6ο Φόρουμ για τα μειονοτικά δικαιώματα στη Γενεύη

Το φετινό φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής και ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, αφιερωμένο στα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και ειδικότερα σε θέματα νομοθετικής προστασίας, πρόληψης και προστασίας από τη βία κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων, την προώθηση και προστασία της ταυτότητας των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου. Επίσης, ευρεία αναφορά έγινε και στη λειτουργία των μουφτειών και των 300 και πλέον ισλαμικών τεμενών στη περιοχή της Θράκης τα τελευταία 90 χρόνια.

***

Σύσσωμοι…

Φυσικά και στο συγκεκριμένο φόρουμ δεν μπορούσαν να λείπουν οι… γνωστοί-άγνωστοι πράκτορες της Άγκυρας από τη Θράκη, παρέα με τους… συναδέλφους τους, των Δωδεκανήσων…

Διότι, ως γνωστόν, η πολιτική και οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στη χώρα μας δεν περιορίζεται μόνο στην πολυετή προσπάθεια που κάνει στη Θράκη ή, τελευταία, και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, αλλά σχετίζεται και με τις άθλιες μεθοδεύσεις της στα Δωδεκάνησα, όπου η Τουρκία προσπαθεί ξεκάθαρα εδώ και ένα με δύο χρόνια να εγείρει -κυριολεκτικά εκ του μη όντος- μειονοτικό ζήτημα.

Οι τουρκοσύλλογοι που δημιουργούνται σε Ρόδο και Κω, με τη συνδρομή βεβαίως των εγκαθέτων στη Θράκη, δεν έχουν μόνο ως στόχο την ενίσχυση του «εκ του μη όντος ζητήματος», αλλά γιατί αυτοί που τους συνθέτουν, αποτελούν πρώτης τάξεως γυρολόγοι, για να «διαλαλήσουν» το γνωστό ψέμα περί αυταρχισμού της Ελλάδας απέναντι στη μειονότητα.

Κόσμος και.. ντουνιάς λοιπόν, συμμετείχε σε εκδήλωση στο περιθώριο του φόρουμ, υπό τον τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι θρησκευτικές και εθνικές (παρακαλώ) μειονότητες».

Συμμετείχαν ως ομιλητές εκ μέρους της ABTTF («Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης») ο αντιπρόεδρος Ριντβάν Χατζημπεντέλ, η διευθύντρια διεθνών σχέσεων Μελέκ Κιρμπατζί Αρίκ και το μέλος του ΔΣ Σεμπαετίν Αμπντουραχμάν, ενώ εκ μέρους των «Δωδεκανησίων» ο Μουσταφά Καϊμακτσί, πρόεδρος του λεγόμενου «Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων». Παρόντες όμως και ο γνωστός τουρκοβρεγμένος Βίλλι Φοτρ (διευθυντής της ΜΚΟ Human Rights Without Frontiers), αλλά και ο μέγας Έλληνας Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του απόλυτα ελληνοφοβικού «Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι».

***

Η μέρα του δασκάλου

Στην Τουρκία έπεσε πολύ ξύλο μία μέρα πριν από τον εορτασμό, αν και ανήμερα… ο ανώνυμος τούρκος δάσκαλος προβιβάστηκε σε «μικρό ήρωα» (ΣΣ: ΟΚ με μαυρισμένα μάτια, αν δει κανείς τις σχετικές φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο), από τους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης…

Στην εκδήλωση που συνέπεσε με τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου για τα 90 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, συζητήθηκε το θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Και βεβαίως, το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο οποίος μίλησε, όπως ήταν προγραμματισμένο. Ο ίδιος, όμως, ήταν ομιλητής την ίδια μέρα και στο συνέδριο. Γι’ αυτό και το θέμα με το μειονοτικό δημοσιογράφο, «κουτί» του έκατσε του βουλευτή.

Διαφορετικά, με την ψυχή στο στόμα θα έπρεπε να είναι για να τις προλάβει και τις δύο. Άλλωστε η μία ήταν στην Κομοτηνή κι άλλη αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη…

***


Σχολιάστε εδώ