Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Κατά την προ ημερών επίσκεψή της στην Αθήνα, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ και στενή φίλη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κ. Πρίτζκερ, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται την ίδρυση «Διατλαντικού Συνεταιρισμού Εμπορίου και Επενδύσεων», με στόχο την πύκνωση των μεταξύ τους συναλλαγών στους τομείς αυτούς. Κατά τη σχετική συζήτηση του θέματος αυτού με τον κ. Σαμαρά, η αμερικανίδα υπουργός δήλωσε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και υπολογίζει ότι οι τελικές συμφωνίες θα υπογραφούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, όταν η Ελλάδα θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ. Αμφότερες (ΕΕ και ΗΠΑ) ψάχνουν να βρουν αγορές για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους σε προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και σε σωρευμένα κεφάλαια (επενδύσεις) που βρίσκονται σε αδράνεια (παραγωγική). Να δούμε τι είδους συμφωνίες θα υπογραφούν. Επίσης, η κ. Πρίτζκερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν πολλές χώρες να προχωρήσουν σε ανταλλαγή πληροφοριών για τις καταθέσεις που διαθέτουν αμερικανοί πολίτες στο εξωτερικό. Φυσικά, για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Και πρόσθεσε ότι ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2010, όμως η εφαρμογή του έχει καθυστερήσει και πρόκειται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή περί τα μέσα του 2014. Ακόμη και οι ΗΠΑ άρχισαν να ενδιαφέρονται για τις «λίστες των ληστών». Και μόνο οι κυβερνήσεις της χώρας μας αδιαφορούν και τις κλείνουν στα συρτάρια των αρμοδίων κυβερνητικών αξιωματούχων και των ελεγκτικών οργάνων.

2

Ξεχάστε για το επόμενο έτος τα περισσεύματα του κρατικού προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Έρχονται δημοσιονομικά αδιέξοδα που τσακίζουν κόκαλα. Και η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες. Και δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αυτές με τη λήψη εισπρακτικών μέτρων, οριζόντιων ή κάθετων. Ταμειακά διαθέσιμα δύσκολα θα βρεθούν, ενώ οι υποχρεώσεις θα έρχονται βροχή. Από τώρα και μέχρι το τέλος του 2014 έχουμε να λάβουμε από τα δάνεια της «τρόικας» 23,4 δισ. ευρώ, ενώ χρωστάμε κρατικά ομόλογα ύψους 28,7 δισ. Τα προβλήματα όμως δεν σταματάνε στο άνοιγμα των 5,3 δισ. Θα εκταμιεύσει η «τρόικα» εγκαίρως τις δόσεις του δανείου; Ήδη «μας χρωστάνε» από τη δόση του περασμένου Ιουλίου ένα δισ. ευρώ και από τη δόση του Δεκεμβρίου 4,9 δισ. ευρώ. Αν αυτά μας δοθούν εγκαίρως, καλύπτουμε άνετα τα ομόλογα που λήγουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ύψους 4,08 δισ. Όμως, τον Μάιο του 2014 λήγουν ομόλογα ύψους 9,8 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο του 2014 ομόλογα ύψους 7,21 δισ. Εδώ θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Τους υπόλοιπους μήνες του 2014 οι υποχρεώσεις μας από λήγοντα ομόλογα μπορούν να αντιμετωπιστούν και με εσωτερικό δανεισμό, με την έκδοση από το Δημόσιο εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με λήξη τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, που οι υποχρεώσεις μας είναι μειωμένες (0,29 και 0,20 δισ. αντίστοιχα) για πληρωμή τόκων.

3

Τα παρακάτω αφιερώνονται στον γελαστό υπουργό Οικονομικών, τον κ. Στουρνάρα. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), η Ελλάδα έχει χάλκινο μετάλλιο στον συντελεστή φορολόγησης στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δηλαδή τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή (10%), ενώ ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη της ΕΕ φτάνει περίπου στο 4%. Επιπλέον, είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επιβαρύνει τα ακίνητα με φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) που φτάνει μέχρι 2% ετήσια, ενώ συγχρόνως επιβάλλεται και φόρος επί των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, το γνωστό «χαράτσι» της ΔΕΗ. Και η φορολογική επιβάρυνση συνεχίζεται με τον ετήσιο φόρο υπέρ των δήμων (δημοτικό τέλος), που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με συντελεστή 0,25% – 0,35% επί της αντικειμενικής αξίας (και όχι της εμπορικής). Το αποτέλεσμα είναι ότι με τις εικονικές και άδικες αντικειμενικές αξίες όλες αυτές οι φορολογικές επιβαρύνσεις τριπλασιάζονται περίπου. Να δεχθούμε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας. Η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν τον ενημέρωσε για τις επιβαρύνσεις; Ούτε και οι «κύριοι σύμβουλοί» του; Και τον εκθέτουν με το να πληροφορεί τη Βουλή ότι τάχα η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη συνολική φορολογική επιβάρυνση. Ενώ, συγχρόνως, οι φορολογούμενοι πολίτες στενάζουν από τα φορολογικά βάρη.


Σχολιάστε εδώ