Κυβέρνηση σε αναμονή θεωρούν ότι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε δημόσια στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον τη λαϊκή νομιμοποίηση, αφού στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι με διαφορά πρώτο κόμμα και η συγκυβέρνηση θα κατατροπωθεί.

Μάλιστα, τη συγκεκριμένη δήλωση την έκανε σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στο BBC, το Reuters και τους Financial Times, κάτι που όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου φανερώνει το ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών Μέσων Ενημέρωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο φανερά πλέον αντιμετωπίζουν ως την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Τα στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι καταλυτικό και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν από το τέλος του 2014 και όχι το 2016, όπως δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς.

Με βάση την ανάλυση που κάνουν, η φθορά της μνημονιακής συγκυβέρνησης είναι ραγδαία και ως εκ τούτου τονίζουν ότι δεν είναι επιλογή ούτε του Σαμαρά ούτε του Βενιζέλου να πάνε σε εκλογές γιατί γνωρίζουν ότι αυτό θα ήταν ολέθριο για τα κόμματά τους.

Η φθορά, εκτιμούν, δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει ήδη εξαϋλωθεί αλλά και τη ΝΔ και επικαλούνται την ηττοπαθή δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι εάν είναι να πέσει η κυβέρνηση «τότε να πέσει μαχόμενη». Θεωρούν ότι οι εστίες των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο πολίτης, είτε αφορά τον φόρο στα ακίνητα, είτε τους πλειστηριασμούς, τη φτώχεια, την ανεργία κ.ά. έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα, οπότε το ενδεχόμενο να μην αντέξει η κυβέρνηση είναι πάνω στο τραπέζι.

Για αυτό, λένε, η συγκυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια να τραβήξει τον χρόνο των εκλογών, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η κατάρρευσή της δεν πρόκειται να αποτραπεί με δεδομένο και το κλίμα που υπάρχει στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όπου οι βουλευτές αισθάνονται τεράστια πίεση από τους ψηφοφόρους τους. Και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό δεν αποκλείονται εκπλήξεις, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζουν ότι κανένας δεν περίμενε ότι η Θ. Τζάγκρη θα υπερψήφιζε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούν δε γελοίες τις κατηγορίες ότι καλούν τους κυβερνητικούς βουλευτές σε αποστασία και υπενθυμίζουν ότι η αποστασία παραπέμπει σε συναλλαγές, χρηματισμούς και συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι. Σχολιάζοντας δε τις σχετικές αναφορές του Σ. Κεδίκογλου περί αποστασίας, υπογράμμιζαν με νόημα ότι δεν μπορεί να μιλάει η κυβέρνηση για αποστασία όταν έχει πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε διαδικασία αποστασίας όταν έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, κάτι το οποίο δεν του το έχουν συγχωρήσει αρκετοί μέσα στη ΝΔ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι το κόμμα τους δεν πρόκειται να γίνει πλυντήριο που θα ξεπλύνει κυβερνητικούς βουλευτές ούτε θα γίνει κάδος ανακύκλωσης με φθαρμένα υλικά και τονίζουν ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στελέχους άλλου κόμματος που υπηρέτησε σκληρές αντιμνημονιακές πολιτικές και να είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, τονίζουν ότι, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας είναι αδιάφορο εάν αυτή τη στιγμή, κάτω από την πίεση του κόσμου και μέσα από τις δικές τους επιλογές, κάποιοι βουλευτές ρίξουν αυτή την κυβέρνηση. Θετικό θα είναι, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας: «Για αυτό μιλάω ότι θα γονιμοποιήσει πολιτικές διεργασίες. Αλλά τα κριτήρια με τα οποία εμείς θα διαμορφώσουμε τη νέα Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, τη νέα κυβέρνηση, θα είναι ακριβώς από πρόσωπα που θα έχουν το στοιχείο της αξιοπιστίας απέναντι στον ελληνικό λαό, της ειλικρίνειας, δεν θέλουμε να είμαστε μια από τα ίδια».

Στην Κουμουνδούρου δίνουν μεγάλη σημασία στο κομμάτι της αξιοπιστίας, αφού θεωρούν ότι εάν περάσει στην κοινή γνώμη η αντίληψη ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν θα κάνει αυτά που υπόσχεται, τότε η ανοδική πορεία του κόμματος θα ανακοπεί. Για αυτό και ο Αλ. Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα ακυρώσει τους όρους των μνημονίων και αυτό είναι κάτι που δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ενώ εκτιμά ότι οι δανειστές της χώρας και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους στα πλαίσια μιας αναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων, αντί να βρεθούν αντιμέτωποι με το ρίσκο μιας ελληνικής κατάρρευσης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξή του στις τρεις μεγάλες ξένες εφημερίδες που αναφέρθηκαν, είπε ότι έχει συζητήσει με τον Β. Σοϊμπλε για την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους η οποία θα συνεπάγονταν μεγάλες απώλειες για τους ευρωπαίους δανειστές αλλά παραδέχθηκε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει διαφορετικές ιδέες.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, θα μπορούσε να κινητοποιήσει συμμάχους σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να πιέσουν από κοινού για μια συμφωνία των χωρών του ευρώ ανάλογη με εκείνη του 1953 με την οποία αναδιαρθρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του μεταπολεμικού χρέους της Γερμανίας, αφού η αποπληρωμή του συνδέθηκε με την πορεία ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν πολλά στη συζήτηση που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή για την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα για την παράταση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και ο Αντ. Σαμαράς βρίσκονται σε δύσκολη θέση να αποφασίσουν ότι δεν θα αφήσουν τα κοράκια να πάρουν τα σπίτια των πολιτών και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους. Για αυτό, λένε, η άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με την «τρόικα», ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να αρνηθεί ρητά και κατηγορηματικά την παραμικρή αναφορά στο θέμα αυτό.

Με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ για διαφωνίες ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για τις γνωστές προσχεδιασμένες επικοινωνιακές επιθέσεις «του μνημονιακού μπλοκ» κατά του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες, όπως πάντα βασίζονται στη διαστρέβλωση όσων λένε δημόσια ο Αλ. Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος. Η αναφορά γίνεται για όσα ειπώθηκαν περί δήθεν δικαίωσης από τον Γ. Δραγασάκη του Γ. Παπανδρέου για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» ή περί συμφωνίας του Ε. Τσακαλώτου με τον Γ. Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «το μνημονιακό μπλοκ» και η κυβέρνηση, ελλείψει επιχειρημάτων, καταφεύγουν σε διαστρεβλώσεις των θέσεων του κόμματος, επιλογή που φανερώνει πανικό μπροστά «στην ολοένα και πιο έντονα διαφαινόμενη προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την κυβερνητική εξουσία».


Σχολιάστε εδώ