ενότητα και ομοψυχία».

Το μήνυμα, όπως αποδεικνύεται, έχει ληφθεί. Ελάχιστοι αλεβίτες μουσουλμάνοι ζουν πλέον στη Θράκη, ακολουθώντας τη μοίρα των μειονοτήτων, εντός της «μειονότητας».


Σχολιάστε εδώ