ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Σοκάρουν πραγματικά τα στοιχεία που έδωσαν ο πρόεδρος Γιώργος Χριστάκος, και τα μέλη του ΔΣ και αντιδήμαρχοι του Δήμου Κορυδαλλού Γρηγόρης Γουρδομιχάλης και Μιχάλης Ευθυμιάδης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την φτώχεια που χτυπάει ανελέητα τις λαϊκές συνοικίες του Πειραιά. Αναφέρθηκε ότι υπάρχουν οικογένειες σ’ ολόκληρη την περιοχή που ζουν σε πρωτόγονη κατάσταση και το βράδυ βλέπουν με… σπαρματσέτα γιατί τους έχει κοπεί εδώ και μήνες το ρεύμα! Επίσης, οικογένειες σιτίζονται αποκλειστικά από τα συσσίτια των δήμων και των ενοριών κι αν δεν υπήρχαν αυτά θα είχαν πρόβλημα επιβίωσης. Υπάρχουν παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο προκειμένου να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι για να πάρουν ένα σουβλάκι, ή ένα γλυκό! Η ανεργία, τα δάνεια, τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κρίση έχουν φέρει πολύ κόσμο στα όριά του. Η κατάσταση, όπως περιγράφηκε, είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Καταστάσεις πρωτόγνωρες βιώνουν πολλοί. Κοντά σ’ αυτούς θέλει να έρθει η Πρωτοβουλία Πολιτών Κορυδαλλού και προσπαθεί να κινητοποιήσει όσους μπορούν να βοηθήσουν και οι προσπάθειες πιάνουν τόπο, καθώς πάνω από 300 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στις δράσεις της οργάνωσης και σε πρώτη φάση συγκέντρωσαν πολύ μεγάλη ποσότητα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

// Συνεχίζεται στον Κορυδαλλό το μυστήριο με την ανεξαρτητοποίηση του αντιδημάρχου Γ. Δημόπουλου από τον συνδυασμό του δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη. Το περιβάλλον του δημάρχου επιμένει πως δεν υπήρξε κάποια κόντρα ή διαφωνία με τον αντιδήμαρχο ούτε είχε πει ποτέ πως θα αποχωρήσει από τον συνδυασμό, έστω και ως απειλή. Δημοτικοί σύμβουλοι όμως λένε πως κατ’ επανάληψη είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον δήμαρχο στον οποίο καταλόγιζε τάσεις ηγεμονισμού και αλαζονεία, ποτέ όμως δεν μίλησε για κακοδιαχείριση.

// Αρχίζουν και… επεκτείνονται τα εργοτάξια του μετρό στο κέντρο του Πειραιά. Ήδη στην πλατεία Βενιζέλου, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, το εργοτάξιο επεκτάθηκε προς τη λεωφόρο Γεωργίου Α΄.

// Τεράστιο εμπορικό κέντρο στον χώρο που δραστηριοποιείται το παζάρι του Πειραιά σχεδιάζει μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος. Λέγεται ότι έχει συμφωνήσει να αγοράσει τον χώρο που βρίσκεται το παλαιό αμαξοστάσιο των ΗΣΑΠ στην πλατεία Ιπποδαμείας και τα γύρω εγκαταλελειμμένα κτίρια μέχρι περίπου τις γραμμές του προαστιακού.

// Την ονομαστική του εορτή είχε την περασμένη Τετάρτη ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ. Δεν δέχθηκε όμως τις καθιερωμένες ευχές ούτε έκανε το τραπέζι που συνηθίζεται στους προύχοντες της πόλης. Είχε ενημερώσει ότι φέτος, που είναι χρονιά κρίσης και ανέχειας για τον κόσμο, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο πνευματικός πατέρας της περιοχής θα ήταν να βρίσκεται κοντά σ’ αυτούς που υποφέρουν για να τους ανακουφίσει και όχι να γιορτάζει… Απόλυτα σωστή η ενέργεια αυτή του Δεσπότη στον οποίο η στήλη εύχεται να είναι πάντα υγιής και δυνατός για να μπορεί να λέει με παρρησία αυτά που πιστεύει, άσχετα αν ενοχλούνται ορισμένοι.

// Ο Γιάννης Μαστρονικόλας (γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου) εξελέγη πρόεδρος της ΝΟΔΕ (Νομαρχιακής Οργάνωσης της ΝΔ) στην Α΄ Πειραιά, στις εκλογές που έγιναν πριν από 15 μέρες περίπου. Πήρε τη θέση του αποχωρήσαντος, λόγω λήξης της θητείας του, Γ. Καλογεράκου. Είναι ο νεότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η ΝΟΔΕ. Καλή επιτυχία.

// Μεγάλη σύσκεψη για το θέμα της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ σε ξένους επενδυτές θα γίνει αύριο στις 2 μ.μ. με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων και των επιμελητηρίων κ.λπ. Στόχος είναι να διατυπωθεί η βούληση των τοπικών κοινωνιών που επηρεάζονται άμεσα από το λιμάνι, στο θέμα της πώλησής του. Θεωρείται δεδομένη η καθολική αντίθεσή τους.

// Στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 190-54045560 θα κατατίθενται χρήματα από φορείς, οργανώσεις, συλλόγους και ιδιώτες για την ανέγερση του ιστορικού κτιρίου του Ρολογιού στον Πειραιά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο θα ανοίξουν κι άλλοι λογαριασμοί σε άλλες τράπεζες. Όσοι πιστοί προσέλθετε για το «ζωντάνεμα» του διαχρονικού ονείρου για τους Πειραιώτες!

// Εξόρμηση Αγάπης ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα ο Δήμος Πειραιά για να συγκεντρωθούν συσκευασμένα τρόφιμα και παιχνίδια προκειμένου να διανεμηθούν στους οικονομικά αδύναμους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι μπορεί να στεγάζονται ή να σιτίζονται στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, αλλά σίγουρα τις γιορτές θα θελήσουν να έχουν κάτι παραπάνω για να νιώσουν κι αυτοί την ιδιαιτερότητα των ημερών. Η εξόρμηση θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου και η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει στην οδό Φραγκιαδών 109, Καλλίπολη, στο κλειστό γυμναστήριο «Π. Σαλπέας» στην οδό Θήρας και Μαντινείας στα Καμίνια, στην Καλλέργη 142 στην Αγ. Σοφία και κάτω από τη γέφυρα στο Ν. Φάληρο.

// Ακόμα πέντε έργα που δεν είχαν εγκριθεί για να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, τελικά εντάχθηκαν σ’ αυτό, και μέσα στον νέο χρόνο θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Πρόκειται για την πλατεία Λεγάκη στα Καμίνια που θα ανακαινιστεί και θα αναδιαμορφωθεί πλήρως, για την πλατεία Αιτωλοακαρνανίας που θα διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής και περιπάτου, για τον περιβάλλοντα χώρο της Αγίας Σοφίας που θα αναπλαστεί ριζικά, για την πλατεία Ιπποδαμείας που θα αλλάξει όψη και για το οικόπεδο δίπλα από το Ειδικό Σχολείο στην Π. Κοκκινιά που θα διαμορφωθεί σε πάρκο.

// Μετά από έντονες παρεμβάσεις του συνδυασμού «Αναγέννηση» του υποψήφιου δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και σημερινού επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζαχαρία Ζούπη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση να κλείσει η Δημοτική Επιχείρηση του δήμου και το προσωπικό της (μαζί με τα χρέη της, βέβαια) να μεταφερθεί στον δήμο. Με την απόφαση αυτή διασφαλίζονται οι θέσεις των 200 εργαζομένων και απομακρύνεται ο εφιάλτης της ανεργίας απ’ αυτούς. Βέβαια ο δήμαρχος θα πρέπει τώρα να βρει τρόπο να καλύψει το χρέος των 3,5 εκατ. ευρώ που έχει «προίκα» η επιχείρηση μια και επί των ημερών του δημιουργήθηκε αφού όταν ανέλαβε, το χρέος δεν ξεπερνούσε τα 700.000 ευρώ. Αναφερόμενος στο γεγονός ο Ζαχαρίας Ζούπης δήλωσε: «Ως “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” συμβάλαμε πρωταγωνιστικά σ’ αυτή την απόφαση. Καταθέσαμε πρώτοι αυτή την πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο πέρυσι τον Νοέμβριο, συναντώντας τις υπεκφυγές συμβούλων όλων των παρατάξεων. Όσοι εργάστηκαν για να ληφθεί αυτή η απόφαση, επωμίζονται σοβαρές ευθύνες για προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν. Η απόφαση ελήφθη στο και πέντε και εκτιμούμε ότι ίσως αυτό μας φέρει μπροστά σε προβλήματα που δεν θα υπήρχαν, αν είχε ληφθεί μήνες πριν. Γι αυτό καλούμε την διοίκηση του δήμου να προχωρήσει γρήγορα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες χωρίς άλλες χρονοτριβές. Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους και τους εργαζόμενους να παρακολουθούν την υλοποίηση της απόφασης βήμα βήμα».

// Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Παιδιών, την προσεχή Τρίτη, ανοίγει τις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές ενάντια στη Φτώχεια που έχει δημιουργήσει στον Δήμο Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 2-4), στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Περάματος (Ελ.Βενιζέλου 123) και στον Δήμο Νίκαιας (Κωτυόρων 35) και διοργανώνει παιδικές εκδηλώσεις στη κάθε μία δομή θέλοντας να χαρίσει απλόχερα χαμόγελα στα παιδιά. Στον Δήμο Πειραιά, στον Δήμο Νίκαιας και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Περάματος η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18.00. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν παιδικές παραστάσεις, παιχνίδια με ανιματέρ, μπαλόνια, παιχνίδια και μπουφέ με υπέροχα γλυκίσματα και διάφορες αλμυρές δημιουργίες. Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης, σε δήλωσή του τόνισε: «Οι εργαζόμενοι της νεοσύστατης Δομής, σας προσκαλούν να συμμετάσχετε με τα παιδιά σας στο πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών δραστηριοτήτων που θα διεξαχθούν και να γνωρίσετε τον νέο χώρο. Το χαμόγελο κάθε παιδιού αποτελεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν ομορφότερο κόσμο».

// Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στην αίθουσα του ΟΛΠ ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος και η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά – Καραμαλάκου τίμησαν τους εθελοντές του δήμου που με ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και αλτρουισμό δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους για τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο μέσα από τις δράσεις που έχει οργανώσει ο δήμος.


Σχολιάστε εδώ