Φως στο βάθος…

Παρά τα υψηλά εμπόδια που ορθώνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για μια σειρά ζητήματα (φόρος ακινήτων, πλειστηριασμοί, αμυντικές βιομηχανίες κ.ά.) ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος, το είπε και δημόσια, ότι οι συζητήσεις θα κλείσουν επιτυχώς. Επιθυμία της κυβέρνησης αυτό να γίνει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. Ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τους υπουργούς την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, αλλά υπάρχουν ακόμη σοβαρές δυσκολίες. Λόγω των ενστάσεων που θέτει η «τρόικα» ως προς την επίτευξη του στόχου των 2,9 δισ., η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις. Χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει και στο ζήτημα των πλειστηριασμών, με την «τρόικα» να ζητάει πλήρη απελευθέρωση με περιορισμένες εξαιρέσεις, ενώ η κυβέρνηση θέλει να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα στο θέμα του δημοσιονομικού κενού φαίνεται ότι υπάρχει ουσιαστική προσέγγιση, όπως επίσης και για τις αμυντικές βιομηχανίες.

Σκωτσέζικο ντους

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα των ξένων, που πηγαινοέρχονται το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς προέβλεψε ότι μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat την ερχόμενη άνοιξη, θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η λύση θα αποφασισθεί πριν από τις ευρωεκλογές. Αντίθετα από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση (0,4%) και για το 2014, ενώ για το χρέος σημειώνει ότι το 2020 θα είναι στο 157% του ΑΕΠ από 124% που είναι ο στόχος. Με το σκεπτικό αυτό ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχ. Γκουρία τόνισε ότι πρέπει να αποφασισθεί μια νέα διαγραφή του χρέους προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμο. Ζήτησε ακόμη διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να τονωθεί η ανάπτυξη. Περισσότερο καταστροφικό είναι το σενάριο που δημοσίευσε ο «Economist» που υποστηρίζει ότι το 2014 η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο δάνειο, άρα και νέο Μνημόνιο, ενώ επαναφέρει το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.

Έμεινε μόνος…

Σε συνθήκες πρωτοφανούς έντασης με ανταλλαγή κατηγοριών και ύβρεων εξελίχθηκε η συζήτηση και η ψηφοφορία για την τροπολογία του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων. Η κόντρα πήρε πολιτικές διαστάσεις, με την κυβέρνηση (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) να καταγγέλλει τον Αλ. Τσίπρα ότι με την άρνησή του εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών σε βάρος των ελλήνων πολιτών. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παίζει το παιχνίδι των πολυεθνικών, ενώ αμφισβητεί την εξαγγελία του αρμόδιου υπουργού περί σημαντικής μείωσης στις τιμές 12.000 και πλέον φαρμάκων. Η διαμάχη είχε και δικαστική διάσταση, με τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ να απειλεί με αγωγές τον κ. Γεωργιάδη που είπε ότι παίρνει διαφημίσεις από φαρμακοβιομηχανίες με αποτέλεσμα να «διαπλέκεται». Ενώ από την πλευρά του ο υπουργός ανήγγειλε ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος της εφημερίδας «Αυγή» που τον χαρακτήρισε «ντίλερ πολυεθνικών». Για την ιστορία, η τροπολογία εγκρίθηκε με τις ψήφους 164 βουλευτών, ενώ 72 ψήφισαν κατά και 10 δήλωσαν «παρών». Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τα προσδοκώμενα από την Κουμουνδούρου αποτελέσματα.

«Βατερλώ

«Λάδι στη φωτιά» της πολιτικής αντιπαράθεσης έριξε η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ζητάει συγκεκριμένα έρευνα σε βάθος δεκαετίας (2000- 2010) και αναζήτηση των ευθυνών για τις συμβάσεις που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ειδική αναφορά σε μια σειρά στελέχη που διετέλεσαν υπουργοί Άμυνας ή συνυπέγραψαν τις συμβάσεις, αλλά είναι προφανές ότι στόχος του είναι ο Β. Βενιζέλος. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για συκοφαντία εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα στην προσπάθειά του να βγει από το στρατηγικό αδιέξοδο. Συγκεκριμένα τον κατηγόρησε ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και τον προειδοποίησε ότι η υπόθεση θα εξελιχθεί σε «Βατερλώ» για τον ίδιο και το κόμμα του. Ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα «πυρά» του και κατά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ότι καλύπτει τον κ. Βενιζέλο και τις ευθύνες του. Κατά της Εξεταστικής τάχθηκε η ΔΗΜΑΡ και ο Α. Λοβέρδος, υπέρ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Ένταση…

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει ο χώρος της Υγείας. Γιατροί και εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της κινητικότητας. Ο Άδ. Γεωργιάδης εμφανίζεται αμετακίνητος στη θέση του για εφαρμογή του μέτρου, λέγοντας ότι δεν θα μείνουν στον ΕΟΠΥΥ γιατροί ή υπάλληλοι που δεν χρειάζονται. Προειδοποίησε δε ότι το υπουργείο έχει εναλλακτικό σχέδιο που δεν θα αρέσει στους γιατρούς. Έντονα αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται κατά των απολύσεων. Ανάλογο είναι το κλίμα και στον χώρο των πανεπιστημίων. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν την παράταση των απεργιών τους μέχρι και μεθαύριο Τρίτη. Ζητούν την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την κινητικότητα και να μην υπάρξουν απολύσεις στα ΑΕΙ. Ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο είναι πλέον κάτι περισσότερο από ορατός…


Σχολιάστε εδώ