Κύριος ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα μεταξύ Ανατολής και Δύσης

«Η στρατηγική γεωοικονομική θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε παραγωγούς ενέργειας της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της περιοχής της Κασπίας Θάλασσας αλλά και πάνω στους καίριους διαύλους μεταφορών του Αιγαίου Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, την καθιστούν ως κύριο ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης», τόνισε ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης, πρώην διοικητής της ΔΕΗ, στην ημερίδα με θέμα: «Παρελθόν, παρόν και μέλλον των εταιρειών ηλεκτρισμού» που έγινε στην Καλαμάτα και την οποία οργάνωσε το Μανιατάκειο Ίδρυμα, πρόεδρος του οποίου είναι ο ίδιος, και πρόσθεσε:

«Οι προωθούμενες έρευνες για υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα στην Ελλάδα, καθώς και οι σχεδιαζόμενες υποβρύχιες διασυνδέσεις μεταξύ Κρήτης και Αττικής, αλλά και μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. Ο τομέας της ενέργειας ευνοεί μεγάλες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Το τρίπτυχο: α) εξοικονόμηση ενέργειας, β) μέγιστη δυνατή αξιοποίηση καθαρών μορφών ενέργειας και γ) ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας με χαμηλές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα πρέπει να αποτελεί τον βασικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής μας».

Η ημερίδα υπήρξε άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική, ιδίως για τις μελλοντικές προοπτικές στον τομέα της ενέργειας, από το φυσικό αέριο -ως καύσιμο φθηνότερο και καθαρότερο από τα άλλα- μέχρι τα smartgrids, τα «έξυπνα» δίκτυα που θα φέρουν την επανάσταση στην ηλεκτρική ενέργεια, την πληροφορική και το διαδίκτυο.

Σημαντική ήταν η ομιλία του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΕΣΑΗ Δρ Γεώργιου Στάμτση, ο οποίος επεσήμανε ότι αν η Ελλάδα γίνει μια ανοιχτή και ανταγωνιστική αγορά, θα αποτελέσει ουσιαστικό πόλο ανάπτυξης της περιοχής.

Μίλησαν επίσης ο δήμαρχος της Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Αντώνης Νάτσικας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Γεώργιος Κόλλιας.


Σχολιάστε εδώ