Αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τις δημοτικές

Κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και ερμηνείες και θα φορτίσει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, η σχετική ρύθμιση θα στηριχθεί σε μια γνωμοδότηση του γνωστού συνταγματολόγου Ν. Αλιβιζάτου, βάσει της οποίας στις περιπτώσεις που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε οποιονδήποτε για συμμετοχή ή διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, αυτός/ή αυτομάτως στερείται του δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα στηριχθεί στη Βουλή, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης, πέρα από τις οξύτατες αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής, θα προκαλέσει, είναι βέβαιο, τις διαφωνίες και τις ενστάσεις πολιτικών, συνταγματολόγων αλλά και νομικών. Καθότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση παραβιάζονται βασικές διατάξεις του Συντάγματος, ενώ καταργείται και το τεκμήριο της αθωότητας.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι όσοι αποκλεισθούν από τη συμμετοχή στις δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές μπορούν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης και ταυτόχρονα αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης. Και αν δικαιωθούν, θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Προβληματισμός εκφράζεται και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που λένε ότι η ρύθμιση αυτή μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Να εξοργίσει ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων, που θα εκδηλώσουν την οργή τους στην κάλπη για τις ευρωεκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει η κυβέρνηση δεν θα αφορά τις ευρωεκλογές, όπου ισχύει ό,τι και στις εθνικές εκλογές. Δηλαδή, για να μην έχει δικαίωμα ένας πολίτης να είναι υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο ή το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη σε βάρος του καταδικαστική απόφαση.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για μετά τις γιορτές, και συγκεκριμένα για τις 11 Ιανουαρίου, η απολογία των βουλευτών Γ. Γερμενή, Στ. Μπούκουρα και Π. Ηλιόπουλου, οι οποίοι κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση. Την αναβολή αποφάσισαν οι ανακρίτριες Ι. Κλάππα και Μ. Δημητροπούλου, προκειμένου -όπως εξήγησαν στους συνηγόρους των κατηγορουμένων- να μελετήσουν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την άρση του απορρήτου σε τηλεφωνικές συνδέσεις και έρευνες σε κομπιούτερ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για στοιχεία-σοκ, που αποκαλύπτουν τη δράση της οργάνωσης. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν γίνει έρευνες στα σπίτια και των τριών βουλευτών. Σημειώνεται ότι ο Στ. Μπούκουρας εμφανίσθηκε να διαχωρίζει τη στάση του από τους άλλους χρυσαυγίτες βουλευτές και μέσω του συνηγόρου του υπογράμμισε ότι δεν τον εκφράζουν οι απόψεις άλλων, αναφερόμενος προφανώς στους Ηλ. Κασιδιάρη και Ηλ. Παναγιώταρο. Επιπλέον, δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «επίορκοι» που απέδωσε ο πρώτος στις ανακρίτριες που ερευνούν την υπόθεση.


Σχολιάστε εδώ