Μετατέθηκε η… επανάσταση στο ΠΑΣΟΚ για αργότερα…

Για τα περισσότερα στελέχη και τους βουλευτές, όπως κατʼ επανάληψη έχει γράψει το «Π», έχει αρχίσει, υπό το βάρος της δημοσκοπικής κατάρρευσης και του ορατού πλέον ενδεχομένου για «πολιτική εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ», ένας κύκλος διεργασιών για την επόμενη μέρα στην ηγεσία του άλλοτε κραταιού κόμματος. Μάλιστα, όπως έγραφε την περασμένη Κυριακή το «Π», σε συνάντηση που έγινε στο σπίτι ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, «σηματοδοτήθηκε ουσιαστικά το τέλος της εποχής Βενιζέλου».

Ωστόσο, πέραν της βασικής σύγκλισης σχεδόν όλων των στελεχών και των βουλευτών στο γεγονός ότι «δεν πάει άλλο με τον Βενιζέλο», φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο ως προς τη χρονική στιγμή που θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας όσο και για την τακτική που θα ακολουθηθεί ώστε να οδηγηθούν τα πράγματα εκεί.

Για την ώρα, οι δύο κυριότερες προσεγγίσεις είναι οι εξής:

• Το θέμα να ανοίξει άμεσα, με τον νέο χρόνο, με τον Ευ. Βενιζέλο να ωθείται να πάρει «βελούδινο διαζύγιο» με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας ωστόσο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτή την περίπτωση κάποιο πρόσωπο-στέλεχος ή κάποια συγκροτημένη ομάδα θα οδηγήσει το κόμμα στις ευρωεκλογές, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα και μια πλήρης εκλογική κατάρρευση.

• Το θέμα αλλαγής ηγεσίας να τεθεί με αιχμηρό και κάθετο τρόπο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές ώστε να χρεωθεί την ήττα εξ ολοκλήρου ο Βενιζέλος προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να είναι πολύ καλά προετοιμασμένο σε επίπεδο νέας ηγεσίας και νέας ηγετικής ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο, επιθυμούν να αποφευχθεί ο όποιος κυβερνητικός τριγμός και να διασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους μέσω της συγκυβέρνησης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά από τα κορυφαία στελέχη και βουλευτές συμφωνούν στην άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος προκειμένου να ασκηθεί μια συντονισμένη κριτική προς την ηγεσία αλλά και να αρχίσουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους διάφορα στελέχη.

Στο μεταξύ ο κ. Βενιζέλος, ναι μεν επεδίωξε να αποκηρύξει διάφορες συμπεριφορές χαρακτηρίζοντας τις «τυχοδιωκτικές», φωτογραφίζοντας κυρίως τη Θεοδώρα Τζάκρη, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ωστόσο υπάρχουν βουλευτές που εξακολουθούν δημόσια να διαφοροποιούνται βλέποντας τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν στελέχη που λένε πως η τοποθέτηση του βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου, να εξεταστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς, όπως υποστηρίζουν, επιθυμεί να κατέβει για δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και κάνει ανοίγματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόμοια κριτική ασκούν κάποιοι παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη για τον βουλευτή Μιχάλη Κασσή, που έχει ανεβάσει τους τόνους της κριτικής όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις, υπονοώντας ότι «γλυκοκοιτάζει» τη θέση του περιφερειάρχη Ηπείρου και προβάλλει φιλολαϊκές κορόνες που «ακουμπούν» και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που φοβούνται ότι εάν γίνουν εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τη μάχη για να μπει στη Βουλή και οι ίδιοι θα χάσουν τη βουλευτική έδρα.

Επιστρέφοντας τώρα στο δείπνο «συμφιλίωσης» στο σπίτι της Ελένης Κούρκουλα στο Κολωνάκι, το κλίμα ήταν ενδεικτικό της συγκράτησης που υπάρχει και του γεγονότος ότι –για την ώρα τουλάχιστον– κανείς δεν θέλει να φορτωθεί μια φορτισμένη αντιπαράθεση. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής που μετείχε στο δείπνο «άπαντες ήταν ήρεμοι και απέφευγαν να ανοίξουν πολιτική συζήτηση επί των σοβαρών θεμάτων».

Έχει στηρίγματα ο Παπανδρέου…

Για πολλά στελέχη και βουλευτές ερωτηματικό παραμένει, για την ώρα, η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρεμβαίνει συχνότερα στο πολιτικό σκηνικό. Συνομιλητές του δεν πιστεύουν ότι έχει πρόθεση να επανακάμψει στην πολιτική σκηνή, αλλά έχει στόχο την υστεροφημία του. Ωστόσο, στελέχη και βουλευτές που στήριξαν στο παρελθόν τον Γ. Παπανδρέου σημειώνουν με όλο και μεγαλύτερη ένταση ότι «αν αποφασίσει να ξαναμπεί στο παιχνίδι να είστε σίγουροι ότι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα είναι διψήφιο και τουλάχιστον κοντά στο 15%».

Στο μεταξύ, έντονη είναι η κινητικότητα που αναπτύσσει πλέον ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και η Αριστερή Πρωτοβουλία. Το περασμένο Σάββατο 150 περίπου στελέχη από όλη την Ελλάδα έδωσαν το παρόν σε κεντρικό ξενοδοχείο, σε μια προσπάθεια να αναγεννηθεί η παράταξη και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ιδρυτική διακήρυξη το αργότερο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και να προχωρήσουν σε συνδιάσκεψη στις αρχές του έτους.


Σχολιάστε εδώ